Finante Publice Locale - Autonomia Locala

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Consideratii generale privind autonomia locala .2
Capitolul II. Autonomia locala si relatia cu finantele locale 4
Capitolul III. Rolul bugetelor locale in cresterea autonomiei locale .7
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Consideratii generale privind autonomia locala
Principiul autonomiei locale este principiul fundamental care guverneaza administratia publica locala si activitatea autoritatilor acesteia, care consta in ,,dreptul unitatilor administrativ - teritoriale de a-si satisface interesele proprii fara amestecul autoritatilor centrale" , principiu care atrage dupa sine descentralizarea administrativa, autonomia fiind un drept iar descentralizarea un sistem care implica autonomia.
Autonomia locala, privita exclusiv din punct de vedere administrativ, nu apare decat ca o ultima treapta de dezvoltare a descentralizarii administrative, in esenta, aceasta reprezentand transferarea unor competente de la nivel central catre diverse organe sau autoritati administrative, care functioneaza autonom in unitatile administrativ-teritoriale, autoritati alese de catre colectivitatile locale respective, considerate si corpuri administrative autonome.
Autonomia locala nu se poate manifesta in mod real decat daca este recunoscuta si in planul resurselor financiare, materiale si umane de care dispun.
Potrivit art. 3 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale ,, prin autonomie locala se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si gestiona, in numele si interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii". Art. 4 a Legii stabileste continutul autonomiei locale, specificandu-se ca aceasta este numai administrativa si financiara si priveste organizarea, functionarea, competentele, atributiile si gestionarea resurselor care apartin unitatii administrativ-teritoriale.
Alti autori, considera ca autonomia locala consta in repartizarea puterii de decizie intre guvernul central, pe de o parte, si agentii locali, pe de alta parte (primari, consilieri locali) care sunt intr-o anumita masura independenti de puterea centrala, adica au dreptul de a lua diferite masuri fara a fi cenzurati sau fara a cere aprobarea guvernului central.
In ce priveste relativa independenta a autoritatilor administratiei publice locale, ea presupune autonomia administrativa si mai ales financiara a acestora. Autonomia locala are, in consecinta un caracter pur administrativ, iar autoritatile locale au o competenta determinata, si anume: dreptul de reglementare si de raspundere proprie, in conditiile prevazute de lege, pentru rezolvarea treburilor colectivitatilor locale, adica ,,o sfera proprie de actiune" asa cum este ea denumita conventional in practica administratiei. 
Principiul autonomiei locale, in practica cunoaste doua forme: functionala (tehnica) si autonomia teritoriala. Autonomia functionala consta in recunoasterea posibilitatii pentru unele servicii publice de a beneficia de autonomie in domeniul lor de activitate, iar autonomia teritoriala este cea prin care se recunoaste unitatilor administrative dreptul, in conditiile legii, de a se autoadministra. Din aceasta perspectiva, autonomia locala presupune existenta unor conditii si indeplinirea unor exigente, cum ar fi: prezenta unor colectivitati care sa aiba interese si cerinte specifice fata de interesele colectivitatii nationale, existenta unor mijloace materiale si financiare puse la dispozitia colectivitatilor locale, a caror gestionare se realizeaza sub responsabilitatea acestei colectivitati, autoritatile care conduc colectivitatea locala trebuie sa fie alese dintre cetateni ce o compun, stabilirea unor atributii distincte pentru autoritatile alese, potrivit carora ele pot sa decida liber in rezolvarea problemelor locale.
Principiul autonomiei locale se fundamenteaza pe propriul sau patrimoniu, care este administrat si gestionat de catre autoritatile alese ale administratiei publice locale, in conformitate cu prevederile legale. Patrimoniul de care dispune fiecare colectivitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale constituie baza economica necesara rezolvarii in mod autonom a treburilor publice locale, el reprezentand atat sursa de venit a colectivitatilor locale, cat si mijlocul de garantare a creditelor ce ii sunt necesare acestei colectivitati. Pentru aceasta, legiuitorul organic a stabilit ca in scopul asigurarii autonomiei locale, autoritatile administratiei publice locale din comune, orase si judete sa elaboreze si sa aprobe bugetele de venituri si cheltuieli, avand dreptul sa instituie si sa perceapa impozite si taxe locale, in conditiile legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice Locale - Autonomia Locala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!