Forme ale Cheltuielilor Publice cu Subventiile si Implicatiile lor Asupra Activitatii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

1.Caracteristici generale 3
2.Tipuri de subventii 6
3.Implicatiile subventiilor asupra activitatii economice 11
4.Programul Phare si fondurile europene 12 
5.Subventionarea locurilor de munca 15
Concluzii 16
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Caracteristici generale
Cheltuielile publice se concretizeaza in plati efectuate de stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitia de bunuri sau pres!tari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului: servicii publice generale, actiuni social-culturale, intretinerea armatei si a intregii activitati desfasurate in domeniul militar, actiuni economice etc., precum si a unor obiective de interes national: electrificare, transporturi, constructii de locuinte, lupta contra somajului, asistenta.
Continutul economic al cheltuielilor publice se afla in stransa le!gatura cu destinatia lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de produs intern brut, in timp ce altele se materializeaza in bunuri de folosinta indelungata sub forma de echipamente de investitii, constructii de drumuri, poduri, porturi, aeroporturi, cladiri, aparatura, reprezentand o avansare de produs intern brut.
Cheltuielile publice sunt sub influenta de conditii politice concrete in care se efectueaza, de forma de proprietate predominanta in eco!nomie, de gradul de dezvoltare a economiei. Complexitatea functiilor statului con-temporan, cresterea rolului interventionist al acestuia in economie influenteaza legatura tot mai stransa dintre cheltuielile publice si viata economica a fiecarui stat.
In prezent, cheltuielile publice sunt extrem de diversificate; unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a mijloacelor economice si sociale pentru asigurarea remunerarii serviciilor si prestatiilor de care au nevoie colectivitatile publice pentru a functiona. Altele in!fluenteaza direct asupra mediului economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pen!tru a-l ameliora. 
Cheltuielile publice se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate in sectorul public prin intermediul institutiilor publice (apa!rat de stat, institutii social-culturale, armata, intreprinderi autonome s.a.), care se acopera, fie de la bugetul statului (pe plan central sau local), fie din bugetele proprii, pe seama veniturilor obtinute.
Cheltuielile publice includ:
- Cheltuieli bugetare acoperite din resurse financiare publice, constituite in: 
bugetul administratiei centrale de stat;
bugetul asigurarilor sociale de stat;
bugetele unitatilor administrativ-teritoriale
- Cheltuieli extrabugetare acoperite din resurse financiare publice constituite in afara bugetului de stat 
- Cheltuieli acoperite din fonduri cu destinatie speciala.
Dintre acestea cheltuielile pentru actiuni economice reprezinta instrument important in directia dezvoltarii, ajutorarii si stimularii activitatilor economice.
Formele ajutoarelor din partea statului sunt directe si indirecte. Cele directe actioneaza ca mijloc de interventie si ajutor, iar cele indirecte sprijina din punct de vedere economic sau social intreprinderile, dar nu prin transferuri banesti.
Principalele ajutoare directe sunt:
1. subventiile;
2. investitiile;
3. imprumuturile cu dobanda subventionata;
4. ajutoarele financiare pentru difuzarea de informatii, studii de marketing, organizare de expozitii;
5. avansuri rambursabile.
Din categoria ajutoarelor financiare indirecte sunt:
1. avantajele fiscale;
2. imprumuturile garantate de stat;
Subventiile reprezinta forma cea mai utilizata si cea mai importanta a ajutorului direct al statului, de sprijin financiar acordat de o maniera unilaterala si fara contrapartida, dar, deseori, conditionat si grevat de o utilizare anume (afectare). Este necesara existenta, pe de o parte, a unei nevoi financiare si a cererii de asistenta, iar pe de alta parte, existenta unei capacitati financiare si a vointei de a acorda sprijin. Aceasta este suficienta pentru a-i conferi subventiei unitatea sa economica si financiara, puternic modelata de functiile pe care le indeplineste in cadrul sistemului public, contrar teoriei juridice ce o defineste incompleta si fragila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Cheltuielilor Publice cu Subventiile si Implicatiile lor Asupra Activitatii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!