Evaluarea Activelor Necorporale (Intangibile)

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Clasificarea activelor necorporale 2
1.1. Activele necorporale - consideratii generale 2
1.2. Imobilizarile necorporale in legislatia contabila din Romania 3
Capitolul II. Metode de evaluare a activelor necorporale 5
2.1. Metodologia folosita de fiscalitatea americana (IRS) in calculul valorii activelor nemateriale 5
2.2. Metode bazate pe profit 7
2.3. Metode de evaluare bazate pe costuri 9
2.4. Metode de evaluare bazate pe piata 10
2.5. Alte metode de evaluare a activelor necorporale 10
Capitolul III. Consideratii privind evaluarea unor active necorporale specifice 11
3.1. Definirea notiunilor de fond de comert, fond comercial si goodwill 11
3.2. Evaluarea goodwill-ului si pierderii de goodwill 13
3.3. Evaluarea marcii si a numelui comercial 15
3.4. Evaluarea know-how-ului 16
3.5. Evaluarea copyright-ului 16
3.6. Evaluarea contractelor 17
3.7. Evaluarea contractului de leasing 17
3.8. Evaluarea brevetelor 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Clasificarea activelor necorporale
1.1. Activele necorporale - consideratii generale
Activele intangibile cuprind toate elementele de activ care nu au o forma materiala (de exemplu activele imobilizate corporale si financiare si activele circulante), dar care contribuie direct la obtinerea profitului unei intreprinderi.
Numarul si denumirea activelor necorporale care pot fi evaluate distinct, inscrise in bilant si supuse amortizarii sunt foarte diferite, in functie de marimea si natura activitatii unitatilor patrimoniale.
Pentru a fi inscris in activul unitatilor patrimoniale, un element necorporal trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
- Modul de achizitionare, prin cumparare sau procurarea din resurse proprii a elementelor necorporale, individual si indentificabil (cand se inregistreaza distinct in activul bilantului) sau in mod global si neidentificabil pe fiecare element (cand se inregistreaza in good-will sau in fondul comercial);
- Posibilitatea de transfer a dreptului de proprietate, in general prin vanzare; daca unele elemente necorporale pot fi vandute individual (ca brevetul de inventie, copyright, dreptul la fransiza), acestea trebuie sa fie identificate si inregistrate in bilant; in cazul in care nu pot fi transferate in mod individual, ele avand o valoare inseparabila de valoarea globala a firmei, atunci activele necorporale sunt inregistrate numai in aceasta pozitie in bilant;
- Identificarea exacta a elementului de activ, printr-o denumire precisa ca: marca comerciala, copyright, software, cheltuieli de C-D, retea de distributie; in cazul imposibilitatii identificarii precise a unui element de activ necorporal, acesta poate fi inscris intr-o pozitie distincta a activului bilantului, impreuna cu alte active necoprorale, care nu pot fi evidentiate in mod distinct (goodwill sau fondul comercial);
- Posibilitatea stabilirii unei durate de viata determinata a activelor necorporale; de exemplu brevetele de inventie sunt protejate 17 ani in SUA si 20 de ani in Romania, iar goodwill-ul poate fi amortizat si in Canada, Franta, Japonia.
Conform unei recente abordari efectuate de Fundatia pentru Cercetari Contabile din Australia, elaborata pe baza studiilor realizate de London Business School, se precizeaza urmatoarele criterii pentru inregistrarea contabila a activelor necorporale:
- Achizitionarea activelor necorporale se va inregistra in bilant la costul de achizitie;
- Activele necorporale produse de intreprindere pot fi inregistrate in bilant;
- Reevaluarea periodica a activelor necorporale este permisa;
- Activele necorporale pot fi amortizate pe parcursul unei perioade de timp egala cu cea in care proprietarul obtine un profit economic din utilizarea acestora;
- Orice evaluare se face de catre un expert profesionist independent.
1.2. Imobilizarile necorporale in legislatia contabila din Romania
Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82-1991 precizeaza care este natura imobilizarilor necorporale si explica modalitatile de amortizare a acestora. Astfel se pot distinge:
- Elemente separate de imobilizari necorporale;
- Fondul comercial, ca expresie globala a unor active necorporale imobilizate, calculate ca exces de valoare fata de valorea elementelor de active distincte necorporale imobilizate, inregistrate in activul bilantului.
Structura si modalitatile de amortizare a activelor necorporale imobilizate sunt prezentate astfel : prin prevederile articolului 47 se sugereaza o clasificare a imobilizarilor necorporale, astfel, acestea cuprind: cheltuielile de constituire, cheltuielile de cercetare si dezvoltare, concesiunile, brevetele, licentele, marcile de fabrica si alte drepturi si valori similare, fondul comercial si alte imobilizari necorporale.
Cheltuielile de constituire sunt definite de articolul 47 al legii ca fiind cheltuielile ocazionate de infiintarea si modificarea unitatii patrimoniale (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emiterea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate si alte cheltuieli de acest fel, legate de infiintarea sau modificarea unitatii patrimoniale) . Cheltuielile de aceasta natura se amortizeaza intr-o perioada de cel mult 5 ani.


Fisiere in arhiva (2):

  • Evaluarea Activelor Necorporale (Intangibile).doc
  • prima pagina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!