Fondurile Structurale si de Coeziune ale UE

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Fondurile Structurale si de Coeziune - istoric, obiective, principii
1.1 Introducere
Momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a marcat un inceput de drum, drumul dificil al integrarii. Si pentru a inlatura obstacolele aflate la tot pasul, e nevoie de sprijin financiar.
Uniunea Europeana a acordat statelor membre acest sprijin sub forma finantarilor structurale. Fondurile Structurale sau Instrumentele Structurale sunt finantari oferite de Uniunea Europeana pentru reducerea discrepantelor intre nivelurile de dezvoltare dintre statele membre pe de o parte, si intre acestea si statele candidate, pe de alta parte. Aceste finantari structurale urmaresc ca obiectivele politicii de coeziune economica si sociala sa fie indeplinite.
Pentru Romania, Instrumentele Structurale sunt o oportunitate pentru refacerea si consolidarea structurilor economice si sociale care necesita costuri mari.
Accesarea Fondurilor Structurale vor induce schimbari la nivel institutional, strategic si operational, precum si responsabilitati, atat din partea autoritatilor implicate in procesul de programare si gestionare a lor, cat si din partea beneficiarilor. Aceste fonduri vor finanta proiecte si programe care vor contribui la dezvoltarea zonelor mai putin avansate prin investitii pentru coeziune economica si sociala. Scopul acestor investitii este de a crea locuri de munca, de a imbunatati calitatea vietii pentru locuitorii acelor zone, precum si cresterea competitivitatii.
Finantarea proiectelor din aceste fonduri vizeaza promovarea unei dezvoltari durabile, echilibrate si armonioase a ansamblului economico-social al Uniunii Europene si imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor Uniunii, din care Romania face parte incepand cu 1 ianuarie 2007.
Romania va beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 5.973 milioane Euro si are nevoie de aceste fonduri pentru recuperarea decalajului existent fata de tarile membre, cat si pentru o dezvoltare durabila.
1.2 Scurt istoric
Fondurile structurale au contribuit, inca de la infiintarea Comunitatii Otelului si a Carbunelui, la realizarea politicilor europene in domeniul economic si social.
1957 - inca de la redactarea Tratatului de la Roma, documentul care a pus bazele viitoarei Comunitati Europene, s-au facut referiri precise la nevoia de eliminare a disparitatilor economice dintre regiuni.
1958 - s-au infiintat Fondul Social European si Fondul European pentru Orientare si Garantare in Agricultura.
1975 - dupa intrarea in Comunitate a Danemarcei, Irlandei si Marii Britanii s-a creat Fondul European de Dezvoltare Regionala. Este pentru prima data cand a aparut conceptul de redistribuire intre zonele bogate si sarace ale Comunitatii.
1986-1987 - s-a introdus in Tratat conceptul de Coeziune sociala si economica, care a urmarit sa ajute ultimele state intrate (Spania si Portugalia) pentru a face fata provocarilor pietei unice.
1988 - la initiativa lui Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene, s-au dublat resursele financiare pentru fondurile structurale pe urmatorii ani. Astfel, tarile sarace au primit in noua ani aproximativ 154 mld Ecu.
1989 - s-a revolutionat sistemul de acordare a fondurilor structurale, prin introducerea principiului programarii multianuale, stabilirea obiectivelor prioritare si punerea la punct a sistemului de parteneriate intre statele membre.
1992 - sefii de stat au hotarat dublarea bugetelor pentru regiunile dezavantajate.
1993 - ,,Coeziunea" a devenit obiectiv prioritar pentru Uniune.
1995 - prin accederea Suediei si Finlandei, regiunile putin populate au inceput sa primeasca fonduri.
1999 - sefii de state si de guvern au hotarat la Berlin cea de-a doua reforma a fondurilor structurale, punand accent pe ajutorarea grupurilor sociale si a regiunilor dezavantajate.
1.3 Obiectivele prioritare pentru 2007-2013
O serie de state membre ale Uniunii Europene, precum si o serie de regiuni necesita inca asistenta financiara pentru a putea depasi deficientele structurale cu care se confrunta si pentru 
a-si putea dezvolta competitivitatea, in vederea concurarii cu succes, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
Implementarea cu succes a politicii de coeziune economica si sociala, are la baza parteneriatul dintre toti actorii implicati: administratiile nationale, regionale si locale, societatea civila, mediul de afaceri, unitati de educatie, cercetare si dezvoltare, etc.
O categorie importanta de mijloace financiare prin care se asigura implementarea politicii de coeziune economica si sociala de catre statele membre ale Uniunii Europene se numesc Instrumente Structurale si se compun din Fondurile Structurale si Fondul de Coeziune, cunoscute sub denumirea de Fonduri Structurale si de Coeziune (FSC). Sumele care se aloca acestora sunt stabilite odata cu programarea bugetului UE, pe perioade de 6 ani. Alaturi de acestea functioneaza doua fonduri complementare: Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale si de coeziune sunt generic, a doua investitie ca pondere, dupa Politica Agricola Comuna, din bugetul Uniunii Europene. Fondurile Structurale si de Coeziune (FSC), sau Instrumentele Structurale, sunt instrumentele financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondurile Structurale si de Coeziune ale UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!