Fiscalitate si Comert On Line

Extras din referat Cum descarc?

Fiscalitatea si comertul on-line
Fiscalitatea este modalitatea traditionala de formare a acestor fluxuri si respectiv, de utilizare a banului public de catre stat in beneficiul cetatenilor.
Considerabilele resurse financiare de care statul are nevoie se procura de catre acesta de la toti cetatenii aflati sub jurisdictia sa, pe calea achizitiei de bunuri, de servicii, a prelevarilor obligatorii precum si a imprumuturilor de la proprii cetateni sau de la organisme financiare internationale.
Inca din epoca Imperiului Roman practicile specifice fiscalitatii se realizau prin operatiunile unor inalti demnitari de pe intinsul imperiului, si anume - prin intermediul asa-numitilor fisci procurator sau fiscus caesari, functionari imperiali care formau structuri abilitate sa colecteze darile de la platitori. Darile constau in bunuri de valori diferite sau in prestari cu titlul de servicii obligatorii in beneficiul curtii imperiale. 
Pe masura extinderii monedelor si a altor insemne banesti, aceste obligatii dobandeau o pondere tot mai mult monetara. E lesne de inteles ca fiscalitatea a urmat aceeasi traiectorie de evolutie ca insasi evolutia societatii umane. Natura relatiilor stabilite intre cetatenii platitori si structurile oficiale purtatoare de autoritate publica confera fiscalitatii un specific aparte, care cumuleaza deopotriva sustinere si proteste, astfel concretizandu-se impactul pe care il inregistreaza pe toate palierele activitatii umane. In plus, este un domeniu cu o mare vizibilitate, care creste sinergic cu fiecare analiza si prognoza intreprinsa de la cel mai mic nivel, si pana la managementul guvernamental.
Fiscul si fiscalitatea cumuleaza numeroase acceptiuni si variante de formulari al caror numitor comun consta in urmatoarea formulare: sistem de acte normative si institutii prin care autoritatea publica stabileste si incaseaza contributiile banesti de la toti platitorii persoane fizice si/sau juridice.
Asadar, prin mijlocirea banului public, fiscalitatea exprima legatura dintre autoritatea publica si colectivitatea asupra careia aceasta isi exercita coordonarea.
Se poate conchide ca, in realitate, fiscalitatea si autoritatea publica s-au constituit simultan, deoarece orice persoana fizica sau juridica ce detine un bun sau realizeaza un venit din categoria celor impozabile sub jurisdictia unui stat, datoreaza impozite si taxe acelui stat.
Aceasta evolutie s-a materializat in functionarea unui sofisticat sistem fiscal care administreaza banul public.
Statul isi exercita atributiile sale fiscale, prin doua institutii cardinale:
a) Parlamentul - ca organ legislativ de decizie si control atat in stabilirea, cat si in aprobarea impozitelor si taxelor ca venituri ale statului;
b) Guvernul - ca organ executiv ce asigura conducerea generala a activitatilor menite sa aplice totalitatea reglementarilor fiscale.
Sistemul fiscal e construit pe trei paliere distincte, a caror interconditionare deriva din complementaritatea atributiilor lor:
a) Legislatia fiscala, cuprinde cadrul juridic de reglementare a dreptului de creanta al statului asupra contribuabililor, drept pe baza caruia se asigura premisele de constituire a veniturilor statului;
b) Mecanismul fiscal, reprezinta principiile, ideologiile, dar si metodele si tehnicile concrete de stabilire, de urmarire si de incasare a impozitelor si taxelor ca venituri ale statului;
c) Aparatul fiscal, semnifica structurile administrative ca organe specializate si imputernicite de autoritatea publica sa puna in miscare mecanismul fiscal si sa aplice legislatia fiscala.
Prin urmare, in aceasta componenta, sistemul fiscal actioneaza la toate nivelurile structurilor organizatorice ale oricarui stat, iar corolarul acestor 3 componente il reprezinta controlul asupra legalitatii acestor activitati.
In problematica fiscala, impozitul ocupa locul central si a devenit instrumentul clasic, dar si principal, de constituire a veniturilor statului, dat fiind caracterul sau economic si istoric.
Banul public se constituie si se utilizeaza in baza unui raport de fiscalitate, care este un raport juridic cu caracter public care pozitioneaza fata in fata doua entitati distincte ca subiecte de drept:
a) - Statul - pe de o parte, ca subiect principal si reprezentat de structuri specializate, implicate in acest raport pe o pozitie privilegiata, deoarece sunt purtatoare de autoritate publica, si
b) - Contribuabilii - pe de alta parte, care sunt persoanele, fizice si/sau juridice, obligate prin lege sa contribuie la formarea banului public, insa totodata si indreptatite, sa beneficieze de administrarea acestuia.
Dupa formele de evolutie istorica a societatii, si acest raport a dobandit o fireasca diversitate si complexitate, fapt care confera fiscalitatii fatetele corespunzatoare fiecarei etape din parcursul istoric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate si Comert On Line.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!