Finalizarea Controlului Financiar Preventiv - Controlul Financiar Delegat

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale despre controlul financiar preventiv
1.1. Conceptul de control financiar preventiv
Controlul financiar preventiv este activitatea prin care se verifica legalitatea si regularitatea operatiunilor efectuate pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, inainte de aprobarea acestora. 
Acesta este o diviziune a controlului financiar, in functie de momentul exercitarii si are drept scop prevenirea unor incalcari ale disciplinei financiare, sau angajarii unor cheltuieli supradimensionate, urmarind concomitent necesitatea, legalitatea, oportunitatea si economicitatea respectivelor operatiuni. In practica, se realizeaza prin analiza documentelor de dispozitie prin care se contracteaza drepturi si obligatii de natura patrimoniala.
Controlul financiar preventiv consta in verificarea sistematica a proiectelor de operatiuni incluse in sfera sa, din punctul de vedere al:
- legalitatii;
- regularitatii;
- incadrarii in limitele creditelor bugetare stabilite potrivit legii. 
In Romania, prima Lege asupra contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public, a aparut la 31 iulie 1929, dupa care controlul preventiv trebuia efectuat de persoane autorizate din afara unitatilor.
Dupa Revolutia de la 1948, controlul financiar a fost organizat in conformitate cu structura si organizarea economiei in cadrul unitatilor, cu menirea de a asigura respectarea legilor, suferind in decursul timpului noi modificari. 
O asemenea modificare s-a produs in momentul masurilor luate pentru accelerarea reformei economice, cand, activitatea de control financiar-contabil preventiv exercitata de Curtea de Conturi a fost trecuta in sarcina Ministerului Finantelor Publice, in cadrul caruia se exercita in baza prevederilor legale speciale.
1.1. Desfasurarea controlului financiar preventiv
Controlul financiar preventiv este un proces complex ce necesita suficiente resurse umane si de timp pentru ca rezultatele constatate in urma efectuarii acestuia sa fie relevante si eficiente, de asemenea aceste rezultate au un impact puternic asupra entitatii in care se efectueaza controlul.
In urma constatarilor facute este evaluata entitatea in cauza, si in caz de abateri de la lege se aplica sanctiunile in vigoare.
Din aceste motive, in desfasurarea controlului financiar preventiv, se identifica mai multe etape obligatoriu de parcurs, printre care:
- metodologia de exercitare a controlului financiar preventiv;
- obiectivele controlului financiar preventiv;
- finalizarea controlului financiar preventiv.
Etapele mentionate mai sus au un rol la fel de important in desfasurarea controlului financiar preventiv, insa, in continuare, o sa analizez ultima etapa, finalizarea controlului financiar preventiv.
2. Finalizarea controlului financiar preventiv
2.1. Prezentarea documentelor
Pe parcursul primelor doua etape, si indeosebi in cea de-a doua etapa, in functie de obiectivele urmarite, sunt verificate documente ce cuprind operatiile ce se refera la drepturile si obligatiile patrimoniale ale unitatii, in faza de angajare si de plata, in raporturile cu alte persoane juridice sau fizice. O parte din aceste documente sunt prezentate, dupa caz, si in momentul finalizarii controlului financiar preventiv.
Documentele privind operatiile din care deriva drepturi sau obligatii patrimoniale ce se reprezinta la control financiar preventiv vor fi insotite de actele justificative corespunzatoare ce vor fi semnate in prealabil de catre conducatorul compartimentului de specialitate in care urmeaza sa se efectueze operatia respectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finalizarea Controlului Financiar Preventiv - Controlul Financiar Delegat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!