Evaziunea Fiscală

Extras din referat Cum descarc?

Evaziunea fiscala - notiune, forme de manifestare
Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite contribuabili.
- se manifesta atat pe plan national cat si international;
- cunoaste doua forme de manifestare: 
- evaziunea fiscala legala (care se realizeaza la adapostul legii, folosindu-se de lacunele reglementarilor legale ) ; 
- evaziunea fiscala ilicita sau frauduloasa care se realizeaza prin incalcarea legii. Evaziunea fiscala legala:
- permite sustragerea unei parti din materia impozabila fara ca acest lucru sa fie considerat contraventie sau infractiune.
- poate fi redusa si eliminata prin perfectionarea reglementarilor legale.
Evaziunea fiscala frauduloasa se intalneste pe o scara mult mai larga decat evaziunea fiscala legala si consta in ascunderea cu buna stiinta a obiectului impozabil, subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau folosirea altor cai de sustragere de la plata impozitului datorat. Acest fenomen trebuie combatut, priveaza bugetul statului de un volum important de resurse financiare. 
Practic, aceasta evaziune se poate prezenta sub mai multe forme, dintre care: 
- nedeclararea materiei impozabile; 
- intocmirea unor declaratii false de impunere; 
- intocmirea unor documente de plata fictive; 
- conducerea unei contabilitati nesincere, 
- distrugerea sau falsificarea registrelor etc.
In Romania, prin Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt instituite masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea.
Potrivit acestei legi, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala. 
De asemenea, constituie infractiuni si se pedepsesc cu amenda sau inchisoare si interzicerea unor drepturi si urmatoarele fapte:
- refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;
- fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control, desi acesta putea sa o faca;
- impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;
- retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa;
- punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special;
- tiparirea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate;
- stabilirea (inclusiv tentativa) cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat, precum si asocierea in vederea savarsirii acestei fapte. 
Contribuabilii ce produc evaziune fiscala pot fi grupati in trei categorii: 
una a celor "cinstiti" care se regasesc in asa-numita - zona alba
una a celor "necinstiti" - zona neagra
una a celor care evadeaza, fie legitim prin abilitate, fie ilegal prin abuz de lege - zona gri.
Paradisurile fiscale
Intrucat asistam la intesificarea proceselor de cooperare economica internationala si la dezvoltarea relatiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite, fenomenul evaziunii fiscale se manifesta nu numai pe plan national ci si la nivel international.
Recurgerea la evaziunea fiscala internationala se datoreza atat dublei impuneri, datorita autonomiei regimurilor fiscale nationale, cat si presiunilor fiscale.
Evaziunea fiscala internationala este facilitata de existenta pe glob a unor "oaze fiscale" sau "paradisuri fiscale" de care profita contribuabilii care cauta un tratament fiscal mai avantajos.
Termenul de "paradis fiscal"este preluat din limba engleza, de la cuvantul "tax-haven", care inseamna refugiu fiscal. Denumirea de paradis fiscal, tinde din ce in ce mai mult sa fie inlocuita cu aceea de paradis financiar sau centru financiar international. 
Paradisurile fiscale nu sunt o inventie recenta, acestea au aparut odata cu dezvoltarea comertului, insa in prezent au un rol mult mai important decat in trecut in functionarea finantelor si a comertului mondial. 
Paradisurile fiscale sunt state sau teritorii in care persoanele fizice sau juridice stabilite aici sunt supuse unui regim privilegiat, fie pentru ca nu sunt supuse impozitarii, fie pentru ca platesc impozit pe venit sau pe beneficii mai putin ridicat decat cel platit in statul din care provin. Obiectivul acestor zone il constituie atragerea investitiilor. 
Paradisurile fiscale isi au originea in incercarea autoritatilor de a-si asigura resurse financiare prin atragerea unor societati si institutii financiare puternice. 
Pe glob, functioneaza aproximativ 73 de paradisuri fiscale, insa date precise despre sumele de bani care ajung aici nu exista. Unele, dupa ce au disparut cum este cazul Libanului, renasc din propria cenusa. Altele, precum Elvetia sunt pe cale de disparitie sau au disparut de curand, cum este Hong Kong-ul, iar in alte locuri se nasc paradisuri noi. 
Paradisurile fiscale prezinta anumite caracteristici :
- sunt amplasate in imediata apropiere a marilor si oceanelor;
- majoritatea paradisurilor fiscale sunt state mici, de curand independente, sau teritorii autonome cu un plasament exotic si o populatie redusa;
- ofera avantaje fiscale, comparativ cu alte entitati juridice, societatilor care isi stabilesc sediul social sau persoanelor fizice care isi au rezidenta pe teritoriul acestora, in scopul atragerii societatilor in expansiune, atragerii de capital si stimularii aparitiei de activitati necesare asigurarii echilibrului economic si social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziunea Fiscala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!