Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2575
Mărime: 14.69KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Lupu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Cuprins

  1. 1. Definitii ale fondului de plasament si clasificari
  2. 2. Functionarea unui fond de plasament si motivatia investitiei
  3. 3. Avantajele si dezavantajele investitiei intr-un fond de plasament
  4. 4. Analiza performantelor unui fond de investitii
  5. 5. Concluzii
  6. 6. Bibliografie

Extras din referat

CAPITOLUL 1 : Definitii ale fondului de plasament si clasificari

Fondurile de investitii sunt entitati care acumuleaza bani de la mai multe persoane (investitorii in fonduri) bani pe care administratorul fondului ii investeste, conform politicii de investitii declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare (CNVM). Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.

Din punct de vedere al pietei de capital, fondurile de investitii sunt organisme de plasament colectiv fara personalitate juridica, entitati care cuprind totalitatea fondurilor banesti ale investitorilor- persoane fizice si juridice, urmand ca acestea sa fie plasate de catre administratorul fondului in: actiuni, obligatiuni, instrumente ale pietei monetare si alte valori mobiliare. Fondurile de investitii se adreseaza persoanelor care nu dispun de informatii suficiente pentru a-si crea un portofoliu diversificat in vederea diminuarii si administrarii prudentiale a riscurilor pe care le presupun operatiunile pe piata de capital.

Societatea de administrare a fondului este cea care stabileste politica de plasamente efort in schimbul caruia percepe un comision, denumit comision de administrare.

Fondurile de investitii se impart in doua mari categorii astfel:

1. Fonduri deschise de investitii, denumite in limbajul international “open end funds”, sau “UCITS” ( Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) conform directivei Europene85/611 - mai sunt cunoscute si sub denumirea de fonduri mutuale; acestea reprezinta organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, ale carui unitati de fond fac obiectul unei emisiuni si rascumparari continue.Randamentul obtinut din operatiunile cu unitati de fond este dat de diferenta dintre pretul (VUAN) de rascumparare si pretul (VUAN) de subscriere. VUAN-ul se determina ca raport intre activul net al fondului si nr de titluri aflate in circulatie la un moment dat; activul fondului si implicit VUAN-ul este evaluat zilnic si cerificat de catre depozitarul fondului, mentionat in prospect. Investitia in fonduri mutuale comporta avantajele ce le sunt specifice dar si riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv ale unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investitie fiind, de regula, proportionale cu riscul.

2.Fonduri inchise de investitii, sau “closed end funds” (Non UCITS) - reprezinta organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, consituite prin plasamente private si care nu fac obiectul emisiunii/rascumpararii continue a titlurilor de particiare; acest tip de fonduri de investitii ofera un numar limitat de titluri de participare sau actiuni prin intermediul unei oferte publice initiale, titlurile emise urmand a fi tranzactionate ulterior la bursa de valori sau direct prin intermediul managerului de fond in vederea constituirii unei piete secundare. In cazul in care cererea pentru aceste titluri este ridicata, acestea vor fi tranzactionate la o valoare superioara (prima) fata de valoarea unitara a activului net, in caz contrar se vor tranzactiona la o valoarea mai mica (discount). Comparativ cu fondurile mutuale A.O.P.C.-urile pot beneficia de imprumuturi (leverage), ceea ce conduce la cresterea resurselor disponibile pentru investitii, dar si la un risc suplimentar; posibilitatea de a imprumuta resurse conduce totodata si la cresterea probabilitatii de obtinere a unui randament mai ridicat in cazul acestor tipuri de fonduri.

Fondurile inchise de investitii au in general o limita minima a investitiei mai ridicata decat cea regasita in cazul fondurilor deschise.

Industria fondurilor din Romania cuprinde in prezent ambele categorii de fonduri. Conform clasificarii utilizate de autoritatea de reglementare, ORGANISMELE de PLASAMENT COLECTIV -OPC- pot fi:

Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare – OPCVM – aici fiind incluse toate fondurile deschise;

Alte Organisme de Plasament Colectiv – AOPC - aici regasindu-se si fondurile inchise;

Intre fondurile deschise de investitii si cele inchise diferenta principala consta in modul in care este organizata emisiunea “unitatilor de fond”, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta (pe toata durata existentei fondului) de unitati de fond spre deosebire de cele inchise care nu au emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

Dupa cum spune chiar denumirea de “fonduri deschise” la aceste fonduri pot sa adere (sa subscrie) permanent investitorii, atat cei noi cat si cei cu vechime in fond , concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute.

Stiut find faptul ca fondurile deschise isi investesc activele in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera si alte valori mobiliare premise de autoritatea de reglementare si ca fiecare din aceste instrumente presupune un anumit grad de risc, rezulta ca si investitiei intr-un fond deschis de investitii ii este asociat un anume risc. De regula, obtinerea unor performante este in stransa legatura cu riscul asumat, astfel la un nivel de risc scazut si nivelul performantei este scazut, iar la un nivel de risc mare si performanta obtinuta poate sa fie mare.

In functie de modul in care isi investesc activele (structura de portofoliu), fondurile deschise se grupeaza in patru categorii, fiecarei categorie fiindui asociat si un anume grad de risc astfel:

1. Fonduri monetare : investesc in instrumente monetare si obligatiuni, cu obligatia ca "modified duration" pe intreg portofoliu sa nu treaca de 1; Fondurile monetare pot fi : risc scazut .

a) de trezorerie scurta - maturitatea medie a plasamentelor este sub 60 de zile; b) standard - cu modified duration maxim 1;

2. Fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix : investesc minim 90% din active in instrumente cu venit fix, nu sunt permise actiuni in portofoliu:

risc minim-mediu .

3.Fonduri mixte (diversificate): investesc intr-un mixt de instrumente in orice combinatie si durata de detinere, care nu se regaseste in celelalte categori principale:risc mediu;

Fondurile diversificate pot fi:

a) defensive - cu expunere pe actiuni de maxim 35%;

b) echilibrate - cu expunere pe actiuni intre 35% si 65% maxim;

c) dinamice - cu expunere pe actiuni de minim 65%;

d) flexibile - au caracteristic un mixt de instrumente, inclusiv actiuni, cu pondere si durata de de detinere variabile, actiunile putand fluctua de la 0% la 100%;

4.Fonduri de actiuni: plasamente in actiuni de minim 85%: risc ridicat.

Preview document

Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 1
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 2
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 3
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 4
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 5
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 6
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 7
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 8
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 9
Fondurile de plasament colectiv în economia de tranziție fondurile deschise-închise - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Fondurile de Plasament Colectiv in Economia de Tranzitie Fondurile Deschise-Inchise.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?