Fondul Monetar International

Extras din referat Cum descarc?

Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie internationala care contribuie la promovarea unei stabilitati economice dar si financiare ce are ca scop o crestere a economiei durabila dar totodata ridicarea standardelor de viata.
FMI a fost creat in iulie 1945, in urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA), intrucat se dorea existenta unui sistem de reguli, a unei institutii care sa regleze prin diverse proceduri sistemul monetar intenational,pentru a se evita repetarea policilor economice ce au condus la Marea Depresie din 1930. Printre obiectivele pe care le vizeaza FMI se intalnesc: promovarea cooperarii monetare internationale, stimularea cresterii economice dar si acordarea unor ajutoare financiare temporare pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati. Pentru atingerea acestora, organizatia indeplineste trei functii principale: spraveghere(monitorizeaza actiunile economice pe care statele membre le realizeaza), asistenta tehnica si creditare(pentru tarile membre ce se confrunta cu dezechilibre).
Sediul central se afla in Washington DC, iar organismele de conducere ale acestei organizatii sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. Cel mai important dintre acestea este Consiliul Guvernatorilor care este alcatuit din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din cele 185 de state membre pe care FMI le are in prezent, acestia intalnindu-se o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membrii, conduce activitatile curente, iar directorul general este Dominique Strauss-Kahn.
Orice tara poate deveni membra FMI, insa aceasta trebuie sa inainteze o aplicatie, o "Rezolutie de Membru", depusa Cosiliului Guveratorilor. Acesta stabileste cota membrului respectiv, subscrierea si drepurile de vot, iar aplicantul trebuie sa amendeze propriile legi pentru a i se permite sa semneze Articolele Acordului FMI pentru ca astfel sa isi poata indeplini obligatiile ce ii revin fiecarui stat membru.
Resursele FMI sunt asigurate de catre fiecare stat membru prin plata unor cote insa nu exista o cota unica, ci fiecare stat plateste o cota in functie de puterea sa economica. Acesta este platita in proportie de 25% intr-o valuta acceptata pe plan international, iar restul de 75% in moneda nationala. Aceste cote sunt revizuite la 5 ani, iar totalul lor este de aproximativ 311 miliarde dolari SUA(dupa o majorare cu 45% incepand cu 1999).
Cu resursele actuale pe care organizatia le detine, aceasta mai poate imprumuta 150 miliarde de dolari, peste cele 50 de miliarde deja acordate in ultimele luni tarilor membre ce s-au confuntat cu dezechilibre. Insa datorita crizei globale care este in continua extindere, organizatia are nevoie de mai multe resurse pentru a suplini cu ajutor financiar tarile ce se preconizeaza ca vor cere ajutor, astfel ca directorii FMI au cerut statelor membre sa dubleze resursele institutiei de creditare si totodata a fost aprobata vanzarea celor 400 de tone din aurul Fondului; toate acestea cu scopul de a avea resurse necesare pentru operatiunile viitoare.
In ultimele 6 luni s-au realizat imprumuturi de urgenta in tari precum: Ungaria(25,1miliarde dolari, fiind cel mai mare imprumut acordat unei economii de la inceputul crizei), Ucraina(16,5 miliarde de dolari,insa in aceasta tara s-a acordat prima transa de bani in vloare de 4,5 miliarde de dolari iar apoi discutiile dintre autoritati si FMI s-au impotmolit fiind blocata cea de a doua transa a banilor), Belarus(2,46 miliarde de dolari,prima transa de bani a fost data iar a doua urmeaza sa fie primita in urmatoarele 14 luni), Armenia(13,6 miliarde de dolari), Islanda(2,1miliarde de dolari).
Romania este membra a Fondului Monetar International din anul 1972, iar in anul 2006 s-a infiintat biroul regional FMI pentru Romania(si pentru Bulgaria). Obiectivul de baza al acestui birou regional il reprezinta imbunatatirea functiei de supraveghere a Fondului. Ceea ce face acesta este sa promoveze diverse activitati cu scopul de a realiza obiectivele FMI-ului, sa monitorizeze activitatea economica si sa aiba in vedere ceea ce se intampla cu economia noastra si totodata transmite ceea ce este necesar guvernului romanesc in urma unei analize realizate de biroul central din Washington.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!