Fluxul de Numerar

Extras din referat Cum descarc?

Ratiunea de a exista a unei afaceri este profitul. Profitul unei afaceri viitoare trebuie estimat. Estimarea se face cu ajutorul instrumentului de planificare numit Plan de afaceri. Planurile de afaceri contin mai multe sectiuni, dintre care doua sunt considerate esentiale: planul de marketing si fluxul de numerar (cash-flow). 
Proiectia fluxului de numerar (cash-flow) reprezinta, din punct de vedere tehnic, piesa de rezistenta a intregului plan de afaceri si are ca scop evaluarea fluxurilor de lichiditati nete aferente perioadelor in care este divizat orizontul de timp al previziunii (dupa caz, ani, trimestre, luni). Fluxul estimeaza capacitatea afacerii de a asigura lichiditati (incasari din vanzarea produselor, infuzii de capitaluri proprii si capitaluri atrase, subventii etc.) si utilizarile de lichiditati (plati pentru investitii, plata furnizorilor pentru exploatare, a salariilor, a sarcinilor fiscale, a ratelor si dobanzilor, a dividendelor etc.). 
Diferenta dintre intrari si iesiri defineste fluxul de lichiditati nete. Cand fluxul de lichiditati nete este egal cu zero, inseamna ca platile sunt acoperite integral de incasari. Cazul cel mai favorabil se obtine atunci cand atat fluxurile de lichiditati nete ale perioadelor, cat si lichiditatile cumulate la sfarsitul perioadelor analizate sunt pozitive. Fluxurile de lichiditati negative exprima incapacitatea afacerii de a asigura echilibrul financiar, situatie in care trebuie identificate surse de finantare suplimentare fata de cele considerate realizabile in cadrul scenariului, astfel incat activitatea sa poata continua. In exprimarea sa actualizata cash-flow-ul arata, in momentul deciziei, in ce masura optiunea de a demara afacerea este avantajoasa in comparatie cu alte oportunitati. Previziunle se fac in moneda nationala, utilizand valori constante, comparabile in timp cu nivelul preturilor, de regula valabile la data elaborarii planului de afaceri.
Mecanismele financiare sunt bazate pe relatia dintre fluxuri si stocuri. 
Fluxurile financiare pot fi : 
o fluxuri de contrapartida
o fluxuri decalate
o fluxuri multiple
o fluxuri autonome
1. Fluxurile de contrapartida se caracterizeaza prin inlocuirea imediata a unui activ real/fizic cu moneda si invers. Aceste fluxuri apar la achizitie cu plata imediata in numerar.
2.Fluxurile decalate apar atunci cand fluxurilor fizice nu le corespunde imediat aparitia unor fluxuri financiare. Astfel,echilibrul stocurilor este rupt, iar pentru restabilirea sa se impune aparitia unui activ financiar. Acesta se materializeaza intr-o creanta la furnizori si intr-o datorie la cumparator. Apare in cazul relatiilor de creditare comerciala.
Creanta/datoria se va stinge la o data ulterioara.
3.Fluxurile multiple apar in situatia compensarii decalajelor dintre fluxurile fizice si cele financiare. Firma apeleaza la un tert pentru a-si transforma creantele in bani.
Vanzarea-cumpararea unei creante reprezinta un proces financiar cu consecinte importante si care influenteaza desfasurarea normala a activitatii. Activele financiare constituie obievtul unor tranzactii a caror desfasurare este urmatoarea : 
o bunurile vandute sunt transferate la cumparator (flux fizic/real)
o furnizorul vinde creanta unui tert si incaseaza valoarea acesteia,mai putin o anumita taxa (flux financiar)
o cumparatorul achita datoria care este fata de tert (flux financiar)
4.Fluxurile autonome se degaja din operatiile financiare privind acordarea de imprumuturi, avand loc doar transferul de moneda. Aceste fluxuri dau nastere unor active financiare constituite din creante si datorii.
Unele mecanisme financiare pot fi intelese mai bine daca sunt cunoscute ciclurile financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluxul de Numerar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!