Exigente ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - Impactul Aderarii Asupra Economiei Nationale

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Conditii ale Integrarii Romaniei la U.E. p.2
1.1.Scurt istoric privind relatiile Romaniei cu U.E p.2
1.2.Criteriile generale de aderare la U.E. p.3 
1.3.Analiza indeplinirii criteriilor de aderare la U.E. de catre Romania p.5 
Capitolul II. Implicatii ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana p.7
2.1.Efectele economice pozitive ale integrarii p.7
2.2.Costurile integrarii p.8
Concluzii p.10


Extras din referat Cum descarc?

Exigente ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.Impactul aderarii asupra economiei nationale
Capitolul I. Conditii ale Integrarii Romaniei la U.E.
1.1.Scurt istoric privind relatiile Romaniei cu U.E.
Prabusirea comunismului ce acaparase Europa Centrala si de Est si decizia categorica a acestor state de adoptare a modelului economiei libere a constituit o premiera in istoria mondiala. O mare parte a tarilor din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, incepand cu anul 1990, au gasit un punct de sprijin in U.E., iar in procesul de integrare europeana au vazut o sansa pentru relansarea lor in plan economic. 
Relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana au debutat la data de 1 februarie 1993, moment in care Romania a semnat Acordul European. Doi ani mai tarziu, Acordul European intra in vigoare, iar in iunie 1955, Romania depune cererea de aderare la Uniunea Europeana. 
Consiliul European de la Helsinki decide, in anul 1999, deschiderea negocierilor cu cele sase state candidate, care isi depusesera cererea de aderare, printre ele aflandu-se si Romania. In prima jumate a anului 2000, in cadrul reuniunii Consiliului U.E. pentru Afaceri Generale, are loc deschiderea negocierilor, acestea derulandu-se pana la sfarsitul anului 2004, moment in care Consiliul European de la Bruxelles a marcat incheierea lor, Romania primind confirmarea politica a inchierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. 
In anul 2005, pe data de 13 aprilie, Romania si Bulgaria primesc din partea Parlamentului European acordul aderarii, iar 12 zile mai tarziu Traian Basescu, presedintele Romaniei, se afla la Abatia de Neumunster, Luxemburg, unde semna Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.
Data de 1 ianuarie 2007 are pentru Romania o semnificatie deosebita, reprezentand prima zi dintr-o noua etapa istorica, etapa ce presupune alinierea tarii noastre la standardele europene din toate domeniile. Incepand cu aceasta zi, Romania este membra a Uniunii Europene.
1.2.Criteriile generale de aderare la U.E.
Contextul aderarii Romaniei la U.E. nu este unul tocmai favorabil, avand in vedere ca trecusera abia 3 ani de la ultima extinderea Uniunii, iar acest lucru implica o serie de costuri aferente unei noi extinderi la un timp foarte scurt.
Atitudinea populatiei referitor la aderarea in U.E. a fost, surprinzator, intr-un procent foarte mare, una optimista. Peste 81% dintre cetatenii romani, conform Eurobarometrului realizat in 2003, au afirmat ca ,,aceasta aderare este un lucru bun". 
Aderarea la Uniunea Europeana are drept prim pas depunerea unei cereri de aderare destinata Consiliului, care in urma consultarii Comisiei si primirii avizului conform din partea Parlamentului European, se pronunta in unanimitate in privinta acceptarii sau respingerii candidaturii. Ulterior depunerii acestei cereri au loc diferite proceduri de evaluare ce pot avea drept efect invitarea(sau nu) a statului sa adere la Uniunea Europeana. Negocierile dintre un stat candidat si tarile membre pot incepe in momentul in care Consiliul hotaraste deschiderea unui mandat de negociere.
In perspectiva desfasurarii negocierilor de aderare la U.E., autoritatile nationale au realizat pentru fiecare capitol de negociere cate un document de pozitie. Emiterea documentelor respective s-a realizat in baza angajamentelor asumate de Romania, in cadrul capitolului respectiv de negociere. 
Pentru ca statele candidate sa beneficieze de acest mandat de negociere este necesara indeplinirea unei serii de criterii stabilite in cadrul reuniunii Consiliului European la Copenhaga, in luna iunie 1993.
Cele trei criterii, de o importanta majora, ce trebuie indeplinite in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, sunt criteriul economic, criteriul politic si criteriul acquis-ului comunitar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exigente ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - Impactul Aderarii Asupra Economiei Nationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!