Evolutia Pensiilor dupa 1990

Extras din referat Cum descarc?

In anul 1990, s-a constituit Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Din anul 2001, denumirea institutiei s-a modificat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), pentru ca in prezent aceasta sa fie Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF). 
Indiferent de forma sub care a functionat, Ministerul Muncii s-a ocupat de plasare, pregatire si indrumare profesionala, de acordarea pensiilor si de protectia persoanelor cu probleme speciale. Dar, datorita reformei economice, cerintelor societatii si importantelor schimbari socio-economice aparute dupa 1990, a fost necesara infiintare unor institutii care sa se ocupe special de aceste probleme. 
Astfel, au fost infiintat Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale asigura implementarea legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor, realizarea evidentelor la nivel national a tuturor asiguratilor sistemului public de pensii.
Principiile care au stat la baza organizarii si functionarii sistemului public de pensii sunt: principiul unicitatii, principiul egalitatii, principiul solidaritatii sociale, principiul obligativitatii, principiul contributivitatii, principiul repartitiei si principiul autonomiei.
La inceputul anilor '90, guvernului roman ii lipseau atat viziunea, cat si vointa pentru o adevarata schimbare. Ca urmare, a amanat reformele si toate costurile mentinerii artificiale in viata a unor structuri complet disfunctionale au fost transferate catre sistemul de pensii. Pensionarea anticipata era cuvantul de ordine. Intre 1990-1996 numarul pensionarilor a crescut cu 46% si tendinta ascendenta a continuat tot deceniul. In paralel, numarul angajatilor a scazut continuu. S-a pornit in 1990 cu raportul de dependenta pensionar/angajat de 0,42 ,similar cu majoritatea statelor europene. Peste 10 ani, raportul de dependenta era de trei ori mai mare, adica fiecare angajat sustinea 1,32 pensionari.
Ca si celelalte tari foste socialiste, Romania a intrat in perioada de tranzitie cu un sistem de pensii PAYG in care pensionarii sunt platiti din contributiile salariatilor actuali, iar cuantumul pensiilor este legat de nivelul venitului , dar nu direct relationat de contributia totala. Variabila cheie intr-un astfel de sistem este rata de dependenta: numarul 
pensionarilor/numarul salariatilor. 
In 1990, Romania avea o rata normala, de 3,42. Aceasta situatie s-a schimbat rapid (Fig. 1). Evolutia demografica a creat probleme sistemului de pensii. Populatia a scazut, din cauza ratei negative de crestere si emigrarii (Fig. 2). Principalul motiv al modificarii ratei de dependenta a fost insa pensionarea inainte de termen. Profitand de prevederile generoase ale legii muncii care permitea pensionarea la 50 de ani pentru femei si la 55 de ani pentru barbati, si introducerea unui numar de profesii
intr-o categorie superioara de risc, ce permitea pensionarea cu drepturi depline inainte de termen, numerosi salariati, in fata provocarilor unei economii in tranzitie, au ales relativa securitate a unei pensionari timpurii.
Numarul pensionarilor a crescut rapid dupa 1990 si, daca ii includem si pe cei din agricultura, a depasit pe la mijlocul deceniului numarul celor care contribuiau la fondul de pensii. In acelasi timp, numarul contribuabililor s-a micsorat, din cauza caderii economice generale specifice perioadei de tranzitie. Accentuarea problemelor fondurilor de pensii se datoreaza unor tendinte separate (Fig. 3):


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Pensiilor dupa 1990.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!