Fondul Monetar International

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 1
1.1.Scurt rezumat istoric 1
1.2.Originile FMI-ului 1
1.3.Principii care au stat la baza crearii FMI-ului 2
2.Fondului Monetar International in economia mondiala 3
2.1.Rolul FMI 3
2.2. Functiile FMI 3
2.3.De unde isi obtine FMI resursele financiare? 4
2.4. Cine ia deciziile in cadrul FMI? 4
4.Activitatea FMI 5
4.1.DTS (Drepturi de tragere specila)-intrument de rezerva 5
creat de FMI 5
4.2.Sarcinile Fondului Monetar International 6
5. Relatiile Romaniei cu FMI 9
5.1.Aderarea Romaniei la FMI 9
5.2.Tipuri de imprumut 9
5.3. Relatii de pregatire profesionala 10
5.4.Relatii de asistenta tehnica 11
Concluzii 12


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
1.1.Scurt rezumat istoric
,,Intr-o economie mondializata,dimensiunea universala a FMI-ului il transforma in piatra de temelie a promovarii, cresterii si stabilitatii."
Horst Kohler 
Fondul Monetar Intenational este o institutie specializata a sistemului Natiunilor Unite ,creata prin tratat in 1945 pentru a favoriza punerea in functiune a unei economii mondiale solide. FMI are sediul la Washington si este guvernat de 183 de state membre ,ceea ce ii confera o dimensiune aproape universala.
FMI ocupa o pozitie centrala in sistemul monetar international-adica in sistemul platilor internationale si al ratelor de schimb valutar intre monedele nationale ,care permite tranzactiile intre tari.Aceasta institutie are ca scop prevenirea crizelor sistemice ,incurajand tarile sa adopte politici economice sanatoase ,dupa cum indica si numele sau ,ea este in acelasi timp un fond la care tarile membre care au nevoi de finantare temporare pot apela pentru a-si remedia problemele din balanta de plati.
1.2.Originile FMI-ului
FMI-ul a fost creat in 1944 cu ocazia unei Conferinte a Natiunilor Unite care a avut loc la Bretton Woods , in New Hampshire (SUA) , in cadrul careia reprezentantii a 45 de natiuni s-au pus de acord asupra formarii unui cadru de cooperare economica ,destinat sa previna politicile economice dezastruoase care au contribuit la criza din anii '30 . In acest sens s-au intensificat restrictiile la import ,ceea ce nu a facut decat sa accentueze procesul de diminuare a schimburilor, a productiei si a angajarilor la nivel mondial.
Pentru a opri scurgerea rezervelor de aur si devize ,cateva tari au apelat la anumite masuri, si anume:
- Unele au limitat posibilitatile de cumparare in strainatate oferite anumitor sectoare de activitate;
- Altele au devalorizat moneda sau au impus anumite restrictii pentru detinerea de devize.
Dar aceste remedii s-au dovedit a fi nefunctionale .Nici un stat nu a putut sa-si mentina constant avantajul competitiv si aceasta politica <<fiecare pentru el>> a daunat mult economiei internationale :schimburile mondiale au scazut,ca si angajarile si nivelul de trai ,intr-un numar mare de tari. 
1.3.Principii care au stat la baza crearii FMI-ului
Articolul I al Statutului Fondului Monetar International
Statele care au aderat la Fondul Monetar International in perioada 1945-1971 s-au angajat sa mentina paritatea monedelelor lor (valoarea in dolari a acestora , iar in cazul SUA, valoarea in aur a dolarului) la o rata care va putea fi modificata ,insa numai pentru a corecta un "dezechilibru financiar" al balantei de plati si numai cu acordul Fondului Monetar International. Acest sistem al ratei de schimb a ramas in vigoare pana in 1971, data la care SUA au suspendat convertibilitatea in aur a dolarului si a rezervelor in dolari detinute de alte guverne. Din acel moment ,statele member au fost libere sa aleaga regimul de schimb (cu exceptia celui de convertibilitate a aurului). La ora actuala ,anumite tari lasa sa "pluteasca" liber moneda lor ,altele au adoptat pentru definirea acesteia intr-o alta deviza sau mai multe iar alte state inca mai uitilizeaza moneda unei alte tari sau participa la o uniune monetara. 
Avand la baza Articolul I al Statutului Fondului Monetar International putem enumera principalele scopuri care au atat la baza crearii FMI-ului:
- promovarea cooperarii monetare internationale prin intermediul unei institutii permanente ,furnizand un mecanism de consultare si colaborare in ceea ce priveste problemele monetare internationale
- facilitatea expansiunii si cresterii armonioase a comertului international si sa contribuie astfel la instaurarea si mentinerea unor niveluri ridiate de recrutare si de venit real si la o dezvoltare a resurselor productive din toate statele membre , obiectiv primordial al politicii economice
- promovarea stabilitatii schimburilor , mentinand intre statele membre regimuri de schimb ordonate si evitarea deprecierilor concurentiale ale schimburilor
- sa ajute la stabilirea unui sistem multilateral de reglementare a tranzactiilor concurente intre statele membre si sa elimine restrictiile de schimb care impiedica dezvoltarea comertului mondial
- sa ofere incredere statelor membre punand ,temporar,resursele sale la dispozitia lor prin intermediul unor garantii adecvate aduse de state,dandu-le astfel posibilitatea de a-si corecta deficitul balantei de plati fara sa recurga la masuri care sa dezavantajeze bunastarea nationala sau internationala
- avand in vedere toate acestea ,sa scurteze durata si sa reduca amploarea dezechilibrelor balantei de plati a statelor membre


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!