Fonduri UE pentru Tarile Candidate

Cuprins referat Cum descarc?

I. Prezentare generala a Uniunii Europene
1.Scurt istoric al Uniunii Europene
2.Obiectivele Uniunii Europene
3. Dispozitii financiare si bugetare
II. Descriere generala a instrumentelor de pre-aderare ale Uniunii Europene
A. Programul Phare
a) Cum se stabileste ceea ce se finanteaza
b) Administrarea programului Phare in cadrul Guvernului Romaniei
B. ISPA 
a) Mediu
b)Transporturi
c) Asistenta tehnica
d)Cum se stabileste ceea ce se finanteaza
e) Implementarea programelor Ispa
-e1. Informatii generale
-e2. Structuri care asigura implementarea programului Ispa
f) Co-finantarea Ispa
C. SAPARD
a) Activitati eligibile
b) Expertiza oferita prin programul Sapard
c) Cum se stabileste ceea ce se finanteaza
d) Implementarea programului Sapard
e) Administrarea programului Sapard in cadrul Guvernului Romaniei
f) Derularea licitatiilor de proiecte
g) Respectarea obligatiilor contractuale de catre beneficiarul finantarii
III. Consideratii privind cele doua tari candidate la aderare
3.1 Avertismente pentru Romania si Bulgaria
3.2 Apartenenta Romaniei la UE
3.3 Aderarea Bulgariei sprijinita de mai putin de jumatate din cetatenii UE 
3.4 Actiuni structurale in favoarea extinderii
IV. Banca Europeana de Investitii
4.1 Structura BEI
4.2 Imprumuturi in statele candidate din Europa Centrala
4.3 BEI aloca mai multi bani pentru noile membre UE
- Curierul National, 04 Februarie 2005
V. Limita finantarilor 
5.1 Flancul tarilor nordice refuza sa plateasca pentru agricultura saracilor continentului
5.2 O masura speciala destinata eficientizarii activitatii producatorilor
agricoli individuali
5.3 Posibilitatea suplimentarii nationale
VI. Opinii si concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Fonduri ale Uniunii Europene pentru tarile candidate
I. Prezentare generala a Uniunii Europene
1.Scurt istoric al Uniunii Europene
Gandirea promotoare a unei Europe unite este veche si a fost exprimata prin diverse idei. In secolul al XIX-lea, marele scriitor francez Victor Hugo (1802-1885) vorbea de ziua in care toate natiunile continentului se vor uni intr-o societate suprema si vor forma o fratie a Europei, fara a pierde caracteristicile remarcabile ale identitatii lor.
Europa a ramas insa profund divizata si afectata in mod deosebit de cele doua razboaie mondiale, care au izbucnit pe acest continent. Dupa primul razboi mondial, ideile si preocuparile pentru o Europa unita au fost frecvent evocate. Adunarea Societatii Natiunilor a adoptat, de exemplu, la 17 septembrie 1930, o rezolutie care hotara crearea comisiei de studiu pentru Uniunea Europeana. Initiativa a apartinut ministrului de externe al Frantei, Aristide Briant, care a fost si desemnat presedinte al Comisiei. Obiectivul prevazut era crearea unei organizatii europene cu caracter politic si economic. Datorita crizei internationale si evolutiei evenimentelor pe continent, ideea crearii Uniunii Europene a intrat in impas si apoi s-a renuntat la ea.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial o mare parte a economiei europene era distrusa. Chiar si in aceasta situatie ideile despre unitatea europeana au fost reluate. In 1946, Primul ministru de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill a vorbit intr-un discurs tinut la Zurich, in Elvetia, despre necesitatea crearii ,,statelor Unite ale Europei".
In 1947 a fost lansat ,,Planul Marshall", in scopul reconstructiei europene. Statele Unite ale Americii au oferit ajutorul lor pentru reconstructie tuturor tarilor continentului, dar acest ajutor a fost acceptat, doar de tarile care urmau sa constituie Europa Occidentala.
La sfarsitul deceniului '40 a inceput sa se contureze o noua diviziune a Europei dupa criteriul politico-ideologic si sistemul economico social, respectiv Europa Occidentala si Europa de Est. Contradictiile dintre ele s-au adancit prin crearea celor doua blocuri militare -NATO (1949) si Tratatul de la Varsovia (1955). A urmat o perioada care a intrat in istorie sub denumirea de ,,razboi rece", incheiata abia la inceputul deceniului '90. Cele doua parti ale Europei divizate - Vestul si Estul - au urmat si in domeniul economic cursuri diferite.
Pentru administrarea ajutorului primit din SUA prin ,,Planul Marshall", in data de 16 aprilie 1948, 16 tari (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Suedia, Elvetia si Turcia, precum si zonele occidentale de ocupatie din Germania si teritoriul Triestului) au format
Organizatia de Cooperare Economica Europeana. Aceasta a devenit mai tarziu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care exista si in prezent, avand desigur alte obiective decat cele ale organizatiei inlocuite. 
In 1949 (5 mai) a luat fiinta si Consiliul Europei avand ca membrii fondatori zece state: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia si Suedia. Ca model pentru inceputurile cooperarii economice a servit si Uniunea vamala a Beneluxului, formata din Belgia, Olanda si Luxemburg, care a intrat in vigoare in 1948.
Primele demersuri in scopul realizarii unei noi unitati europene apartin lui Jean Monnet, pe atunci sef al Organizatiei Nationale a Planificarii din Franta. El a propus ca productia de carbune si otel a Frantei si Germaniei sa fie administrata de un organism comun. 
Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a mers mai departe si a propus un plan, care i-a purtat ulterior si numele, ,,Planul Schuman" pentru crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). La data de 9 mai 1950, in salonul Orologiului din Quai d'Orsay ministrul afacerilor externe francez Robert Schuman face publica oferta Frantei catre Republica Federala Germania de a pune in comun productia de carbune si otel. 
Italia si tarile Beneluxului au sprijinit acest plan si in 1951 a fost semnat ,,Tratatul de la Paris" intre Belgia, Franta, Republica federala Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. CECO a luat fiinta la 10 august 1952, iar Jean Monnet a devenit primul presedinte al Inaltei autoritati a Carbunelui si Otelului.
Cele sase tari membre ale CECO au facut un pas important in directia unei uniuni economice generale si a unei uniuni in domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare in 1956 , cand au cazut de acord asupra unui raport in acest sens prezentat de Paul Spaak, om politic belgian un adept frecvent al unitatii europene. Aceasta intelegere a dus la semnarea Tratatului de la Roma, la data de 25 martie 1957, de catre cele sase tari, care a pus bazele Comunitatii Economice Europene (CEE) si ale Comunitatii Europene ale Energiei Atomice (EURATOM). 
Potrivit tratatului de la Roma (1957) si a dispozitiilor adoptate ulterior de catre institutiile sale, Uniunea Europeana urma sa se realizeze treptat, pe etape, mai intai sub forma unei uniuni vamale si apoi a unei uniuni economice si monetare, implicand, in prima etapa, asigurarea liberei circulatii a marfurilor, iar in a doua etapa libera circulatie a capitalurilor, serviciilor, fortei de munca si adoptarea monedei unice in teritoriul comunitatii. Intr-o etapa viitoare se prevedea si realizarea uniunii politice a tarilor membre. 
In conceptia Tratatului de la Roma, uniunea economica si monetara implica pe langa unificarea politicilor economice generale si sociale ale tarilor membre si o convertibilitate reciproca totala si ireversibila a monedelor tarilor membre si apoi punerea in circulatie a unei monede unice. Prevederile referitoare la uniunea economica si monetara aveau un caracter general, sarcina concretizarii lor revenind organelor comunitare create ulterior. Se aprecia ca Uniunea vamala este o realizare prea fragila, singura nefiind in masura sa sustina edificarea pietei unice si a altor obiective cuprinse in tratat, fapt ce impunea ca uniunea economica sa treaca printr-o uniune monetara. 
Astfel s-au nascut cele trei Comunitati Europene. La inceput, CECO, pe de o parte, CEE si EURATOM, pe de alta parte, aveau institutii proprii. In 1967, ele s-au unit functionand sub denumirea de Comunitatile Europene, sau Comunitatea Europeana, cu institutii comune, unice. In mod curent, s-a folosit denumirea de Comunitate Economica Europeana (CEE) si adesea ,,cei 6".


Fisiere in arhiva (1):

  • Fonduri UE pentru Tarile Candidate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!