Fondul monetar internațional și rolul lui în economia mondială

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul I.4
1.1 FMI-istoric, obiective, functii
1.2 Politica FMI fata de tarile member
1.3 Indicatori macroeconomici analizati de FMI
1.4 Caracteristici ale imprumuturilor acordate de FMI
Capitolul II.13
Relatiile Romaniei cu FMI
Capitolul III.19
FMI in economia mondiala
Concluzii.20
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Fondul Monetar International (FMI) este "o institutie publica, infiintata cu banii pusi la dispozitie de platitorii de taxe din lumea intreaga. Acest aspect trebuie memorat deoarece nu da socoteala nici cetatenilor care il finanteaza nici celor ale caror vieti le afecteaza. In schimb da socoteala ministerelor de finante si bancilor centrale apartinand guvernelor lumii."
[ Stiglitz, Globalization and its Discontents (Norton, 2002), p.12] 
Lucrarea este structurata in trei mari capitole. In primul capitol am evidentiat obiectivele si functiile pe care le are FMI, politica pe care o are FMI fata de tarile menbre dar si indicatorii macroeconomici pe care ii analizeaza FMI.
In capitolul doi sunt prezentate relatiile Romaniei cu FMI iar in ultimul capitol am evidentiat rolul FMI-ului in economia mondiala.
Rolul pe care-l joaca F.M.I. in sustinerea procesului dezvoltarii deriva din functiile pe care acesta le are.
Capitolul I
1.1 FMI-istoric, obiective, functii
Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie internationala cu 186 de state membre. A fost constituita prin Tratatul de la Bretton Woods in anul 1944, avand ca scop principal promovarea unei economii mondiale sanatoase.
Pe 22 iulie 1944 a avut loc Conferinta de la Bretton Woods pentru restructurarea relatiilor internationale monetare si financiare. Peste 40 de tari au participat la semnarea Acordului de la Bretton Woods care prevedea proceduri si reguli care sa guverneze economia mondiala. Acest acord a condus la infiintarea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD, cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala) si Fondului Monetar International. Aceste institutii sunt cunoscute drept gemenii Bretton Woods. Sistemul Bretton Woods prevedea o rata de schimb valutar stabila, avand ca referinta standard aurul, dolarul fiind singura moneda convertibila in aur.
In F.M.I. au intrat natiunile reprezentate la conferinta din 1944 , cu exceptia U.R.S.S. , Liberiei si Noii Zeelande , care nu au ratificat atunci tratatul . In anul 2000 erau 182 de state membre ,iar dupa majorarea din 22 ianuarie 1999, totalul cotelor-parti ce constituie capitalul sau ajunge la 212 drepturi speciale de atragere (DST) , echivalentul a 300 miliarde USD.Romania este membra a F.M.I. din data de 7 decembrie 1972 .Astfel, FMI are ca scop principal promovarea cooperarii monetare internationale, garantarea stabilitatii financiare, facilitarea comertului international, contribuirea la un nivel inalt de ocupare a fortei de munca, la stabilitate economica si combaterea saraciei.
Alaturi de FMI in 1944 a fost creata (BIRD) Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala, care a fost creata pentru dezvoltare economica pe termen lung, incluzand finantarea proiectelor de infrastructura. In timp ce FMI este preocupat cu performanta si politici financiare macroeconomice BIRD se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.Cand FMI si BIRD au fost create, se avea in vedere aparitia unei noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international, desi au trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata(1995).In anii precedenti problemele in materie de comert fiind rezolvate prin (AGTC) Acordul General cu privire la Tarife si Comert.
Astfel Fondul Monetar International este o oganizatie a Natiunilor Unite infiintata prin tratatul din 1944 pentru a ajuta si a imbunatati "sanatatea" sistemului economic mondial. Sediul FMI este localizat in Washington D.C, si este condus de cele 184 de tari membre.FMI este institutia centrala a sistemului monetar international-sistem de plata si rate de schimb intre monedele nationale, ce permite desfasurarea afacerilor intre diferite state.
Potrivit Articolului 1 din statutul sau, F.M.I. are urmatoarele obiective majore:
osa promoveze cooperarea monetara;
osa faciliteze expansiunea comertului international;
osa inlature restrictiile valutare din calea comertului international si a fluxurilor financiare internationale;
osa acorde tarilor membre credite pe termen scurt si mijlociu, in vederea reducerii dezechilibrelor temporare din balanta de plati externe provocate de cauze imprevizibile, fara ca aceste tari sa recurga la masuri care ar putea impieta asupra prosperitatii nationale si internationale;
osa promoveze stabilitatea cursurilor valutare si evitarea devalorizarilor monetare ca mijloc de concurenta internationala;
osa scurteze durate si sa micsoreze dezechilibrul balantelor de plati externe ale tarilor membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International si Rolul lui in Economia Mondiala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!