Executia Partii de Cheltuieli a Bugetelor Locale

Extras din referat Cum descarc?

Executia cheltuielilor bugetelor locale
Executia cheltuielilor bugetare locale/judetene reprezinta activitatea de efectuare a cheltuielilor prevazute si aprobate prin aceste bugete. Efectuarea cheltuielilor bugetare aferente bugetelor locale/judetene in vederea indeplinirii activitatilor si actiunilor social-economice presupune un ansamblu de acte si operatiuni. 
In bugetele locale/judetene sunt stabilite si aprobate creditele bugetare pentru cheltuielile fiecarui exercitiu bugetar dupa clasificatia economica si functionala si pe surse de finantare.
,,Credit bugetar - suma aprobata prin buget, reprezentand limita maxima pana la care se pot ordonanta si efectua plati in cursul anului bugetar pentru angajamente contractate in cursul exercitiului bugetar si/sau din exercitii anterioare pentru actiuni multianuale, respectiv se pot angaja, ordinanta si efectua plati din buget pentru celelalte actiuni". Din acesta definitie rezulta ca sumele aprobate in bugetele locale la partea de cheltuieli reprezinta limita superioara a cheltuielilor care urmeaza a fi ordonantate si platite in cursul fiecarui exercitiu. Pentru actiunile multianuale, in bugetele locale se inscriu distinct creditele de angajament si creditele bugetare.
Creditele bugetare aferente actiunilor multianuale reprezinta limita superioara a cheltuielilor care urmeaza sa fie ordonantate si platite in cursul fiecarui exercitiu bugetar.
Platile respective sunt aferente angajamentelor legale efectuate in limita creditelor de angajament aprobate in exercitiul bugetar curent sau in exercitiile bugetare anterioare.
Spre deosebire de creditul bugetar, creditul de angajament este limita maxima a cheltuielilor ce pot fi angajate, in timpul exercitiului bugetar, in limitele aprobate.
Cheltuielile bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale, ca si cheltuielile oricarei institutii publice, sunt supuse unor reguli procedurale foarte severe datorate dublei presiuni ce se exercita asupra lor: toata lumea vrea mai mult; nu se pot intinde mai sus decat in limita veniturilor si eventualelor finantari bugetare. 
Executia cheltuielilor bugetare are la baza urmatoarele reguli generale:
o Creditele bugetare sunt nerambursabile si nepurtatoare de dobanzi. Ele vizeaza finantarea bugetara, definitiva si gratuita; 
o Creditele bugetare aprobate sunt autorizate pe tot anul bugetar;
o Creditele bugetare aprobate nu pot fi majorate fara a se preciza sursele de finantare; exceptie fac cheltuielile de personal;
o Cheltuielile de personal nu pot fi majorate prin virari de credite bugetare;
o Creditele bugetare aprobate pentru un capitol nu pot fi utilizate pentru fiantarea altui capitol;
o Virarile de credite de la un capitol la alt capitol al clasificatiei bugetare si de la un program la altul se aproba de catre consiliul local/judetean, pe baza justificarilor corespunzatoare ale ordonatorilor principali de credite si se pot efectua inainte de angajarea lor, incepand cu trimestrul al treilea al anului bugetar;
o Virarile de credite bugetare in cadrul aceluiasi capitol bugetar, inclusiv intre programele aceluiasi capitol care nu contravin legislatiei privind finantele publice locale, legii bugetului de stat sau legii de rectificare a bugetului de stat sunt in competenta fiecarui ordonator principal de credite pentru bugetul propriu si pentru bugetele institutiilor si serviciilor publice subordonate si se pot efectua incepand cu trimestrul al treilea al anului bugetar;
o Propunerile de virari de credite bugetare trebuie sa fie insotite de justificari si detalieri necesare privind executia pana la sfarsitul anului bugetar a capitolului si subcapitolului clasificatiei bugetare si a programului de la care se disponibilizeaza, precum si a capitolului si a subdiviziunii clasificatiei bugetare la care se suplimenteaza prevederile bugetare;
o Fondurile externe nerambursabile au caracter previzionar, ele se deruleaza conform acordurilor incheiate cu partenerii externi. Aceste fonduri vor fi incasate intr-un cont distinct, in afara bugetului local/judetean, si vor fi cheltuite numai in limita disponibilitatilor existente in acest cont si in scopul in care au fost acordate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Executia Partii de Cheltuieli a Bugetelor Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!