Finantarea pe Termen Scurt a IMM-urilor

Extras din referat Cum descarc?

1. Finantarea ciclului de exploatare
1.1. Ciclul de exploatare. Necesarul de finantat al ciclului de exploatare
Ciclul de exploatare reprezinta ansamblul operatiunilor succesive care incep cu aprovizionarea elementelor necesare desfasurarii activitatii (materii prime, materiale, marfuri etc.) si se incheie cu incasarea venitului realizat din vanzarea produselor, a lucrarilor executate sau a serviciilor prestate.
Derularea ciclului de exploatare a unui produs, tinand seama de intarzierile de plata surprinde urmatoarele etape: aprovizionarea cu materii prime (situatie in care poate aparea o perioada de stocaj a acestora), utilizarea in productie a materiilor prime, plata materiilor prime, obtinerea produselor finite (situatie in care poate aparea o perioada de stocaj ce implica si cheltuieli de stocaj), comercializarea (vanzarea) produselor finite (ce implica si cheltuieli de distributie), si in final incasarea clientilor.
Durata necesarului de finantat apare intre data platii a materiilor prime si data incasarii de la clienti. Se constata astfel ca, ciclul de exploatare genereaza un dublu decalaj al incasarilor si platilor:
- un decalaj legat de durata ciclului de exploatare;
- un decalaj legat de intarzierile de plata.
Acest dublu decalaj se mentine permanent ca urmare a continuitatii activitatii si genereaza un necesar de finantat care este acoperit in special, prin intarzierile de plata pe care furnizorii intreprinderilor le accepta. Necesarul de finantat este constituit dintr-un:
- anumit volum al stocurilor;
- nivel al creantelor care se reinnoieste.
Necesarul de finantat al ciclului de exploatare este in general numit ,,necesar de fond de rulment al exploatarii" si creste pe masura ce activitatea se dezvolta. In concluzie, este un mijloc indispensabil functionarii IMM-urilor, un mijloc economic de aceeasi factura ca si investitiile, motiv pentru care figureaza in activul imobilizat, trebuind a fi finantat.
Necesarul de finantat depinde de:
- durata ciclului de exploatare, care depinde la randul sau de viteza de rotatie a stocurilor, de durata procesului de productie, de durata creditului acordat clientilor;
- durata creditului obtinut de la furnizori;
- evolutia altor elemente aferente exploatarii: TVA, salarii, obligatii sociale etc.
Necesarul de finantat legat de ciclul de exploatare se modifica la o anumita data; nivelul stocurilor, al creantelor de exploatare si al datoriilor de exploatare se modifica in mod constant in cursul perioadei de analiza. Deoarece este imposibila calcularea tuturor valorilor necesarului de fond de rulment al exploatarii de-a lungul unei perioade, se determina nivelul mediu la necesarul de finantat relativ al operatiunilor de exploatare, pentru o cifra de afaceri anuala data. In aceste conditii, se defineste fondul de rulment normat ( FRNor ) fondul de rulment care este egal cu necesarul de fond de rulment al exploatarii mediu. Determinarea FRNor permite intreprinderii sa evite problemele trezoreriei durabile, ea trebuind sa finanteze necesarul de fond de rulment al exploatarii mediu cu capitaluri permanente.
1.2. Fondul de rulment normat
Pentru a evalua fondurile de rulment normat ale exercitiului dat, este suficienta cunoasterea cifrei de afaceri a exercitiului si a unui coeficient de proportionalitate. Aceasta evaluare poate fi realizata in mod global sau componenta cu componenta.
2. Bugetul de trezorerie
2.1. Elaborarea bugetului de trezorerie
Necesarul de surse de finantare pe termen scurt se stabileste cu ajutorul bugetului de trezorerie, intocmit lunar, pe durata unui an. Bugetul de trezorerie grupeaza numai incasarile si platile efective; in cadrul acestuia nu se iau in calcul veniturile neincasabile si cheltuielile neplatibile.
Astfel nu vor luate in calcul:
- cheltuielile cu amortizarile si provizioanele, rezultatul si variatiile de stoc;
- veniturile din provizioane, din productia imobilizata, cotele-parti din subventii
virate la rezultat.
Sumele corespunzatoare operatiilor de vanzare-cumparare se vor lua la totalul facturat (adica inclusiv TVA-ul aferent).
Pentru TVA de plata se efectueaza un calcul separat pentru a stabili:
- luna de exigibilitate pentru TVA in functie de livrari sau incasari;
- aplicarea regulii de decalaj cu o luna pentru unele cheltuieli platibile.
Pentru construirea bugetului de trezorerie se parcurg urmatoarele etape:
1. elaborarea situatiei incasarilor din vanzari in cursul exercitiului;
2. elaborarea situatiei platilor in cursul exercitiului pentru cumparari;
3. elaborarea situatiei TVA (cifre arbitrare) in cursul exercitiului;
4. elaborarea situatiei generale a platilor in cursul exercitiului;
5. elaborarea bugetului de trezorerie pentru exercitiul respectiv.
2.2. Echilibrarea bugetului de trezorerie
In tarile cu economie de piata dezvoltata, exista, in mod obisnuit doua piete pentru obtinerea creditelor pe termen scurt (parti componente ale pietei monetare):
- Piata interbancara unde intervin numai institutiile de credit, trezoreria publica, banca nationala, organismele a caror activitate principala este gestionarea pe seama clientelei a portofoliilor de valori mobiliare, primind in acest scop fondurile conforme mandatului acordat. Aici se formeaza rata dobanzii de referinta, care este rata minima a dobanzii adoptata de banca, ajustata un procentaj in plus pentru creditele traditionale cum ar fi scontul si creditele de trezorerie prin contul curent.
- Piata titlurilor de creanta negociabile unde intreprinderile au posibilitatea de a efectua operatii financiare pe termen scurt intre ele, fara a trece prin institutiile bancare.
Principalele finantari pe termen scurt se pot asigura prin:
- mobilizarea efectelor comerciale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea pe Termen Scurt a IMM-urilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!