Fondurile Structurale - O Povara Paradoxala

Extras din referat Cum descarc?

Incepand cu 2007, asistenta financiara prin intermediul PHARE,ISPA si SAPARD a fost inlocuita in mod automat de Fondurile Structurale si de Coeziune,intregul sprijin financiar crescand substantial (de 3-4 ori mai mult decat pachetul ISPA la data aderarii) provocand autoritatile romane sa pregateasca si sa consolideze structuri administrative si de coordonare adecvate, in vederea cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor. Grea sarcina. Romania va primi bani si va trebui sa-i cheltuiasca. Astfel, tara noastra beneficiaza de la 1 ianuarie 2007 de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pana in 2013. Raportand suma la cele sapte zile ale saptamanii, vor trebui cheltuiti zilnic 8,5 milioane de euro. Insa acesti bani au destinatii precise. Aceste fonduri vor trebui gestionate eficient si trebuie sa ajunga acolo unde este nevoie pentru dezvoltare, altfel, exista pericolul pierderii lor. 
Politica de Coeziune Economica si Sociala (PCES) reprezinta politica fundamentala a UE fiindu-i alocat 1/3 din bugetul sau si urmareste: 
-Reducea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala intre statele ?membre/regiunile UE; 
-Imbunatatirea functionarii Pietei unice; ???
- Promovarea dezvoltarii stabile si durabile a UE. 
Obiectivele de interventie ale PCES: 
??Convergenta- pentru regiunile unde PIB/locuitor este sub 75% din media UE; 
??Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca - pentru regiunile 
care nu sunt eligibile pentru obiectivul Convergenta;
??Cooperare teritoriala europeana - pentru regiuni, judete si zone 
transnationale. 
Pentru perioada 2007-2013, politica de coeziune a Uniunii Europene a fost reformata pentru a raspunde mai bine obiectivelor stabilite la Lisabona si la Goteborg .
Suma totala alocata pentru perioada 2007-2013 este de 336,1 mld Euro ??.
Politici complementare de dezvoltare: Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene (PAC) si Politica Comuna de Pescuit (PCP). 
Politica de dezvoltare rurala in perioada 2007-2013 se va concentra pe trei axe tematice stabilite in noua reglementare privind dezvoltarea rurala: imbunatatirea competitivitatii pentru agricultura si paduri; mediu si peisaj rural; imbunatatirea calitatii vietii si diversificarea economiei rurale. O a patra axa, numita ,,Leader" se bazeaza pe experienta data de initiativele comunitare. 
Mijloacele financiare prin care se implementeaza PCES se numesc Instrumente Structurale si cuprind: Fondurile Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European) si Fondul de Coeziune. Aceste 3 fonduri sunt cunoscute sub denumirea generica de Fonduri Structurale si de Coeziune (FSC). Fonduri complementare: Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondurile Structurale - O Povara Paradoxala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!