Evolutia Comparativa a Taxei pe Valoarea Adaugata in Romania si Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Value-Added Tax was introduced for the first time in Repubic of Moldova in 1998, standard rate being of 20% (the reduced rate of 8% is applied from 1999, and other reduced rate of 5% from 2000), these rates are applied up to now. In Romania VAT was introduced earlier, in 1993, it was modified few times. So it is applied now a standard VAT rate of 19% and a reduced rate of 9% .
Rezumat: Taxa pe Valoarea Adaugata a fost introdusa pentru prima data in Republica Moldova in anul 1998 in cota standard de 20% (o cota redusa de 8% din 1999 si o alta cota redusa de 5% din 2000), ramanand neschimbate pana la momentul actual. In Romania TVA a fost intodus mai devreme, in 1993, acesta cunoscand o serie de modificari pana in prezent. Acuma se aplica o cota standard de 19% si o cota redusa de 9%.
Keywords: Taxation, value added tax, standard rate, VAT exemption, refund of overpaid VAT.
Cuvinte cheie: Taxa pe valoarea adaugata, cota standard, operatiunile scutite de TVA, returnare de TVA
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este definita atat in Codul Fiscal al Republicii Moldova cat si cel al Romaniei ca fiind un venit la bugetul de stat, din categoria impozitelor indirecte, care se aplica asupra operatiunilor privind livrarile de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importul de bunuri, prestari de servicii, precum si operatiunile asimilate acestora. Astazi in peste 70 de tari TVA isi gaseste un loc foarte important in cadrul sistemului fiscal. La baza aplicarii TVA poate sa fie principiul originii marfurilor fie principiul destinatiei.
1. CARACTERISTICILE GENERALE PRIVIND TVA IN ROMANIA
Impozitul pe circulatia marfurilor, mostenit de la vechiul regim, a continuat sa se aplice, in Romania, cu unele modificari, impuse de demararea procesului de liberalizare a preturilor, pana in anul 1993. Prin aceste modificari s-au facut progrese pe linia adaptarii impozitului la conditiile economiei de piata, legate, in primul rand, de trecerea, de la stabilirea impozitului sub forma diferentei de pret, la cote procentuale aplicate asupra pretului sau tarifului bunurilor si serviciilor.
Instituirea taxei pe valoarea adaugata, ca impozit indirect, la 1 iulie 1993, in locul impozitului pe circulatia marfurilor, a reprezentat un pas in directia adaptarii legislatiei fiscale din Romania la cea practicata in tarile membre ale Uniunii Europene. Initial s-a aplicat cota unica de 18%, pentru operatiunile impozabile obligatoriu, si cota zero, pentru operatiunile de export de bunuri si servicii efectuate de agentii economici cu sediul in Romania, ulterior fiind introdusa cota redusa, de 9%, pentru anumite produse alimentare si farmaceutice de strica necesitate. In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata au fost cuprinse operatiunile cu plata, precum si cele asimilate acestora, efectuate de o maniera independenta de catre persoane fizice si juridice, privind:
- livrarile de bunuri mobile si prestarile de servicii efectuate in cadrul exercitarii activitatii profesionale;
- transferul proprietatii bunurilor imobiliare intre agentii economici, precum si intre acestia si institutii publice sau persoane fizice;
- importul de bunuri si servicii.
- Printre caracteristicile cele mai importante ale acestui impozit, care-i recomanda aplicarea in conditiile unei economii de piata libere, se pot enumera:
- caracterul universal, acest impozit aplicandu-se, in general, tuturor bunurilor si serviciilor;
- caracterul neutru dat de aplicarea unei singure cote de impozitare, cu unele exceptii, tuturor activitatilor economice;
- transparenta, acest impozit permitand fiecarui subiect impozabil sa cunoasca marimea impozitului si a obligatiei de plata ce-i revine, deoarece aceasta depinde, exclusiv, de nivelul cotei si al valorii adaugate in fiecare stadiu al circuitului economic;
- randamentul fiscal ridicat, acest impozit reclamand cheltuieli reduse de asezare, urmarire si percepere.
Tabelul nr. 1.1.
Evolutia cotelor TVA in perioada 1993 - 2007
Perioada Cotele de impozitare
1 iulie 1993 - 31 decembrie 1994 18% si cota 0
1 ianuarie 1995 - 31 ianuarie 1998 18%, 9% si cota 0
1 februarie 1998 - 31 decembrie 1999 22%, 11% si cota 0
1 ianuarie 2000 - 31 mai 2002 19% si cota 0
1 iunie 2002 - 31 decembrie 2003 19%
1 ianuarie 2004 - prezent 19% si 9%
Sursa: Legislatia fiscala a Romaniei in perioada 1993 - 2007 
Prin modul se determinare al taxei pe valoarea adaugata de plata, acesta actioneaza in directia reducerii economiei subterane, intrucat afacerile cu evazionisti nu permit deducerea T.V.A. aferente cumpararilor, generand astfel pierderi pentru agentii economici platitori. La reglementarea taxei pe valoarea adaugata, la acea data, s-au avut in vedere atat experienta acumulata pe plan international, indeosebi in tarile membre ale Uniunii Europene cat si conditiile concrete de dezvoltare ale Romaniei. Prin semnarea, la 1 februarie 1993, a Acordului de Asociere la Comunitatile Europene, Romania se angaja sa asigure armonizarea graduala a legislatiei romanesti cu cea comunitara, aceasta constituind o conditie importanta a integrarii Romaniei in Comunitate. Unul din domeniile vizate pentru armonizare este cel al impozitarii indirecte.
La 1 februarie 1998 cota standard a fost majorata, de la 18%, la 22%, iar cea redusa, de la 9%, la 11%. Aceste cote s-au aplicat pana la 1 ianuarie 2000, cand cota standard a fost stabilita la 19%, iar cea redusa a fost eliminata. Renuntarea la cota redusa a determinat scumpirea considerabila a preturilor bunurilor de consum de prima necesitate, fiind afectate, in special, persoanele cu venituri mici, care aloca cea mai mare parte a veniturilor lor pentru procurarea de produse alimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Comparativa a Taxei pe Valoarea Adaugata in Romania si Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!