Etica Bancară

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Cap. 1. Etica, definitii si sfera ei de cuprindere.4
Cap. 2. Implementarea principiilor de etica in domeniul bancar.7
2.1 Codul de etica la Victoria Bank.12
CONCLUZII.15
BIBLIOGRAFIE.16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Din punct de vedere etimologic, "etica" provine de la cuvintele grecesti: ETHOS (Homer) = primordial, patrie, locuinta, loc de intalnire, locul natal, obiceiuri, caracter; 
ETHIKE (Aristotel) = stiinta cunoasterii.
Daca facem o cercetare in istoria eticii ca filozofie, putem constata ca toti autorii sunt de acord ca obiectul eticii il constituie cautarea unui raspuns la intrebarea ,,Ce este binele"? Raspunsurile la asemenea intrebari ofera prilejul de a constata caracterul complex pe care il ofera realitatea relatiilor interumane si inter-cauzalitatea care domina sfera comportamentului uman.
Etica este o trasatura umana universala chiar daca codul de etica nu este acelasi pentru toti, el prezentand particularitati pentru fiecare societate, organizatie sau pentru fiecare individ in parte. A vorbi despre etica in domeniul politicii, economie, la nivel de organizatie, este actual. Cu toate acestea se manifesta o lipsa evidenta a eticii in aceste domenii. Cu toate ca economia este cea mai predispusa la incalcari ale eticii, mai putem spera in existenta unor sanse reale de insanatosire morala a vietii economice, bazandu-ne pe exemplele unor mari companii, care promoveaza prin actiunile lor principii eticii.
Etica este fundatia pe care sunt cladite toate relatiile noastre . Ea inseamna un 
ansamblu de relatii fata de patroni, fata de angajati, de colegi, de clienti, de subordonati,de 
furnizori, fata de comunitatea in care ne aflam si unii fata de altii. Etica nu se refera la 
legaturile pe care le avem cu alte persoane, toti avem legaturi unii fata de altii, ci la 
calitatea acestor legaturi.
Au existat de-a lungul timpului curante de opinie, unele dintre ele manifestandu-se si acum,conform carora etica nu poate fi alaturata afacerilor. Profitul este considerat ca fiind princiaplul scop al unei faceri. Insa, acesta nu inseamna ca trebuie sa ramana si singurul, excluzand fara echivoc altele. Masurile de natura etica, cu care toate companiile se confrunta, sunt considerate ca diminueaza profitul. Insa, exista multe exemple de astfel de companii, care nu si-au sacrificat profitul in nici un fel datorita atentiei deosebite pe care au acordat-o eticii in afaceri. Iar daca avantajele aplicarii eticii indomeniul afacerilor nu pot fi observate intr-un timp scurt, atunci cu siguranta ele isi vor face simtita prezenta in vitor.
Cap. 1. Etica, definitii si sfera ei de cuprindere
"Etica este preocuparea nostra pentru un comportament bun, obligatia noastra de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe cea a altor oameni." 
Etica este definita ca "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legaturile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare ideologiei unei clase sau societati". 
Etica se confrunta cu ce este bine si ce este rau. Este un cod de reguli nescrise ce ne guverneaza in atitudini fata de ceilalti. 
Sensul cuvintelor "drept", "corect" si "just" isi gaseste determinarea in ceea ce numim etica. A fi etic insemna a trai intr-un mod, este un fel de a te comporta in viata, adica a actiona drept, corect, just.
Notiunea de etica are acelasi inteles cu cea de morala, au aceeasi provenienta, in latina, ca si in greaca veche, ele fac trimitere la obiceiurile, moravurile unei societati sau la stiinta acestora. Si totusi, exista uneori perceptii diferite asupra celor doua notiuni care, alaturi de termenul deontologie, sintetizeaza o problematica de ordin moral a vietii si societatii. De aceea, consideram ca este necesar o aprofundare a acestor notiuni, a ceea ce se poate "ascunde" sub aceste concepte. 
Etica este considerata o stiinta care ne ajuta sa cunoastem omul, comportamentul sau si societatea in ansamblul ei. Stiinta eticii are un dublu caracter, respectiv: analitic (se preocupa de cauzele actiunilor noastre) si normativ (ne spune ce avem de facut); insa, fara sa fie o stiinta descriptiva (nu ne indica cum sa facem), este o stiinta practica, este orientata spre actiune: se invata din practica. De aceea, se foloseste adesea si conceptual de etica aplicata, prin care intelegem "analiza din punct de vedere moral a unor situatii concrete din practica sociala sau profesionala in vederea luarii unor decizii". 
Dar ar fie etic nu inseamna o obligatie, etica este rationala, nu o impunere externa. A fie etic inseamna sa resepcti anumite valori, care nu reprezinta altceva decat binele oamenilor si anumite princii morale.
Notiunea de deontologie, intr-un sens mai restrans, desemneaza "un ansamblu de reguli, considerate esentiale in cadrul unei profesiuni."


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica Bancara.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!