Evoluția Investițiilor Străine Directe în România între Anii 1900-2000

Extras din referat Cum descarc?

Pe plan general, investitiile straine directe constituie o modalitate de a compensa anumite deficiente ale pietelor locale si de asigura transformarea economica si integrarea lor mai eficienta in procesul de globalizare.
I. Efectele pe care le-au avut investitiile straine in anii 1990 asupra economiilor in tranzitie pot fi urmarile la nivel micro si macroeconomic.
La nivel microeconomic tarile cu economie in tranzitie au avut nevoie intr-o masura mult mai mare de investitii decat tarile cu economie consolidata. Astfel dupa 1990 economiile in tranzitie s-au confruntat cu o criza structurala care aveau o nevoie urgenta de crearea de capacitati de productie noi sau modernizarea celor vechi.
Era nevoie, de asemenea, de o reducere a investitiilor interne efectuate de stat si o preluare a investitorilor straini a unei bune parti din aceasta, ceea ce ar fi avut ca rezultat o mai buna situatie a balantei de plati prin reducerea volumului de bunuri de capital importate.
O alta influenta pozitiva a investitiilor straine o reprezinta contributia lor la cresterea economica prin imbunatatirea nivelului tehnic si o mai buna organizare a productiei.
In cazul unei investitii noi contributia la cresterea economica este evidenta prin aceea ca se creeaza o noua capacitate de productie, locuri de munca noi, un nou consumator si platitor de taxe in economie.
In cazul participarii unui investitor strain la privatizare, efectul pozitiv la cresterea economica ramane, chir daca, de cele mai multe ori, preluarea unei intreprinderi de catre investitori a insemnat reducerea numarului de locuri de munca. Aceasta deoarece investitia straina, chir daca restrange activitatea, mentine un agent economic care in alte conditii poate nu ar fi supravietuit pe termen lung.
Investitiile straine au o influenta directa asupra privatizarii pentru economia in tranzitie. Aceasta deoarece, fara investitii straine nu se poate vorbi despre o privatizare pe scara larga, care sa se desfasoare in domenii ca: telecomunicatii, energie, apa, posta, deoarece este nevoie de sume foarte mari de bani.
Pe langa efectele pozitive exista si unele aspecte mai putin placute, legate de aceste investitii, cum ar fi: reducerea drastica a personalului si reducerea capacitatii de productie. Insa privind in istorie, efectul acestor investitii este net pozitiv deoarece, pe de-o parte are loc o crestere a productivitatii muncii si calitatii intreprinderii privatizate, dar pe de alta parte exista o alta posibilitate pentru mentinerea personalului si a intreprinderii in forma mostenita de la sistemul central planificat.
Cand investitia straina produce prioritar pentru export, atunci in functie de destinatia incasarilor este foarte posibila o crestere a balantei comerciale. De asemenea investitiile straine participante la privatizare pot avea efecte pozitive asupra balantei de plati externe, producand importante rezerve de capital pentru perioadele critice.
Efectele la nivel macroeconomic ale investitiilor straine sunt mult mai vizibile si concrete, in special in economiile in tranzitie. Accesul la tehnologiile moderne, la management, la piete de desfacere s-au observat mai ales la intreprinderile uzate fizic si moral din economiile in tranzitie. Iar modernizarea intreprinderilor prin capital strain mobilizeaza si intreprinderile autohtone.
Practic, in toate cazurile, s-a observat ca investitiile straine au fost insotite de modernizarea managementului, modificarea nomenclatorului de fabricare si instruirea personalului. De asemenea s-a observat o restructurare si o reorganizare mult mai hotarata si rapida, chiar daca aceasta a necesitat anumite costuri sociale.
II. Atragerea investitiilor straine in Romania
Se poate observa foarte bine existenta a doua perioade diferite in activitatea de atragere a investitorilor straini:1991-1996 si 1997-2000.
O activitate de atragere a investitorilor straini in tara noastra a inceput in martie 1991, cand a aparut legea nr. 35/1991 - Legea Investitiilor Straine si cu inceperea activitatii Agentiei Romane de Dezvoltare.
Romania pornea de la 0 in acest domeniu atat de complex, si un element important in exprimarea dorintei tarii de a actiona pentru atragerea investitiilor straine l-a constituit publicarea in 1992 a unei declarati a Guvernului roman privind incurajarea, sprijinirea si garantarea investitiilor straine.
In perioada 1991-1996 activitatea de atragere investitiilor straine a ARD a constat in:
1. furnizarea de materiale de referinta si informare privind cadrul institutional si legislativ al investitiilor straine in Romania;
2. furnizarea de servicii de consultanta complexa catre potentialii investitori straini;
3. asistarea intreprinderilor romane in pregatirea proiectelor de investitii conform cerintelor practicii internationale;
4. asigurarea de catre investitorii romani a unor evaluari echitabile ale participarii straine.
Atragerea investitiilor straine in Romania a fost realizata prin 2 mecanisme: acordarea unor stimulente (scutiri de impozit pe profit si de la plata taxelor vamale pentru aportul in natura) care au fost reduse foarte mult incepand cu 1 ianuarie 1995 si acordarea prin ARD a unui sprijin direct catre investitorii straini in demersurile acestuia privind infiintarea societatilor comerciale cu participare straina
III. Evolutia investitiilor straine directe in Romania intre anii 1900-2000
In perioada 1900-2000(luna mai) investitiile straine directe in Romania au atins nivelul de 4,68 miliarde de dolari (la care se adauga inca circa 2 miliarde dolari investitii in privatizare), un nivel foarte scazut fata de potentialul real al economiei, dar si de situatia inregistrata in tarile vecine: Polonia (40 miliarde dolari), Ungaria (23 miliarde de dolari), Cehia (14 miliarde dolari).
In continuare vom analiza cauzele care au determinat aceasta nedorita diferentiere. Analiza evolutiei datelor statistice trebuie corectata prin luarea in considerare a ciclului lung al negocierilor, mai ales in cazul investitiilor mari, care face ca la nivelele inregistrate intr-un an sa fie, de multe ori, datorate activitatilor din anii anteriori. Reprezentarea grafica a evolutiei investitiilor straine in Romania marcheaza si ea un traseu caracterizat de o tendinta descrescatoare pe termen mediu.
Explicatia acestei evolutii nefavorabile a investitiilor straine directe in Romania poate fi gasita in doua mari categorii de factori interdependenti: oferta Romaniei catre investitorii straini si factorul politic sau ciclurile electorale. 
1.Pentru a intelege rolul ofertei Romaniei catre investitorii straini trebuie remarcat faptul ca marile intrari de capital strain in tarile vecin e (Polonia, Ungaria, Cehia) in perioada 1992-1996 au fost determinate, in special, de privatizarea unor companii ca: Skoda, in Cehia, a unor utilitati publice (retele de telecomunicatii, de electricitate), linii aeriene sau banci de stat. 
Din acest punct de vedere, oferta Romaniei a fost mult mai putin atragatoare si mai saraca, iar efectuarea ei dupa 1997 a fost deja tardiva, afectata si de situatiile internationale negative dar si de o instabilitate legislativa, institutionala si chiar politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Investitiilor Straine Directe in Romania intre Anii 1900-2000.DOC

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!