Finante Publice

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de finante publice
Notiunea de finante provine de la cuvintele latinesti ,,fiare" sau ,,finis", care se traduc prin a termina, a incheia un diferend, o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani. De la aceste cuvinte s-a format ,,financia" sau ,,financia pecuniaria", adica plata in bani. Se crede ca din aceste cuvinte latinesti s-a nascut notiunea ,,finance" folosita in Franta in secolele XV-XVI, care avea mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar ,,les finances" echivala cu gospodaria publica, patrimoniul statului. 
Finantele publice reprezinta forma baneasca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national in cadrul indeplinirii functiilor statului. Continutul social, economic si in special juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar. Finantele publice sunt asociate intotdeauna cu statul, unitatile administrativ-teritoriale, cheltuielile, imprumuturile si datoriile acestora. 
Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in dimensiunile si distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cat si in modul concret de realizare a acestui proces. Existenta finantelor publice este indisolubil legata de existenta statului, care are de indeplinit functii si sarcini importante in ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, apararea independentei si suveranitatii tarii.
In procesul procurarii si repartizarii resurselor financiare necesare statului pentru a-si indeplinii functiile si sarcinile sale, se formeaza anumite relatii sociale, de natura economica, care exprima modul de repartizare a unei parti din P.I.B. intre diverse categorii sociale. Aceste relatii se concretizeaza in transferuri banesti de la agenti economici, institutii si persoane fizice la bugetul statului, de la bugetul de stat catre agentii economici, intre institutii si chiar in interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizarii diferitelor fonduri. De aceea, exista o deosebire clara intre finantele publice si cele particulare, astfel: 
o finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, imprumuturile, datoria statului, unitatilor administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public; 
o finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentilor economici, bancilor, societatilor de asigurare private. 
Obiectul finantelor publice
Finantele publice constituie o ramura a stiintelor economice si au ca obiect de studiu: 
o relatiile economice care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor bugetare si extrabugetare ale autoritatilor publice centrale, unitatilor administrativ teritoriale si ale altor institutii de drept public; 
o metodele de gestionare a fondurilor financiare publice; 
o modalitatile de stabilire, percepere si urmarire a impozitelor, taxelor si a veniturilor nefiscale; 
o metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice pe obiective, actiuni si beneficiari; 
o procedura de angajare si efectuare a cheltuielilor publice din fonduri bugetare si extrabugetare; 
o intocmirea, aprobarea, executarea si incheierea bugetelor de venituri si cheltuieli publice la diferite esaloane ale autoritatilor publice; 
o modalitatile de echilibrare a diferitelor categorii de bugete, de acoperire a eventualelor goluri temporare de casa si de finantare a deficitelor bugetare; 
o organizarea si efectuarea controlului financiar de natura politica, administrativa si jurisdictionala de catre organele de stat competente; 
o gestionarea datoriei publice; 
o metodele de rationalizare a optiunilor bugetare; 
o metodele de planificare, proiectare si prognozare financiara; 
o politica financiara promovata de stat; 
o criteriile pe baza carora se aproba si se finalizeaza cheltuielile publice; 
o metodele de determinare a eficientei cu care sunt utilizate fondurile publice; 
o alte probleme de natura economico-sociala cu efecte financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!