Evaziunea Fiscala si Cai de Combatere a Acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

o Introducere
o Conceptele evaziunii fiscale si ale combaterii ei
o Infractiunile de evaziune fiscala si pedepsirea lor
o Contraventiile de evaziune fiscala si sanctionarea lor
o Observatii


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evaziunea fiscala a fost conceputa si este reglementata din necesitatea stabilirii si incasarii conforme a impozitelor, a taxelor si a celorlalte venituri publice.
Din teoria si reglementarea juridical a evaziunii fiscale sunt remarcabile conceptele evaziunii fiscale si ale combaterii ,reglementarea faptelor de evaziune fiscala calificate infractiuni si a celor de natura contraventionala, precum si constatarea si pedepsirea lor.
Au existat si inca vor exista inca contribuabili care determinati de diverse interese, de cele mai multe ori, personale au incercat si incearca sa-si restranga obligatiile fiscale, scop in care recurg, uneori, la cele mai ingenioase si variate metode.Este adevarat ca si o legislatie fiscala impovaratoare poate conduce la astfel de subterfugii.
Faptele unor contribuabili de a sustrage de sub incidenta legii unele venituri si/sau bunuri impozabile contureaza fenomenul evazionist.
Concepetele evaziunii fiscale si ale combaterii ei
Evaziunea fiscala este caracterizata teoretic ca"sustragere de la impunere a materiei impozabile" si ca incalcare a "egalitatii in fata impozitului si prin impozit", cu consecinta financiara a micsorarii veniturilor publice.
Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor financiar-bugetare se poate realize fie prin interpretarea normelor juridice fiscale in favoarea contribuabilului, fie prin disimularea obiectului impozabil constand in subevaluarea cuantumului acestuia.
Dupa modul cum se procedeaza, in activitatea de evitarea a efectelor reglementarilor fiscale, se face diferentiere intre evaziunea fiscala"legala" si evaziunea fiscala frauduloasa sau frauda fiscala
Evaziunea fiscala"legala"-este modalitatea prin care contribuabilul incearca sa se plaseze intr-o pozitie cat mai favorabila, pentru a putea benificia intr-o cat mai mare masura de avantajele oferite de reglementarile fisclae in rigoare.Altfel spus, intr-un cadru legal, dar uzand de posibilitatile lasate deschise de legiuitor, un contribuabil poate profita de pe urma anumitor procedee legale, beneficiind de un regim fiscal mai avantajos.
In principiu se poate vorbi de evaziune fiscala"legala" ori de cate ori o parte din veniturile sau averea unor persoane sau categorii sociale pot fi sustrase de la impunere datorita modului in care este reglementata stabilirea cuantumului obiectului impozabil.
Evaziunea fiscala"legala" este forma tolerata(admisa),in sensul ca - in lipsa unor norme juridice exprese care sa o incrimineze- ea nu poate fi sanctionata.
Evaziunea fiscala frauduloasa -consta in disimularea obiectului impozabil, in subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau folosirea altor cai de sustragere de la plata impozitului datorat.
Potrivit legislatiei noastre in vigoare, evaziunea fiscala frauduloasa este definita ca fiind sustragerea prin orice mijloace,in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si a bugetelor fondurilor speciale de catre personae fizice si juridice, romane sau straine(contribuabili).
Combaterea evaziunii fiscale este conceputa si urmarita prin actiuni atat preventive, cat si de sanctionare.
Toti contribuabilii au obligatia legala de a declara veniturile realizate, bunurile mobile si imobile aflate in proprietate sau detinute cu orice alt titlu legal, precum si orice valori care genereaza titluri de creanta fiscala.Nerespectarea reglementarilor fiscale privind stabilirea si perceperea impozitelor, taxelor si a altor obligatii bugetare, antreneaza -potrivit legii- raspunderea juridica, administrativ-fiscala (plata sumei,penalitati,dobanzi) sau penala, dupa caz.
Prin urmare, frauda fiscala poate fi calificata drept contraventie sau ca infractiune, iar sanctiunea aplicabila este amenda contraventionala ori amenda penala sau inchisoarea.
Infractiunile de evaziune fiscala si pedepsirea lor
In ordinea prevazuta de legea speciala,sunt calificate infractiuni urmatoarele fapte si omisiuni care reprezinta sustrageri de la plata impozitelor si a altor creante financiar-publice sau contribuie la acest rezultat financiar negativ:
a) Refuzul de a prezenta organelor de control prevazute de lege documentele justificative si actele de evidenta contabila necesare pentru stabilirea obligatiilor fata de stat;
b) Intocmirea incompleta sau necorespunzatoare de documente primare sau de evidenta contabila ori acceptarea unor astfel de documente, cu scopul de a impiedica verificarile financiar-contabile pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscala;
c) Sustragerea de la plata impozitelor, taxelor si a contributiilor datorate statului prin neinregistrarea unor activitati, pentru care legea prevede obligatia inregistrarii, in scopul obtinerii de venituri;
d) Sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, in intregime sau in parte, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obliectului sau a sursei impozabile sau taxabile, sau efectuarea oricaror alte operatiuni in acest scop;
e) Fapta de a nu evidentia prin acte contabile sau alte documente legale, in intregime sau in parte, veniturile realizate ori de a inregistra cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, daca au avut ca urmare neplata ori diminuarea impozitului, taxei si a contributiei;
f) Organizarea sau conducerea de evidente contabile duble, de catre conducatorul unitatii sau alte persoane cu atributii financiar-contabile, ori alterarea memoriilor aparatelor de taxat, de marcaj sau a altor mijloace de stocare a datelor, precum si distrugerea actelor contabile sau a altor documente ori a memoriilor aparatelor de taxat sau de marcaj ori a altor mijloace de stocare a datelor in scopul diminuarii veniturilor supuse impozitelor, taxelor si a contributiilor;
g) Declararea fictiva facuta de contribuabili sau imputernicitii acestora cu privire la sediul unei societati comerciale sau la schimbarea acestuia fara indeplinirea obligatiilor prevazute de lege, in scopul sustragerii de la controlul fiscal.
Pedeapsa prevazuta este inchisoare de la 3 luni la 7 ani, care pentru cele mai putin grave dintre aceste infractiuni poate fi inlocuita cu amenda ,iar cele mai grave se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi conform dispozitiilor Codului penal.
Infractiunile de evaziune fiscala legal specificate sunt susceptibile si de o oranduire concordanta cu succesiunea rationala a actelor si operatiunilor ce alcatuiesc procedura fiscala.
Indiferent de oranduirea lor, ansamblul acestor infractiuni grupeaza acele incalcari ale legislatiei fiscale care, avnad gradul de periculozitate sociala specific infractiunilor prevazute de Codul penal si alte legi specifice, se urmaresc si se sanctioneaza cu pedepse ale Codului penal.
Pentru combaterea acestor incalcari grave ale legislatiei noastre fiscale este deosebit de importanta aprecierea exigenta a elementelor constitutive ale fiecareia dintre infractiunile de evaziune fiscala, urmata de decizia tot exigenta a pedepselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziunea Fiscala si Cai de Combatere a Acesteia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!