Fondul Monetar International

Cuprins referat Cum descarc?

1. Abordare generala 
2. Organizarea Fondului Monetar International 
3. Organisme de conducere si decizie in cadru FMI 
4. Resursele Fondului Monetar International 
4.1. Categorii de resurse si formarea acestora 
4.2. Modalitati de utilizare a resurselor FMI 
4.3. Accesul Romaniei la resursele FMI 
Bibliografie 3


Extras din referat Cum descarc?

FMI - INSTITUTIE CENTRALA A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL
Organizare. Conducere. Resurse
1. Abordare generala
Fondul Monetar International, organizatia cea mai valoroasa a acordului de la Bretton Woods din 1944, reprezinta unul dintre cei mai importanti jucatori in Sistemul Financiar International curent. Cu 185 de tari membre in prezent, a fost infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor, in conditii adecvate de siguranta pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati. 
Fondul Monetar International a fost infiintat oficial la data de 27 Decembrie 1945, in momentul in care 29 tari au semnat si ratificat acordul de la Bretton Woods si a inceput sa functioneze la 1 Martie 1947.
Ratiunea obiectiva de aparitie a FMI deriva din necesitatea existentei unei institutii cu putere de actiune la nivel mondial.
De la infiintarea sa, scopurile urmarite de FMI au ramas neschimbate dar operatiunile sale,in vederea atingerii obiectivelor enumerate mai sus, au evoluat pentru a raspunde nivelului cerintelor economiei mondiale in schimbare Mai mult, conform spuselor lui R. Glenn Hubbard, in lucrarea ,,Money, the Financial System and the Economy ", FMI a ,,depasit" asteptarile, lasand sa se vada faptul ca, in unele cazuri, piata internationala poate adopta atributia de a acorda credite guvernelor 
Romania este membra a Fondului Monetar International din anul 1972, iar din 1991, in tara noastra s-a infiintat reprezentanta FMI, al carui reprezentant regional principal este, in prezent, Juan Jose Fernandez-Ansola.
Prestigiul si importanta Fondului Monetar International au crescut de-a lungul anilor, iar astazi joaca un rol important in Sistemul Financiar International. Alaturi de i Banca Mondiala, creeaza suportul necesar guvernelor pentru dezvoltarea strategiilor lor dar nu impune destinatia veniturilor. Fiecare institutie se concentreaza pe aria sa de expertiza. FMI indruma guvernele in promovarea politicilor macroeconomice prudente.
Rolul Fondului Monetar International in economia Romaniei este foarte bine definit si anume, acela de-a crea un sistem financiar si monetar puternic si de a incuraja dezvoltarea economica durabila.
La baza functionarii Fondului Monetar International stau o serie de principii ce apartin si Sistemului Monetar International:
- cooperarea monetara internationala si cresterea echilibrata a comertului international;
- dezvoltarea economica a tarilor membre;
- stabilitatea cursului de schimb valutar;
- convertibilitatea monetara;
- lichiditatea internationala;
- echilibrarea balantei de plati externe. 
2. Organizarea Fondului Monetar International
Conform prevederilor art. IX, sect. 2 din statut, Fondul Monetar International dispune de personalitate juridica deplina, de capacitatea de a contracta, dobandi si dispune de bunuri mobile si imobile, de a incheia acorduri cu tarile membre si de a institui proceduri legale. Statutul FMI asigura imunitatea in procesele juridice, in alte actiuni, imunitatea arhivelor, privilegii pentru comunicatii, imunitate si privilegii ale functionarilor.
Structura organizatorica a Fondul Monetar International este reprezentata, conform statutului, de doua categorii de membri: membri originari si alti membri. Membrii originari, numiti si membri fondatori sunt acele state care au pus bazele crearii FMI, pana la intrarea sa in vigoare (tarile participante la conferinta de la Bretton Woods din anul 1944 si tarile care au dobandit calitatea de membru inainte de 31 Decembrie 1945). Ceilalti membri reprezinta orice stat care a aderat la Fondul Monetar International dupa decembrie 1945 (dupa intrarea in vigoare a acordului de infiintare).
Calitatea de membru al Fondului Monetar International este deschisa oricarei tari care se angajeaza sa respecte obligatiile din statutul aprobat.
Evolutia numarului tarilor membre ale FMI (Fig.nr.1) scoate in evidenta cresterea inregistrata in perioada 1960-1970 si dupa anul 1990, datorita tarilor cu economie centralizata care au realizat reforme structurate in directia asezarii economiei pe principiile pietei.
Fig.nr.1 Evolutia numarului tarilor membre FMI(1945-2005) 
Romania a devenit membra a Fondului Monetar International la 15 Decembrie 1972.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!