Exporturile

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul procesului complex de racordare a economiilor nationale la fluxurile economice mondiale, un rol de cea mai mare importanta il are exportul, care a devenit - mai ales in ultimele decenii - unul din factorii determinanti ai cresterii economice, ai economiei de piata.
In epoca moderna si contemporana, nici o tara, indiferent de marimea sau resursele sale, nu-si poate asigura toate produsele de care are nevoie numai din productia proprie. Pe cale de consecinta, fiecare tara este nevoita sa desfasoare o activitate de comert exterior.
Exportul cuprinde comertul cu bunuri (comert vizibil) si comertul cu servicii (comert invizibil). 	Comertul cu bunuri (tangibile) se refera la schimburile cu produse de baza (agricole si minerale) si produse manufacturate. La randul sau, comertul cu servicii (intangibile) se refera la transporturi internationale, turism international, servicii bancare internationale, schimburile internationale cu brevete, cunostinte tehnice si alte astfel de produse intangibile.
Pe larg, comertul exterior al unei tari cuprinde toate bunurile materiale care se schimba intre tara respectiva si alte tari, avand ca obiect: importul de marfuri direct pentru consum; marfurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse in consum; exportul de produse nationale, precum si exportul de marfuri importate declarate pentru consumul intern. De asemenea, se cuprind: importurile temporare de bunuri straine pentru prelucrare in interiorul tarii (prelucrare activa = perfectionare activa), exporturile de produse compensatoare dupa prelucrarea in tara, exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare in alte tari, (prelucrare pasiva = perfectionare pasiva), importurile de produse compensatoare dupa prelucrarea in afara tarii si importurile si exporturile de bunuri in leasing financiar.
In acelasi context, activitatea de comert exterior cuprinde toate raporturile cu strainatatea privind vanzarea-cumpararea sau schimburile de marfuri, prestarile de servicii, transporturile si expeditiile internationale, proiectarea si executarea de lucrari, asistenta sau colaborare tehnica, vanzarea sau cumpararea de licente pentru folosirea brevetelor de inventii sau a procedeelor tehnologice, consignatia sau depozitul, reprezentarea si comisionul, operatiunile financiare, asigurarile si turismul si, in general, orice acte sau fapte de comert.
Dupa cum se observa, activitatii de comert exterior i se atribuie un continut foarte larg: alaturi de formele traditionale de comert exterior se include si cooperarea economica si tehnico-stiintifica.
Formele traditionale de export sunt:
1.importul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care se cumpara marfuri din alte tari si se aduc in tara pentru consumul productiv si neproductiv; intr-un sens mai larg, in cadrul importului se include si asa-numitul import invizibil, adica serviciile procurate de o anumita tara din alte tari in domeniile transporturilor, asigurarilor, creditului, turismului, licentelor etc.;
2.exportul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care o parte din marfurile produse sau prelucrate intr-o tara se vand in alte tari; intr-un sens mai larg in cadrul exportului se include si asa-numitul export invizibil.
In prezent, alaturi de formele traditionale de comert exterior, cooperarea economica internationala cunoaste o extindere din ce in ce mai mare. Aceasta reprezinta o forma superioara a legaturilor economice dintre state, in care se impletesc elemente din domeniul productiei cu cele din sfera circulatiei, cele din economie cu cele din domeniul stiintei si tehnicii, presupunand existenta unei legaturi stranse si pe perioade lungi intre parteneri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exporturile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!