Evaziune Fiscala

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea urmareste importanta impozitarii in demersul consolidarii bugetare a statului si impactul negativ al fraudei si al evaziunii fiscale. Combaterea fraudei si a evaziunii fiscale este importanta pentru a se asigura atat protectia veniturilor, cat si increderea cetatenilor in corectitudinea si eficacitatea sistemelor de impozitare.
Dintre toate infractiunile, evaziunea fiscala este cu siguranta, cea care beneficiaza de cea mai mare atentie din partea opiniei publice, avand din ce in ce mai multe victime. Aceasta diminueaza resursele financiare necesare finantarii cheltuielilor publice si creeaza distorsiuni concurentiale in detrimentul contribuabilor care declara pe buna dreptate veniturile impozabile si sa-si plateasca impozitele corespunzatoare (Carlescu). In acest scop, au fost supuse analizei, masurile pe care statele membre trebuie sa le intreprinda pentru a controla indeaproape fenomenul, precum si acordurile la care trebuie sa se ajunga nivelul Uniunii Europene. 
O abordare coordonata la nivel european poate intari capacitatea colectiva de a combate frauda si evaziunea fiscala in vederea promovarii unor standarde ridicate de guvernanta fiscala la nivel mondial. Pe fondul tranformarilor economice, evitarea platii obligatiilor fiscale a condus, tot mai des, la necesitatea asistentei din partea specialistilor in domeniul fiscal in cautarea tot mai multor lacune in sistemul economic al statelor. 
Cuvinte cheie
venituri impozabile, evaziune fiscal, resurse, lacune, standard, masuri
Introducere
Frauda si evaziunea fiscala limiteaza capacitatea statelor membre de a colecta venituri si de a-si pune in aplicare politica economica. Conform estimarilor, zeci de miliarde de euro, reprezentand adesea sume nedeclarate si neimpozitate, se afla in continuare in jurisdictii offshore, reducand veniturile fiscale nationale. Punerea in aplicare a unor actiuni decisive care sa aiba drept obiectiv reducerea la minimum a fraudei si a evaziunii fiscale ar putea genera venituri suplimentare in valoare de miliarde de euro pentru bugetele publice din intregul spatiu european.
Mai mult, frauda si evaziunea fiscala constituie o provocare in materie de corectitudine si echitate. Corectitudinea este o conditie esentiala pentru ca reformele economice necesare sa fie acceptabile din punct de vedere social si politic. Sarcina fiscala ar trebui sa fie distribuita mai uniform, prin asigurarea faptului ca toata lumea, indiferent daca este vorba de lucratori mai putin calificati, de intreprinderi multinationale care beneficiaza de piata unica sau de persoane instarite cu economii in jurisdictii offshore, contribuie la finantele publice prin plata unei contributii echitabile. Corectitudinea si echitatea inseamna, de asemenea, crearea unor sisteme de impozitare mai bune si mai juste.
Lumea intreaga asteapta cu infrigurare raspunsuri la setul de intrebari privitoare la solutiile ce ar putea salva economia Uniunii Europene aflata in cea mai profunda criza de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Se accepta, aproape in unanimitate, faptul ca, actuala criza economica nu reprezinta decat o componenta a crizei globale . Este, poate, partea vazuta si deplin receptionata a crizei atotcuprinzatoare, pentru simplul fapt ca aceasta genereaza efecte distructive asupra nivelului de viata al oamenilor, indiferent unde locuiesc si muncesc acestia. (Florescu, 2012)
Combaterea fraudei si a evaziunii fiscale necesita actiuni la nivel national, la nivelul Uniunii si la nivel mondial. Procesul de integrare europeana a dus la o integrare mai stransa a economiilor tuturor statelor membre, inregistrandu-se volume ridicate ale tranzactiilor transfrontaliere, precum si diminuarea costurilor si a riscurilor aferente acestor tranzactii. Procesul a generat avantaje enorme pentru cetatenii si intreprinderile europene, insa, in schimb, a creat provocari suplimentare pentru administratiile fiscale nationale in ceea ce priveste cooperarea si schimbul de informatii. Experienta a aratat ca statele membre pot face fata in mod eficace acestor provocari numai daca actioneaza impreuna, pe baza unui cadru convenit la nivelul UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziune Fiscala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!