Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatilor Economico-Sociale

Cuprins referat Cum descarc?

Cap I. Functiile impozitelor in economiile contemporane 1
Cap. II Impozitele - parghie financiara de influentare a economiei 5
2.1 Rolul impozitelor in economia contemporana 5
2.2 Integrarea impozitelor in mecanismele fiscale pentru stimularea sau suprimarea activitatii economice 8
2.3 Impozitele - instrument fiscal 15
2.4 CONCLUZII 19
Bibliografie ..21


Extras din referat Cum descarc?

Cap I. Functiile impozitelor in economiile contemporane
Pe langa functia de mecanism de mobilizare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice, impozitul a devenit instrument de politica economica, deoarece influenteaza asupra redistribuirii veniturilor, precum si asupra evolutiei vietii economice. 
1. Functia impozitului de instrument de mobilizare a resurselor financiare necesare evolutiei cheltuielilor publice
Impozitul a fost instituit ca un instrument financiar la dispozitia statului pentru mobilizarea resurselor financiare necesare satisfacerii cerintelor publice. Prelevarile obligatorii sub forma impozitelor depind de obiectivele si actiunile ce se inscriu in bugetul unei perioade. Pe langa impozite se pot mobiliza si alte resurse de finantare a cheltuielilor publice. Marimea impozitelor ca expresie a functiei de finantare a cheltuielilor publice depinde de dimensiunea si complexitatea actiunilor din sectorul public.
2. Functia de redistribuire
Impozitul reprezinta un instrument financiar prin intermediul caruia se urmareste repartitia echitabila a obligatiilor fiscale intre diferite persoane. Prin functia de redistribuire, impozitul contribuie la repartizarea echitabila a resurselor si la corectarea unor disparitati in repartitia veniturilor.
3. Functia de instrument de influenta asupra activitatii economice, de stimulare a realizarii unor activitati economice si de corectare a dezechilibrelor economico-financiare.
Impozitul reprezinta un instrument de politica economica care influenteaza asupra activitatii economice si corecteaza unele dezechilibre economico-financiare. Functia impozitului de instrument de stabilizare a activitatii economice se poate exercita in cazul in care factorii de piata nu asigura, in mod spontan, echilibrul intre cerere si oferta. Impozitul reprezinta un instrument la dispozitia statului care influenteaza asupra realizarii echilibrului global.
Stimularea sau restrictionarea evolutiei diferitelor procese sau fenomene economice, presupune conceperea si aplicarea unor mecanisme de influentare a economiei de piata, urmarind atingerea unor obiective specifice fata de starea in care se afla economia intr-o perioada sau alta. Reprezentativ, in acest sens, este sistemul stabilizatorilor incorporati , alcatuiti din componente financiare, cum sunt impozitele, cheltuielile publice, asigurarile sociale menit sa intre in actiune pentru a contracara manifestarea factorilor perturbatori, destabilizatori, complinind deficiente de functionare ale mecanismelor pietei. Evidentiind un rol major atribuit finantelor publice, un asemenea sistem presupune integrarea acestor instrumente financiare in mecanismul pietei de o maniera care sa corecteze imperfectiunile functionarii acestuia, sporindu-i functionalitatea.
In principiu, un asemenea stabilizator ar urma sa intre in functiune cu un anumit impact asupra cererii, respectiv ofertei agregate. Astfel, considerand impozitul ca variabila ce determina reducerea cererii de consum si investitiilor private (cand impozitele se majoreaza) sau dimpotriva, cresterea volumului investitiilor si consumurilor private (cand impozitele scad), influentarea dimensiunilor activitatii economice poate fi conceputa a se produce ca reactie automata la modificarile operate asupra marimii impozitelor. In acelasi cadru, admitand ca in faza de declin economic nivelul somajului creste, scaderea impozitului devine factor de reducere a acestuia, antrenand cresterea cererii de consum si a investitiilor private, care creeaza locuri de munca.
Functia de instrument de influenta o putem demonstra prin egalizarea interrelatiilor dependente venitului total compus din venit disponibil si impozit si marimea consumului total compus din consum personal si investitii ca premise obiective ale reglarii economiei.
Vt = Vd + T unde Vt - venit total, Vd - venit disponibil, T - impozite, taxe
Ct = Cp + I unde Ct - consum total, Cp - consum personal, I - investitii.
Daca egalam cele doua ecuatii, decurge si corelarea variabilelor structurale, ajungandu-se la constatarea unor interactiuni specifice, atat intre cele doua relatii, cat si intre cele doua variabile cuprinse in cadrul acestora. Intre acestea apare evidenta conditionarea indirecta dintre variabilele de tipul impozitelor si investitiilor in sensul ca modificarea celei dintai favorizeaza modificarea in sens invers a celei din urma.
Deci, reglarea economiei prin impozite presupune adaptarea dimensiunii impozitului fata de venitul total cu impactul sau asupra venitului disponibil si prin acesta asupra volumului investitiilor. Astfel, in cazul in care se inregistreaza o tendinta de stagnare sau recesiune, relansarea economiei este posibila prin diminuarea proportiei impozitelor, care va antrena cresterea venitului disponibil, din care o buna parte poate deveni sursa de finantare pentru investitii. Aceasta redimensionare a marimii impozitelor devine o premisa a cresterii investitiilor si capacitatilor de productie, inclusiv a crearii unui numar mare de locuri de munca si a reducerii semnificative a somajului. O asemenea interventie prin mijloace financiare este specifica situatiei cand se manifesta un declin al activitatii economice, insotit de restrangerea investitiilor private si cresterea numarului somerilor in totalul populatiei active.
In caz contrar, admitand ca se constata un ritm prea accelerat al productiei(caruia ii corespunde un numar redus de someri), care ameninta cu supraincalzirea economiei si crearea premiselor pentru intrarea acesteia in declin, devine posibila interventia reglatoare in sens invers prin marirea impozitelor, diminuarea veniturilor disponibile, a investitiilor private si a productiei si temperand astfel ritmul prea inalt de crestere economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatilor Economico-Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!