Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatii Economico-Sociale

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Rolul impozitelor in functionarea mecanismului financiar 2
1.1 Impozitele - rol de parghie financiara a finantelor publice 2
1.2 Impozitarea si fluxul circular al veniturilor si cheltuielilor din economie 4
1.3 "Triunghiul impozitelor"- o viziune de ansamblu asupra mecanismului de functionare al economiei de piata 6
Cap.2 Impactul impozitelor asupra activitatii agentilor economici 7
2.1 Impactul impozitelor directe asupra activitatii economice-sociale 7
2.2 Impactul impozitelor indirecte asupra activitatii economice-sociale 9
2.3 Integrarea impozitelor in mecanismul de influentare a economiei 11
2.4 Integrarea si armonizarea impozitelor din statele membre ale Uniunii Europeane 14
Concluzii 17
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Rolul impozitelor in functionarea mecanismului financiar
1.1 Impozitele - rol de parghie financiara a finantelor publice
Notiunea de parghie este adaptata la domeniul economic semnificand utilizarea categoriilor financiare ca instrumente de influentare a activitatilor economice si sociale intr-un anumit sens si pentru realizarea unor anumite obiective. Suportul acestor obiective il constituie baza obiectiva a finantelor ca procese si relatii economice si financiare ce se manifesta in interdependenta cu procesele economice reale, si interdependenta dintre fluxurile financiare pe care se grefeaza aceste instrumente si fluxurile reale.
Impozitele se pot manifesta ca parghii economice in masura in care favorizeaza solutionarea unor probleme de ordin economic si social, in conditii avantajoase, prin cointeresarea factorilor implicati. In acest sens, actiunea exercitata prin parghiile economico - financiare contribuie la o imbunatatire a performantelor diferitelor activitati cu caracter economic si social, suplinind eventualele disfunctionalitati ale mecanismului economic, respectiv ale mecanismului financiar.
Asemenea parghii pot fi concepute de pe pozitiile financiare publice de catre factorii de decizie din aceasta sfera, mizand pe impactul pozitiv al functionarii acestora. Nu este exclusa insa obtinerea de efecte pozitive si prin utilizarea unor instrumente financiare caracteristice finantelor private.
O asemenea parghie poate exercita o influenta pozitiva in raport cu obiectivele urmarite fie prin capacitatea de a stimula anumite procese, fie prin capacitatea de a le inhiba. In primul caz se sconteaza pe efectul de cointeresare a factorilor implicati in atingerea obiectivului respectiv prin stimulare financiara, iar in cel de al doilea caz se are in vedere limitarea posibilitatilor de manifestare a factorilor cu impact negativ fata de realizarea obiectivului urmarit, mergand chiar pana la sanctionarea materiala a factorilor responsabili.
Impozitul, ca principala parghie financiara, reprezinta nu numai o resursa finaciara publica, ci si un mijloc de stimulare a investitiilor, de orientare a consumului, de extindere a schimburilor externe, de corectare a unor tendinte negative in evolutia proceselor economice si sociale. Este relevant in acest context aprecierea lui Maurice Duverger conform careia "In neocapitalismul modern, impozitul capata o semnificatie mai larga; el inceteaza de a mai constitui grauntele de nisip care jeneaza angrenajele, pentru a deveni unul dintre regulatoarele si motoarele masinii."
Folosirea parghiilor financiare poate avea efecte pozitive mai mari sau mai mici in functie de modul in care au fost concepute si se integreaza in mecanismul economic. Pornind de la premise ca pot functiona in acelasi timp mai multe parghii, devine necesara corelarea actiunii si implicit tratarea lor ca un subsistem in cadrul mecanismului economic.
Impozitele au un rol de parghie economico-financiara deoarece reprezinta niste instrumente cu ajutorul carora statul actioneaza pentru stimularea interesului economic al unei colectivitati determinate sau al membrilor acesteia, luati in mod individual, pentru realizarea unui anumit obiectiv.
Caracteristicile acestei parghii economico-financiara sunt multiple.Sunt concepute sa actioneze in mod automat la producerea evenimentelor economice sau la punerea lor in functiune de catre organele publice. Metodele de prelevare si cele de plata actioneaza ca parghii numai in masura in care asigura, concomitent, pe langa indeplinirea functiei de repartitie, si influentarea pozitiva a altor laturi ale activitatii economice.
Cu ajutorul parghiei impozitelor, statul poate interveni in economie sub multiple forme: reglarea volumului productiei si a masei monetare, stimularea acordarii de credite, reducerea consumului la anumite marfuri considerate daunatoare sanatatii, etc. Alegerea acestei parghii depinde de politica urmarita de guvern in domeniul economic, comercial, social si de faza ciclului economic.
Folosirea acestei parghii economico-financiara nu exclude necesitatea utilizarii, in completare, a unor metode administrative, respectiv: intocmirea de prognoze, programe economice si planuri financiare pentru a sti in ce directie, in ce ritm, cu ce eforturi si cu ce rezultate se dezvolta economia; tinerea evidentei contabile, conturi de profit si pierdere, bugetele de venituri si cheltuieli dupa normele stabilite de autoritatile specializate; exercitarea controlului financiar de catre organe specializate asupra modului de conservare si gestionare a mijloacelor materiale si banesti ale statului; stabilirea de catre stat a preturilo si tarifelor pentru anumite bunuri si servicii; reglementarea de catre stat a modului de acordare de imprumuturi din fondurile publice; reglementarea regimului valutar; supravegherea derularii exportului si importului; sanctionarea speculei ilicite, a evaziunii fiscale si a altor abateri de la prevederile legale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea Parghiei Impozitelor pentru Influentarea Activitatii Economico-Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!