Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatilor Economico-sociale

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I: CONCEPTE GENERALE PRIVIND PARGHIILE FINANCIARE 2
1.1 DEFINITII ALE CONCEPTULUI PARGHIE FINANCIARA 2
1.2. TIPOLOGIA PARGHIILOR FINANCIARE 3
1.3. CARACTERISTICILE PARGHIILOR FINANCIARE (ECONOMICO-FINANCIARE) 6
1.4. FUNCTIILE SISTEMELOR DE PARGHII FINANCIARE 7
CAPITOLUL II: INTEGRAREA IMPOZITELOR IN MECANISMUL DE INFLUENTA A ECONOMIEI 9
2.1. CONCEPT GENERAL PRIVIND IMPOZITELE. 9
2.1.1. Clasificarea Impozitelor 9
2.1.2. Elementele impozitului 11
2.1.3. Principiilor impozitelor. 13
2.2. PARGHIA IMPOZITELOR CA MECANISM DE FLEXIBILITATE UTILIZAT IN PROMOVAREA POLITICILOR STATULUI 15
2.2.1. Parghiile folosite pentru promovarea politicilor financiare. 15
2.2.2. Parghiile folosite pentru promovarea politicii economice. 16
2.2.3. Parghiile folosite pentru promovarea politicii sociale. 18
2.3. TOTALITATEA IMPOZITELOR CA SI SISTEM STABILIZATOR 19
CONCLUZII 21


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: Concepte generale privind parghiile financiare
1.1 Definitii ale conceptului parghie financiara
Parghia financiara, ca notiune a fost imprumutata din fizica si are semnificatia unei forte care da impuls unui anumit proces sau fenomen anumit ; aceasta notiune ulterior este adaptata la domeniul economic, semnificand in aceasta ordine de idei utilizarea categoriilor financiare ca instrumente de influentare a activitatilor economice si financiare intr-un anumit sens si pentru realizarea anumitor obiective. 
Suportul obiectiv al folosirii unei asemenea categorii de instrumente il constituie baza obiectiva a finantelor ca procese si relatii economice si financiare ce se manifesta in interdependenta cu procesele economice reale, si interdependenta dintre fluxurile financiare pe care se grefeaza aceste instrumente si fluxurile reale. 
Conform altor surse, parghiile economico-financiare sunt niste instrumente ale conducerii economiei nationale prin care statul actioneaza asupra interesului economic al unei colectivitati determinate sau al membrilor acesteia luati individual, pentru realizarea unui anumit obiectiv stabilit in politicile sale nationale.
Cu alte cuvinte, interventia statului in economie prin intermediul parghiilor financiare influenteaza in mod direct (uneori) si indirect (alteori) mersul economiei si bunastarea sau saracia membrilor acelei societati.
Din perspectiva finalitatii utilizarii parghiilor economico-financiare se poate afirma ca acestea reprezinta niste instrumente de natura economica sau financiara, cu ajutorul carora statul actioneaza pentru a stimula interesul economic al unei colectivitati determinate (care poate fi o ramura sau subramura economica, un grup socio-profesional, o zona geografica etc.) sau al membrilor acesteia luati in mod individual (producatori, consumatori, salariati) pentru realizarea unui obiectiv anumit sau stimuland evolutia in directiile dorite.
O alta abordare a conceptului de ,,parghie financiara" presupune ca acesta este un flux financiar existent deja, care se modeleaza de asa natura incat sa se poata atinge un obiectiv in afara campului financiar. Spre exemplu, daca unui venit al statului i se traseaza si un alt scop (din afara activitatii financiare), acest fond devine parghie financiara.
Luand in calcul definitiile de mai sus se poate de generalizat ca statul folosindu-se de parghiile financiare influenteaza direct sau indirect:
- economia;
- gradul de instruire a populatiei;
- sanatatea publica;
- cultura;
- ordinea publica;
- gradul de siguranta a tarii;
- alte sfere si domenii ale vietii sociale.
Categoriile valorice folosite in cadrul procesului ce consta in constituirea si repartizarea fondurilor de resurse financiare pot constitui parghie numai in masura in care ele indeplinesc anumite functii economice, se angreneaza organic in mecanismul de functioare a economiei, a unor probleme in conditii mai bune decat s-ar putea face prin metode administrative.
Intr-un final putem concluziona ca parghia financiara (economico-finaciara) reprezinta o totalitate de instrumente (inclusiv fluxuri si resusre financiare) pe care statul le foloseste pentru a atinge anumite obiective (economice, sociale, culturale etc.) prin influenta asupra interesului economic al unei colectivitati determinate sau al membrilor acesteia luati individual.
1.2. Tipologia parghiilor financiare
Actiunea exercitata prin parghiile economico-financiare contribuie la o imbunatatire a performantelor diferitelor activitati cu caracter economic si social, suplinind eventualele disfunctionalitati ale mecanismului economic, respectiv ale mecanismului financiar. Bazandune pe faptul ca diversele categorii financiare (impozite, cheltuieli, buget, credit, asigurari etc.) se pot manifesta ca parghii economice (sau economico-financiare) in masura in care favorizeaza solutionarea unor probleme de ordin economic si social, in conditii avantajoase, prin cointeresarea factorilor implicati, putem evidentia mai multe criterii de clasificare a parghiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatilor Economico-sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!