Finalizarea Controlului Financiar Preventiv - Control Financiar Preventiv Delegat

Cuprins referat Cum descarc?

1. Finalizarea controlului financiar preventiv 3
1.1. Prezentarea documentelor 3
1.2. Acordarea vizei. Efecte 3
1.3. Refuzul de viza- Reglementare 4
2. Control financiar preventiv delegat 6
2.1. Scurt istoric si perspective 6
2.2. Organizarea controlului financiar preventiv delegat 7
2.3. Viza de control financiar preventiv delegat. Durata controlului financiar preventiv delegat 8
2.4. Controlul delegat: reglementarea functiei, incompatibilitatilor si atributiilor 9
2.5. Corpul controlorilor delegati 11
2.6. Regimul refuzului de viza 13
2.7. Contraventii privind unele incalcari ale prevederilor legale ce reglementeaza controlul financiar preventiv delegat : 14
3. Anexa 16
4. Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Finalizarea controlului financiar preventiv
1.1. Prezentarea documentelor
Documentele privind operatiile din care deriva drepturi sau obligatii patrimoniale ce se reprezinta la control financiar preventiv vor fi insotite de actele justificative corespunzatoare ce vor fi semnate in prealabil de catre conducatorul compartimentului de specialitate in care urmeaza sa se efectueze operatia respectiva.
In cazul in care dispozitiile legale prevad avizarea operatiilor de catre jurisconsult, documentele respective vor fi supuse controlului financiar preventiv, impreuna cu avizul acestuia.
1.2. Acordarea vizei. Efecte
Persoanele abilitate a exercita controlul finaciar preventiv sunt datoare a analiza, in mod tematic, fenomenul economic-material exprimat in documentul supus controlului sub aspectul legalitatii, oportunitatii, economicitatii si realitatii acestuia. Controlul financiar preventiv presupune atat verificarea operatiilor cat si vizarea documentelor in care sunt consemnate. In consecinta, acordarea vizei implica o analiza prealabila a fenomenului economic, precum si semnarea propriu-zisa a documentului in care este exprimata operatia patrimoniala respectiva. Intr-adevar, persoanelor care exercita controlul financiar preventiv le revine sarcina de a se documenta temeinic asupra operatiilor, consultandu-se si in alte compartimente. Atunci cand nevoile o cer, acestia se vor deplasa chiar la fata locului pentru stabilirea situatiei reale.
Viza de control financiar preventiv se da prin inscrierea pe documentul respectiv a mentiunii << Control financiar preventiv >>, sub semnatura celui care a efectuat acest control si cu precizarea datei. Semnarea documentului de catre conducatorul compartimentului financiar-contabil, respectiv de catre contabilul-sef, confirma ca s-a exercitat acest control pentru operatiile respective.
Prin acordarea vizei de control financiar preventiv, se declanseaza o serie de efecte si anume :
- operatia respectiva poate fi angajata, in cazul in care controlul a fost exercitat in faza de angajare a acesteia sau poate fi executata, in situatia in care viza de control a fost acordata pentru efectuare ;
- unitatea intra in raporturi economice si juridice, dar fiind ca operatia supusa controlului financiar preventiv avand un caracter patrimonial, presupune transferul unor valori intre doua patrimonii ;
- documentele vizate vor fi inregistrate in contabilitatea unitatii ;
- persoanele care intocmesc sau care participa la intocmirea documentelor pentru operatiile ce se supun controlului financiar preventiv, precum si cele care acorda aceasta viza, isi angajeaza propria lor raspundere pentru legalitatea, necesitatea, oportunitatea, economicitatea si realitatea acestora ;
- in situatia in care s-a acordat viza de control financiar preventiv in faza de angajare a operatiei si, drept urmare, unitatea a emis o comanda sau a incheiat un contract, iar ulterior, din cauza unor evenimente neprevizibile, dar posibile, persoana competenta refuza de a da viza pentru efectuarea platii, unitatea va fi totusi datoare sa suporte consecintele actelor incheiate cu alte unitati , adica sa primeasca prestatiile la care are dreptul si sa-si execute obligatiile ce decurg din raportul contractual respectiv.
1.3. Refuzul de viza- Reglementare
Refuzul de viza se da motivat, in scris. Refuzul vizarii decumentelor pentru controlul financiar preventiv trebuie dat dupa o consultare prealabila cu persoanele competente si daca este cazul, se poate cere si avizul jurisconsultului din unitate.
In cazul in care persoanele competente a exercita controlul financiar refuza viza, fie in faza de angajare, fie in faza executarii operatiei pentru motive ce le considera intemeiate si legale, legea prevede o procedura speciala, prin care se urmareste concomitent, pe de o parte, inregistrarea patrimoniala a unitatii, iar pe de alta parte, grija de a nu crea obstacole sau dificultati in activitatea acesteia.
Se pot distinge mai multe situatii : 
In cazul in care s-a refuzat viza de control financiar preventiv in faza de angajare sau de plata de catre persoanele imputernicite, incadrate in subordinea contabilului sef, acestea sunt obligate - la cererea conducatorului compartimentului de specialitate care a intocmit actul sau in care are loc operatia - sa prezinte intreaga lucrare compartimentului financiar-contabil care decide. Acesta poate acorda viza de control financiar preventiv pe propria sa raspundere si drept consecinta, operatia sa se angajeaza sau se executa dupa caz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finalizarea Controlului Financiar Preventiv - Control Financiar Preventiv Delegat.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!