Etapele sistemului bancar românesc

Cuprins referat Cum descarc?

Principalele etape ale evolutiei sistemului bancar romanesc - pag.3
Evolutia Bancii Comerciale Carpatica in perioada 2007-2008 -pag.9
- 1. Introducere - pag.9
- 2. Evolutia macroeconomica si a sistemului financiar-bancar in 2008, comparativ cu 2007- pag.10
- 3. Situatia patrimoniala a bancii - pag.11
- 4. Managementul riscului - pag.14
Bibliografie - pag.18


Extras din referat Cum descarc?

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste placi datau din perioada Daciei Traiane si contineau detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.
In sensul modern al termenului, inceputurile activitatii cu caracter bancar au fost precedate de prezenta zarafilor, care aveau ca si ocupatie principala cumpararea si vanzarea de monede in scopul obtinerii unor castiguri, activitate foarte asemanatoare cu operatiunile de schimb valutar in numerar din prezent.
Ulterior, ca urmare a dezvoltarii relatiilor de tip capitalist care au presupus dezvoltarea unei noi forme de finantare de tipul creditului, zarafii au devenit camatari, realizand pe langa operatiunile de speculatii monetare si operatiuni de creditare. Insa acestia practicau dobanzi foarte ridicate pentru creditele acordate, cu valori situate intre 12-24% (in ciuda plafoanelor impuse de autoritatile publice de 10%), contribuind la cresterea discrepantelor dintre clasele sociale si conducand astfel pe de o parte la aparitia unor tensiuni sociale, iar pe de alta parte la concentrarea capitalurilor si cresterea investitiilor in activitati comerciale si industriale, ceea ce implica necesitatea de resurse financiare semnificative. In concluzie, era imperativ necesara aparitia si dezvoltarea unui sistem financiar bancar care sa reprezinte interesele populatiei si sa solutioneze dificultatile finaciare existente.
Prima banca infiintata in Principatele Romane a fost Banca Nationala a Moldovei (1857), cu sediul la Iasi, care insa, datorita unei politici gresite in ceea ce priveste plasamentele, a dat faliment in mai putin de un an.
Ulterior in 1864, se infiinteaza la Bucuresti Casa de Depuneri si Consemnatiuni, in 1871, institutul de Credit si Economie Albina in Transilvania, iar in 1873, Creditul Funciar Rural tot la Bucuresti. Cu toate acestea era totusi nevoie de o banca de tip nou, ,,de scont si circulatiune".
In urma unor repetate incercari si proiecte, prin Legea din 17 aprilie 1880 se stabilesc normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880. Prin infiintarea sa si prin masurile si reglementariele adoptate ulterior, Banca Nationala a Romaniei a contribuit la depasirea cu succes a perioadelor de criza cu care s-a confruntat economia tarii in perioada respectiva.
Pana in 1947, anul in care Romania a trecut la economia planificata centralizata, sistemul bancar romanesc a cunoscut o perioada de dezvoltare importanta, bancile functionand conform uzantelor si standardelor internationale in materie si beneficiind de un personal cu o inalta calificare profesionala.
Dupa 1947, activitatea bancara a cunoscut un puternic recul, bancile oferind un numar limitat de servicii si produse financiare, iar sistemul bancar fiind organizat dupa modelului sovietic de monobanca. In centrul sistemului elaborat de statul roman pentru a implementa planul central si a controla administrativ fluxurile de fonduri in economie s-a aflat Banca Nationala a Romaniei (BNR), care exercita atat functii de banca de emisiune, cat si unele functii de banca comerciala. Alaturi de BNR, sistemul cuprindea si patru banci specializate in finantarea unui sector specific de activitate economica. Astfel, Banca Romana de Comert Exterior (redenumita Bancorex) era specializata in finantarea intreprinderilor de comert exterior si detinea cea mai mare parte a rezervelor valutare ale tarii. Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara (in prezent Raiffeisen Bank) finanta intreprinderile agricole si agroindustriale, in timp ce Banca de Investitii (in prezent Banca Romana pentru Dezvoltare Grup Societe Generale) acorda credite pe termen lung si era responsabila de finantarea investitiilor. Casa de Economii si Consemnatiuni (actuala CEC BANK) detinea monopolul in mobilizarea economiilor populatiei si aloca o parte din resursele sale sub forma imprumuturilor pentru constructia de locuinte.
Dupa anul 1989, Romania a fost martora a mai multor schimbari structurale, iar trecerea la economia de piata a determinat si modificarea radicala a organizarii si functionarii sistemului bancar care a evoluat o data cu dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice.
Reforma sistemului bancar in Romania a inceput, de fapt, in decembrie 1990 cand autoritatile publice de la putere au propus elaborarea unei noi legislatii bancare care sa favorizeze dezvoltarea unui sistem bancar modern de tip occidental. Astfel, sistemul monobancar specific economiei cu planificare centralizata a fost inlocuit cu un sistem organizat pe doua niveluri: Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale1. In noile conditii, Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata, asumandu-si responsabilitatea de a conduce politica monetara si de a exercita functiile specifice unei banci centrale. Activitatile sale comerciale au fost transferate unei banci nou infiintate: Banca Comerciala Romana (BCR), care la data infiintarii isi incepea activitatea cu o parte din personalul transferat de la B.N.R., iar pe baza protocolului incheiat, prelua un activ si un pasiv in valoare de 273 de miliarde de lei. De asemenea, in cadrul acestui proces de transformare a sistemului bancar romanesc, bancile specializate au fost convertite in banci comerciale universale si totodata au fost infiintate banci cu capital privat autohton si strain, precum si sucursale ale unor banci straine.
Astfel, in perioada 1991-1996 s-a infaptuit prima etapa a reformei bancare concretizate prin: aprobarea Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancara si a Legii nr.34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, care a asigurat structurarea sistemului bancar pe doua trepte, avand la nivelul superior Banca Centrala, fara functii comerciale, care avea functiile de: emisiune monetara, administrarea rezervelor valutare ale tarii, asigurarea stabilitatii monetare, urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatilor bancare si pe urmatorul nivel bancile comerciale, constituite in societati pe actiuni in baza legislatiei societatilor comerciale, cu respectarea prevederilor si rigorilor specificitatii activitatii bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele Sistemului Bancar Romanesc.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!