Finanțarea imobiliară rezidențială din Danemarca

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 
Caracteristici ale finantarii domeniului imobiliar din Danemarca.2
1.1 Finantarea domeniului imobiliar si pietele definitorii.2
1.2 Sistemul de finantare a imobilelor rezidentiale din Danemarca.3
Capitolul 2
Particularitati ale creditului ipotecar din Danemarca.7
2.1 Caracteristici ale creditului ipotecar.7
2.2 Avantajele si dezavantajele creditelor ipotecare daneze.9
2.3 Rolul agentului imobiliar in activitatea de creditare si efectuarea contractului.10
2.4 Piata imprumutului ipotecar.11
Capitolul 3
Efectul recesiunii asupra creditelor ipotecare daneze 14
Concluzii .17
Bibliografie.18


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 
Caracteristici ale finantarii domeniului imobiliar din Danemarca
1.1 Finantarea domeniului imobiliar si pietele definitorii
Notiunea de finantare a domeniului imobiliar infatiseaza ansamblul procedeelor prin care se procura si se utilizeaza resursele financiare necesare imbunatatirii domeniului imobiliar.
Piata finantarilor ipotecare primara reprezinta locul unde se intalnesc furnizorii de finantari imobiliare cu cei care au nevoie de resurse financiare in vederea achizitionarii unui imobil. Furnizorii de finantari imobiliare de pe piata primara mai sunt numiti si creatori de ipoteci.
Piata finantarilor ipotecare secundara este acea piata unde se tranzactioneaza creditele ipotecare, prin cedarea portofoliului de credite sau prin transformarea creditelor ipotecare in valori mobiliare garantate cu pachete de credite ipotecare (mortgage-backed securities), proces denumit securizare sau titrizare. Cu ajutorul ei, furnizorii primari de finantari imobiliare se pot refinanta in vederea acordarii de noi credite. Prin urmare, piata primara a finantarilor imobiliare s-a diversificat si s-a marit ca numar de participanti. 
Prin notiunea de imobil, intelegem parcela de teren cu sau fara constructii. Imobilele pot fi de tip rezidential sau comercial. Prin imobil de tip rezidential intelegem acele parcele de teren avand constructii alcatuite din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisfac cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
Imobilele comerciale reprezinta ansamblul imobilelor nonrezidentiale, acestea fiind spatii de birouri, depozite, complexe industriale, centre comerciale, spitale, hoteluri, moteluri, pensiuni etc. Uneori se face distinctie intre notiunea de imobil comercial si industrial, in a doua categorie incluzandu-se complexele industriale. De asemenea, uneori locuintele de tip multifamilial sunt incluse in categoria imobilelor comerciale. 
Nevoia modalitatilor de finantare in Danemarca a aparut in anul 1795, atunci cand un incendiu a ars numeroase cladiri din capitala tarii, fiind necesara reconstructia acesteia. In acea perioada, creditele erau limitate si a fost necesara aparitia unei asociatii de credit ipotecar pentru a oferi imprumuturi, garantate cu proprietati imobiliare.
Pentru finantarea imprumuturilor au fost emise obligatiuni ipotecare, cu obiectivul de a procura fondurile necesare, astfel de mai bine de 200 de ani emisiunea de obligatiuni ipotecare in Danemarca.
Prima Lege a ipotecii daneze a fost adoptata in anul 1950, atunci cand au aparut noile institutii de credit ipotecar, care au fost exprimate ca asociatii non-profit. Creditele impotriva ipotecii pe proprietatile imobiliare sunt finantate prin emiterea de obligatiuni in serie. 
Sistemul a continuat sa evolueze ulterior, in special la inceputul anilor 1970, cand finantarea ipotecara a fost simplificata si standardizata. Ultima runda mare de reforma a avut loc in 1989, atunci cand s-au autorizat bancile comerciale proprii ale institutiilor de credit ipotecar.
Dupa 2001, majoritatea de obligatiuni ipotecare au fost emise fara raspunderea solidara a debitorilor.
Desi s-au produs numeroase modificari in sistemul de finantare in Danemarca, principul de baza a ramas neschimbat, supravietuind crizelor financiare si turbulentelor politice.
Reusita sistemului de finantare prin credite ipotecare se cuvine in principal reglementarilor legislative, ce a pus accent pe protectia investitorilor si impunerea unor limite rigide in ceea ce priveste asumarea riscurilor de catre bancile ipotecare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea imobiliara rezidentiala din Danemarca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Capraru B., Onofrei M., Investitii imobiliare. Fundamente, practici si studii de caz, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2013.
2. Clauretie, Terrence M., Sirmans, G. Stacy, Real estate Finance. Theory and Practice, 5th edition, Thompson South-Western, 2006.
3. International Monetary Fund: The Danish Mortgage Market -- A Comparative Analysis, IMF Country Report No. 07/123, March 2007
4. Ejendomsregistrering i de nordiske lande (Property Registration in the Nordic Countries). Kort og Matrikelstyrelsen. 2006
5. Hedvig Vestergaard (2002) Danish housing system, policy trends and research. Paper prepared for ENHR seminar on "Affordable Housing", December 2002, Dublin, Ireland.
6. Socialministeriet (2006) Den almene boligsektors fremtid. 
7. www.nationalbanken.dk 
8. www.realkreditraadet.dk


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!