Evitarea Dublei Impuneri Juridice Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.
Capitolul 1: Conceptul de dubla impunere fiscala.
1.1. Definitia si formele dublei impuneri.
1.2. Criterii de impunere.
1.2.1. Criteriul rezidentei.
1.2.2. Criteriul cetateniei .............
1.2.3. Criteriul teritorialitatii ........
Capitolul 2: Modalitati de evitare a dublei impuneri fiscale internationale.
2.1. Metode pentru evitarea dublei impuneri.
2.2. Conventii pentru evitarea dublei impuneri.
Capitolul 3: Studiu de caz .
3.1. Impozitarea veniturilor de natura salariala ale unui cetatean polonez detasat la o sucursala din Romania.
3.2. Aplicatie privind calculul impozitului asupra veniturile realizate.
Concluzii .
Bibliografie .


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Prezenta tema de cercetare este determinata de amplificarea fenomenului dublei impuneri si necesitatea eliminarii acestuia in vederea solutionarii problemelor fiscale ale persoanelor rezidente si nerezidente din Romania si alte state. 
Ca urmare a dezvoltarii si perfectionarii mijloacelor de productie si a tehnologiilor, adancirii diviziunii sociale a muncii, largirii pietei, amplificarii schimburilor de marfuri intermediate de bani dincolo de granitele statului, extinderea si diversificarea tranzactiilor cu efecte comerciale si hartii de valoare, apar tot mai frecvent situatii in care acelasi individ se afla in legatura politica, economica sau sociala fata de doua sau mai multe state.
Dubla impunere reprezinta o problema mondiala perpetua, ce genereaza cresterea presiunii fiscale si aparitia evaziunii fiscale, franeaza desfasurarea activitatii economice, diminueaza atractivitatea investitionala si, ca rezultat, minimizeaza resursele financiare atrase de la agentii economici in bugetul de stat. In aceste circumstante, devine evidenta necesitatea perfectarii sistemului fiscal autohton in vederea eliminarii dublei impuneri. 
In cele 3 capitole cuprinse in prezenta lucrare, am incercat in primul rand prezentarea fenomenului de dubla impunere si a aspectelor ce tin de impunerea veniturilor si capitalurilor provenite din activitati economice internationale in vederea perfectionarii acesteia si solutionarii problemelor fiscale ale persoanelor rezidente si nerezidente din Romania si alte state. In primul capitol sunt prezentate cauzele aparitiei dublei impuneri in cadrul activitatii economice internationale, formele dublei impuneri si criteriile de impunere, urmate de felul in care poate fi evitata si care sunt metodele si conventiile de evitare ale dublei impuneri juridice - prezentate in capitolul al doilea. Ultimul capitol cuprinde si o parte aplicativa din care se pot observa diferentele dintre cele patru metode de evitare a dublei impuneri: scutirea totala; scutirea progresiva; creditarea totala; creditarea ordinara.
La momentul actual, in Romania sunt puse in aplicare peste 80 de conventii internationale privind evitarea dublei impuneri, care, intr-un mod sau altul, sunt orientate spre crearea unui regim preferential si stabil de impunere fiscala a agentilor economici autohtoni, precum si a celor straini.
Capitolul 1: Conceptul de dubla impunere fiscala
1.1. Definitia si formele dublei impuneri
Amplificarea relatiilor economice, financiare si de credit dintre statele lumii, ca o caracteristica a economiei mondiale, impune si o buna cunoastere atat a practicilor fiscale ale fiecarui stat cat si a reglementarilor existente pe plan international.
Dubla impunere reprezinta ,,supunerea la impozit a aceleiasi materii impozabile si pentru aceeasi perioada de timp, de catre doua autoritati fiscale din tari diferite". Fenomenul de dubla impunere internationala a mai fost definit si ca ,,o impunere la impozite comparabile in doua sau mai multe state a veniturilor sau elementelor de avere ale aceluiasi contribuabil, pentru o perioada de timp limitata".
Dubla impunere fiscala internationala poate aparea numai in cazul impozitelor directe, respectiv al impozitelor pe venit si al celor pe avere, deoarece pentru marfurile si serviciile cumparate de cetatenii unei tari din alta tara, ei nu mai platesc in tara lor impozite indirecte similare cu cele incluse in pretul de cumparare al marfurilor sau serviciilor respective. O astfel de impunere se poate manifesta doar in cazul in care rezidentii unei tari realizeaza venituri sau detin proprietati in alte tari. Caci, in cazul extrem al perceperii unor impozite o singura data, dar de doua sau mai multe autoritati fiscale juxtapuse din aceasi tara, dubla sau multipla impunere este o realitate, dar aceasta nu este considerata in teoria finantelor publice o dubla, tripla sau multipla impunere juridica, ci una de natura economica, care se concretizeaza in cresterea presiunii fiscale medii suportate de contribuabil in propria tara.
Intr-o definitie mai completa si de larga acceptiune in doctrina fiscala, dubla impunere reprezinta taxe duble sau multiple prelevate de mai multe autoritati fiscale din tari diferite sau rezultate dintr-o acumulare de impozite sau taxe (spre exemplu, impozitul pe masini si taxa auto) pentru aceeasi perioada de timp. Tendinta prezenta este de aparitie frecventa a situatiilor cand acelasi individ se afla in astfel de raporturi cu mai multe state: este cetateanul unui stat, locuieste in alt stat, iar sursa de venituri este in al treilea stat. Astfel, dubla sau multipla aparenta fiscala determina o dubla sau multipla impozitare. Dubla impunere trebuie sa fie examinata prin prisma particularitatilor politicii fiscale si a modalitatilor de impunere folosite de catre diferite tari.
Dubla impunere poate imbraca doua forme:
a. dubla impunere economica - consta in impunerea, in cadrul unui stat, a aceluiasi venit sau a aceleiasi averi la doua sau mai multe impozite. Acasta forma a dublei impuneri poate fi intalnita atat in cazul impozitelor directe, cat si in cazul impozitelor indirecte;
b. dubla impunere juridica internationala - consta in impunerea a aceleiasi materii impozabile, apartinand aceluias contribuabil, pentru aceeasi perioada de timp, de doua ori in state diferite. Aceasta poate aparea numai in cazul impozitelor directe, respectiv a impozitelor pe venit si a celor pe avere. 
Dubla impunere juridica internationala prin impozitarea repetata a veniturilor realizate, constituie un obstacol in dezvoltarea relatiilor economice dintre state diminuand veniturile operatorilor internationali si interesul acestora pentru efectuarea de investitii in strainatate. 
Fenomenul dublei impuneri se intalneste numai la impozitele directe, respectiv la impozitul pe venit si pe avere, si poate fi privita sub doua forme:
o voita, respectiv intentionata de legiuitor, statul incearca prin aceasta metoda sa franeze concurenta capitalului extern dintr-o ramura economica;
o intamplatoare, respectiv neintentionata de legiuitor, adica se realizeaza prin coincidenta diferitelor impozite din aceeasi tara si strainatate, desi nu este urmarita.
Luand in considerare aspectele de ordin juridic, legate de vointa legiuitorului, dubla impunere realizata intr-o tara este voluntara si involuntara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evitarea Dublei Impuneri Juridice Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!