Exigențe ale integrării României în Uniunea Europeană - Impactul aderării asupra economiei naționale

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 CONDITIILE NECESARE ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA 2
1.1 SCURT ISTORIC PRIVIND RELATIILE ROMANIEI CU UNIUNEA EUROPEANA 3
1.2 ETAPELE ADERARII ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA 4
1.3NEGOCIERILE REALIZATE PENTRU ADERARE 6
CAP.2 EFECTELE ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA ASUPRA ECONOMIEI NATIONALE 9
2.1 AVANTAJELE ADERARII 10
2.2 DEZAVANTAJELE ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA 11
2.3 EFECTELE ADERARII ASUPRA ECONOMIEI NATIONALE 11
CONCLUZIE 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1 CONDITIILE NECESARE ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA
Conform articolului 49 din Tratatul Uniunii Europene, fiecare stat poate deveni membru Uniunii, respectand si promovand valorile sale: drepturile si libertatile individului, democratia, libertatile si principiile statului de drept.
De asemenea, in anul 1993, la Copenhaga, Consiliul European a stabilit principalele criterii ce trebuiau satifacute pentru aderare, criterii ce au fost confirmate prin Tratatul de la Lisabona, cunoscut in istorie sub denumirea de Tratatul de la Maastricht. Astfel, statele trebuie sa indeplineasca: 
-  Criteriile politice ce vizau prezenta statului de drept, a unui sistem democractic stabil, precum si promovarea si protejarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.
-  Criteriile economice au in vedere prezenta economiei de piata, dar si capacitatea statelor de a face fata concurentei in cadrul Uniunii.
-  Asumarea si indeplinirea obligatiilor privind aderare: privesc respectarea si indeplinirea obiectivelor uniunii politice, monetare si economice , dar si acceptarea aquis-ului comunitar, adica acceptarea, la nivel national, a politicii europene.
La aceste criterii, Consiliul European, in 1995, la Marid, a propus si adaugarea anumitor conditii necesare a fi indeplinite pentru aderarea la Uniune Europeana; si anume:
a. Conditii ce vizeaza politica nationala- promovarea Principiului Separarii Puterilor in stat.
b. Conditii ce au in vedere domeniul militar- fiecare stat membru trebuie sa ofere si sa primeasca servicii de Securitate.
c. Conditii cu precadere in activitatea de justitie- drepturile si obligatiile europene prevaleaza in raport cu cele nationale.
d. Conditii ce presupun stbilizarea economica- acestea au in vedere Tratatul de la Maastricht. (Fig. 1).
Fig. 1 Conditiile economice impuse de Tratatul de la Maastricht.
Sursa: prelucrare proprie pe baza datelor de pe site-ul Uniunii Europene.
1.1 SCURT ISTORIC PRIVIND RELATIILE ROMANIEI CU UNIUNEA EUROPEANA
Dupa o lunga si anevoioasa perioada comunista practicata in Romania intre anii 1947 si 1989, cand intreaga activitate economica, politica si sociala era concentrate in mainile unui singur partid, Partidul Comunist Roman, ale carui valori se focusau pe promovarea unei economii centralizate, planificate, inlaturand ideea de concurenta pe piata si, totodata, pe falsa aparenta a respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, Romania, cautand o salvare, a incercat o apropierea cu Uniunea Europeana, dorindu-si sa imbrace principiile care stateau la baza statului de drept. Un exemplu in acest sens, este de remarcat ajutorul PHARE primit de tara noastra pentru a putea realiza transformarea legislativa spre drumul European.
Astfel, avand exemplul celor trei valuri de extindere deja realizate , Romania, alaturi de alte cateva state din Europa Centrala si Orientala , si-a materializat dorinta de cooperare prin adoptarea, in anul 1991 a Acordului European (Acordul de Comert si Cooperare), Acord ce aducea o reglementare stricta a activitatii comerciale europene si oferea posibilitatea tarii noastre de a lua parte la acestea. Declansarea mineriadelor, precum si aparitia starii de izolare din punct de vedere politic, determinate de atitudinea opozabila a Olandei si a Angliei fata de tara noastra, au dus la incetinirea procesului de semnare a Acordului, pana la data de 1 februarie 1993. Actele au fost semnate la Bruxelles de catre Prim-ministrul si Minisitrul de Externe de la acea vreme, Nicolae Vacaroiu, respectiv Teodor Melescanui.
Dupa vizita facuta romaniilor, de catre reprezentantul guvernului European , Frans Andriessen, Romania a inceput sa realizeze pasii spre Uniunea Europeana, si astfel, spre infaptuirea statului de drept. Istoricii considera o etapa reprezentativa, in acest sens, alegerile electorale din anul 1992, cand pentru prima data, dupa inlaturarea comunismului, s-au conturat caracteristicile democratice ale statului de drept. Asupra realizarii acestui obiectiv, au existat si pareri potrivit carora Romania avea nevoie de infaptuirea unui plan de integrarea, pentru a putea primi sprijinul European, astfel incat se realizeze o ascensiune viabila si obtinerea rezultatelor benefice pentru intreaga societate.
Asadar, integrarea in cadrul Uniunii Europene a reprezentat un obiectiv, o tendinta post-decembrista, pentru statele iesite de sub influentele comuniste; pentru tara noastra a semnificat si o modalitate de afirmare in raport cu statele member, un proces de stabilizare a planului politic, economic si social, dar totodata si conturarea celui mai modern si important proiect cu exteriorul, marcand etape importante in cadrul propriei ascensiuni, fiind primul stat comunist, din Europa de Est care a incheiat relatii cu Comunitatea Europeana .


Fisiere in arhiva (1):

  • Exigente ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - Impactul aderarii asupra economiei nationale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

CARTI:
1) Conferinta tinerilor economisti, Convergenta reala si convergenta nominal in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Editura Enciclopedica, 2005
2) Costea, M., Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana-provocari si perspective, Institutul European, Iasi, 2007
3) Nita, I., Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Independenta Economica, Pitesti, 2007
4) Nita, I., Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana- acquis-ul comunitar, negocierile si Tratatul de aderare, impactul integrarii, Lumina Lex, Bucuresti, 2005
PAGINI WEB:
1) www.mae.ro
2) www.europa.eu
3) www.insse.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!