Fenomenul Evaziunii Fiscale ca Forma a Esecului Politicii de Atragere a Veniturilor la Bugetul Public

Extras din referat Cum descarc?

Sustragerea de catre contribuabili (persoane fizice si juridice romane sau straine, prin diferite cai, in intregime sau in parte, de la obligatiile fiscale, respectiv de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate la bugetul de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor sociale, reprezinta evaziune fiscala. In sfera evaziunii fiscale, se include si ascunderea sub diferite forme a surselor si cuantumului de venituri impozabile.
Evaziunea fiscala poate fi frauduloasa sau legala.
Evaziunea fiscala frauduloasa consta in ascunderea obiectului impozabil, subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau folosirea altor cai de sustragere de la plata impozitului datorat.
Practic evaziunea fiscala frauduloasa se poate prezenta sub formele: nedeclararii materiei impozabile, declararea unor venituri inferioare celor reale, conducerea unei contabilitati defectuoase, nesincere etc. Evaziunea fiscala frauduloasa se sanctioneaza cu amenda sau pe cale penala, dupa cum este considerata contraventie sau infractiune.
Evaziunea fiscala legala consta in sustragerea practicata ca urmare a interpretarii prevederilor legale, potrivit careia unele venituri nu sunt impozabile.
Legea sanctioneaza si cazurile de nerespectare a reglementarilor fiscale in domeniul vamal, prin declararea inexacta, sub orice forma, a valorilor sau prin sustragerea bunurilor de la vamuire, in scopul neachitarii taxelor vamale sau al diminuarii acestora ori a altor obligatii fiscale.
Practicarea de catre importatori si exportatori a diferitelor mijloace frauduloase pentru a se sustrage de la plata sumelor in valuta cuvenite statului, constituie evaziune valutara. Sustragerea devizelor cuvenite statului se practica, indeosebi prin: 
- falsificarea declaratiilor de import-export;
- compensatii particulare;
- tarife vamale insuficient de precise;
- transferuri de devize in si din alte tari cu incalcarea dispozitiilor legale;
- turism.
Practica actiunilor de control efectuate pentru identificarea evaziunii fiscale pe categorii de contribuabili si pe categorii de venituri confirma urmatoarele:
a) analiza evaziunii fiscale in functie de forma de proprietate a persoanelor juridice controlate evidentiaza ca societatile comerciale cu capital de stat si regiile autonome detin o pondere mai mare in totalul sumelor sustrase (60%), in raport cu persoanele juridice cu capital privar si mixt (35%).
b) actiunile de control efectuate releva, in principal, aspecte specifice fiecarei categorii de obligatii fiscale: 
- In ce priveste impozitul pe profit, deficientele constatate de catre organele de control se refera, in principal, la: 
- reducerea bazei de impozitare, prin includerea pe costuri a unor cheltuieli fara documente justificative sau baza legala (amenzi, penalizari, cheltuieli preliminare etc.);
- inregistrarea unor cheltuieli supradimensionate sau peste limita admisa de lege (amortizari, cheltuieli social-culturale, cheltuieli de deplasare, cheltuieli de protocol, fond de rezerva etc.);
- neinregistrarea integrala a veniturilor realizate, fie prin neintocmirea documentelor de evidenta primara, fie prin inscrierea in documente a unor preturi de livrare sub cele practicate in mod real;
- transferul veniturilor impozabile la societati nou create in cadrul aceluiasi grup, aflate in perioada de scutire de la plata impozitului pe profit, concomitent cu inregistrarea de pierderi de catre societatea - mama;
- determinarea impozitului pe profit prin aplicarea necorespunzatoare a prevederilor legale, in special in ceea ce priveste calculul eronat al soldului facturilor neincasate si al coeficientului acestuia, precum si a reducerii impozitului aferent profitului reinvestit;
- necalcularea de catre unele organizatii nonprofit a impozitului aferent veniturilor rezultate din activitati economice;
- neinregistrarea in contabilitate a diferentelor stabilite prin actele de control sau chiar a obligatiilor privind impozitul pe profit datorat;


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul Evaziunii Fiscale ca Forma a Esecului Politicii de Atragere a Veniturilor la Bugetul Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!