Finantarea si Creditarea Internationala

Extras din referat Cum descarc?

1.Piata financiara internationala
Circuitele economice ale activelor nu se opresc la granitele unei tari. Repartitia mondiala a resurselor, precum si diviziunea internationala a activitatii umane obliga, atat pe solicitantii de active, cat si pe posesorii acestora la relatii economice transnationale.
Activele financiare se supun , de asemenea, acestei necesitati, fluctuand prin cele doua circuite financiare: primul, de la posesorii de active, prin intermediari, la utilizatorii de active, iar cel de-al doilea in sens invers.
In acest mod se formeaza piata financiara internationala care, spre deosebire de piata financiara nationala , are parteneri din diferite tari sau din aceeasi tara, dar reprezentand institutii sau intreprinderi cu interese mondiale.
Pe piata financiara internationala, tranzactiile se fac in valuta , indiferent de moneda tarii in care acestea au loc. Piata financiara internationala nu este supusa restrictiilor financiare ale tarii in care este plasata, dar are propriile ei reguli, respecta uzantele internationale , precum si indicatiile organismelor financiare internationale. Pe pietele financiare internationale s-au acumulat fonduri importante datorita fie imprejurarilor economice istorice, fie amplasarii lor geografice favorabile. Ca urmare a acestei acumulari, au aparut mari institutii de credit si de reglementare a creditului, adica banci internationale, cum ar fi:Banca Mondiala, Banca Reglementelor Internationale, Fondul Monetar International etc.
Pietele financiare internationale au fost, la inceput, piete nationale care, cu timpul, au inceput sa se faca tranzactii in moneda straina si negocieri pe termen lung, aranjand capitaluri importante, transferandu-le de la o tara la alta.
Pentru ca o piata financiara nationala sa poata functiona ca piata financiara internationala trebuie sa indeplineasca mai multe conditii,ca: existenta unei importante capacitati de finantare, existenta unei monede stabile, existenta unor permanente relatii cu diversi corespondenti din lume,posibilitatea convertirii si transferarii valutelor, precum si aprecierea si credibilitatea din partea organismelor financiare internationale.
In cadrul pietelor financiare internationale, o importanta deosebita dobandesc pietele de capital prin faptul ca tranzactiile cu titlurile de valoare au capatat o mare dezvoltare. Ca si pe pietele nationale, se disting cele doua sectoare: piata primara si piata secundara.
Operatiunile pe piata primara se fac prin mari concentrari de capitaluri, garantate de sindicate de banci si de organisme financiare internationale
Operatiunile pe piata secundara se fac atat direct, intre vanzator si cumparator - asistati de catre o banca-dar mai ales prin intermediul burselor din marile piete financiare internationale. Acestea au capatat pe pietele internationale de capital o importanta deosebita, datorita numarului mare de tranzactii si formelor variate de acces la negocierea titlurilor de valoare, in diverse valute.
Dezvoltarea burselor de valori pe pietele financiare internationale a fost impetuoasa, variata si spectaculoasa. Ea a influentat puternic si profund pietele financiare internationale, ducand uneori la specializarea lor, cum ar fi piata dobanzilor internationale (LIBOR) sau piata futures. Aceasta dezvoltare a avut si unele efecte nescontate. Astfel, s-a constatat uneori aparitia unor piete internationale volatile (fluctuante si neprevizibile) si chiar a unor caderi de bursa datorate slabirii masurilor restrictive. Aceste neajunsuri au fost limitate, datorita utilizarii unor instrumente evoluate de tranzactii, precum si vitezei cu care au putut circula ordinele si informatiile.
2. Finantarea internationala
Prin finantare, in sens larg, se intelege punerea la dispozitia unei institutii guvernamentale sau private a unor fonduri pe termen lung, necesare realizarii de catre beneficiar a unor obiective economice importante. Realizarea acestor obiective, necesitand mobilizarea unor fonduri substantiale, depaseste de obicei posibilitatile financiare proprii ale solicitantului. Finantarea se ramburseaza de obicei indirect, prin exploatarea investitiei sau prin primirea profilurilor pe o anumita perioada de timp. Exista, insa, si finantari nerambursabile sub forma de ajutoare sau asistenta financiara a unor institutii sau a unor tari, al caror sprijin este realizat de organisme financiare internationale, in scopul reabilitarii economice a beneficiarului respectiv care va putea, in viitor, sa devina un partener interesant pentru finantatorii de pe piata financiara.
Finantarea poate capata uneori si aspectul unui imprumut pe termen lung, garantat de institutii financiare internationale.
Finantarea internationala se realizeaza pe baza unor acorduri prealabile si se poate prezenta sub mai multe forme:
- prin cumpararea de valori mobiliare, actiuni si obligatiuni emise de solicitatorul de fonduri ; 
- prin acordarea de imprumuturi pe termen lung garantate cu obligatiuni, rente de stat, bonuri de tezaur etc.;
-prin acordarea de iprumuturi ipotecare ;
-prin transferuri de valori mobiliare straine pentru cresterea capitalului social al solicitantului.
Operatiunile de finantare trec prin urmatoarele stadii:
-in primul rand, se intreprind de catre cadrul institutional al pietei financiare actiuni de acumulare de pe pietele nationale. Aici se inscriu solicitarile de fonduri pentru investitii sau pentru finantarea plasamentului de titluri, impunerea de catre unele institutii financiare internationale de virare a unor cotizatii sau cote de participare (FMI, Banca Mondiala etc.), solicitarea de fonduri pentru ajutoare etc.
-in cel de-al doilea stadiu apare faza de evaluare internationala a fondurilor atrase. Aceasta se face prin folosirea monedei internationale pusa la dispozitie de piata monetara internationala, cu ajutorul cursului valutar al etalonului international. Dupa aceasta evaluare, valoarea fondului financiar fluctueaza odata cu cursul etalonului international. Aceasta fluctuatie poate fi evitata prin acorduri internationale care prevad clauze de actualizare.
-in cel de-al treilea stadiu, piata financiara face dirijarea fondurilor evaluate in bani-etalon international pe destinatii; edilitar, cultural, militar etc., dupa cererile inregistrate pe piata financiara. Astfel, fondurile constituite in moneda internationala capata in final o noua forma in care sunt specificate actiunea la care vor servi si beneficiul respectiv.
-in ultimul stadiu se realizeaza efectiv miscarea de fonduri spre economiile nationale care le-au solicitat.
Operatiunile financiare internationale sunt, de obicei, urmatoarele: investitii internationale directe, finantarea pentru plasamentul international de titluri, ajutoarele financiare internationale, asigurari si reasigurari, cotizatii la institutiile financiare internationale.
3.Plasamentul international de titluri
Institutii de pe pietele financiare detinatoare de capital disponibil pot plasa acest capital prin cumpararea de titluri (actiuni, obligatiuni, titluri ipotecare, bonuri de tezaur etc.) in alta tara. Operatiunea poate fi privita, de asemenea, din punctual de vedere al emitentului ca un plasament extern de titluri. Fondurile astfel obtinute de partea emitenta primesc, apoi, o destinatie economica sau financiara interna.
Emitentul de titluri (intreprindere, guvern, institutie financiar-bancara) este condus la vanzarea acestora pe piata internationala de lipsa de fonduri financiare necesare pentru realizarea unui obiectiv.
Plasamentul international de titluri se poate face pe piata de lipsa de fonduri financiare necesare pentru realizarea unui obiectiv.
Plasamentul international de titluri se poate face pe piata nationala a altei tari sau pe piata internationala.
Plasamentul pe piata nationala a unei alte tari are loc atunci cand institutia emitenta vinde titluri in alta tara, in cadrul unei operatiuni financiare.
Operatiunea se desfasoara in mai multe faze, si anume:
- prospectarea pietei financiare a tarii respective vizate de catre emitentul de titluri, in vederea identificarii posibilitatilor de plasament;
- contactarea unei institutii financiare din acea tara pentru preluarea de catre aceasta a actiunii de plasare a titlurilor, informand-o asupra situatiei economice proprii, asupra statutului emisiunii, precum si asupra garantiilor oferite;
- posesorul de capita este informat de catre societatea financiara intermediara si se obtine eventualul sau accord;
- angajarea fondurilor se face apoi prin intermediul bancilor implicate in aceasta operatiune, precum si a bursei de valori din tara emitentului;
- prin aceleasi banci implicate se face plata dividentelor sau a dobanzilor catre cumparator, precum si, in final, lichidarea prin rascumparare a titlurilor detinute de acesta.


Fisiere in arhiva (2):

  • cuprins.doc
  • finantarea si creditarea internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!