Fondul de Rulment

Cuprins referat Cum descarc?

1.1 Definitie.1
1.2 Modaliatatea calcularii Fondului de rulment.5
1.3 Ciclul de exploatare si nevoia de rulment.8
1.4 Finanatarea nevoii de fond de rulment.12


Extras din referat Cum descarc?

1.1.DEFINITIE
Fondul de rulment(capitalul de lucru) reprezinta excedentul de surse stabilite, durabile, permanente, peste investitiile pe termen lung, peste alocarile permanente sau utilizate durabile, destinat finantarii activelor circulante. Marimea finantarii s-a determinat in baza modelelor de dimensionare a necesarului de finantat, numit normative. O sursa de acoperire o constituie surplusul de surse permanente degajat de ciclul de finantare al investitiilor, numit FOND DE RULMENT.
Fondul de rulment poate fi definit:
a. pornind de la elementele cuprinse in partea superioara a bilantului: FR= CP - Ai.
Prin urmare, fondul de rulment reprezinta acea parte din capitalul permanent care depaseste valoarea imobilizarilor nete si poate fi afectata finantarii activelor circulante. 
b. pornind de la elementele de la baza bilantului: FR = Ac - OTS
Deci, fondul de rulment reprezinta excedentul activelor circulante peste valoarea obligatiilor pe termen scurt. Pornind de la componenta proprie si cea imprumutata a capitalului permanent, se poate calcula un fond de rulment propriu, respectiv un fond de rulment strain.
Fondul de rulment propriu masoara excedentul de capital propriu peste valoarea activelor imobilizate. Se calculeaza astfel:
Fond de rulment propriu = Fond de rulment patrimonial - Obligatii pe termen lung si mediu
Fondul de rulment strain reprezinta diferenta dintre fondul de rulment patrimonial si cel propriu.
Notiunea de fond de rulment, rezultata prin punerea in corespondenta a lichiditatii activelor cu exigibilitatea pasivelor permite aprecierea pe termen scurt a riscului de nerambursare a obligatiilor, a riscului de faliment. Intre activele circulante, ca lichiditati potentiale (obtinute prin realizarea stocurilor, incasarea creantelor si pastrarea de disponibilitati) si exigibilitatea potentiala pot exista, practic, urmatoarele situatii:
a. Ac = OTS e FR = 0
Solvabilitatea pe termen scurt pare a fi asigurata, dar acest echilibru este fragil, putand fi compromis de orice dereglare in realizarea creantelor.
b. Ac > OTS e FR > 0
Se inregistreaza un excedent de lichiditati potentiale pe termen scurt fata de exigibilitatea potentiala pe termen scurt. Intreprinderea are o situatie favorabila in termeni de solvabilitate, pentru ca este in masura sa faca fata obligatiilor la scadenta, dispunand in plus de un stoc tampon de lichiditati potentiale. 
c. Ac < OTS e FR < 0
Lichiditatile potentiale nu acopera in totalitate exigibilitatile potentiale, intreprinderea avand dificultati in ce privrste echilibrul financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Rulment.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!