Elemente Funamentale de Teoria Portofoliului si Utilitatea Sa in Analiza Pietelor Financiare Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Scopul realizarii oricarei investitii este obtinerea de profit. Investitiile financiare sunt acele investitii care se efectueaza pe piata financiara, pe una dintre cele doua piete care o definesc: piata monetara sau piata de capital.
La baza oricarei investitii financiare sta raportul risc-rentabilitate pe care investitorul este dispus sa si-l asume. Investitorii care prefera asumarea unui risc minim isi orienteaza disponibilitatile pe piata monetara, insa vor fi remunerati cu o rata de castig mai redusa. Investitorii care prefera riscul isi plaseaza resursele financiare pe piata de capital, la un risc mai ridicat decat cel specific pietei monetare, insa cu perspectiva obtinerii unui castig superior. In vederea minimizarii riscului aferent investitiilor pe piata financiara, plasamentele sunt efectuate pe baza principiului diversificarii eficiente. Tehnica alcatuirii unui portofoliu eficient de titluri este redata de teoria portofoliului modern.
Diversificarea eficienta a portofoliului necesita selectia riguroasa a acestora, in scopul imbunatatirii continue a raportului risc-rentabilitate. Acest proces complex consta in cumparari si vanzari succesive de titluri financiare, in functie de pretul curent al acestora si de tendintele anticipate de crestere sau scadere (,,bullish" si ,,bearish"). 
Strategiile de crestere a valorii portofoliului sunt asociate cu tipul de management utilizat de catre investitor. Managementul pasiv consta din ansamblul de tehnici si strategii care permit alcatuirea si mentinerea unui portofoliului diversificat, fara intentia de a obtine randamente superioare altor investitori, prin previziuni sau speculatii pe termen scurt. 
Managementul activ imbraca doua forme:
- Valorificarea diferentei dintre pretul de vanzare al unui titlu financiar (mai mare) si pretul de cumparare (mai mic), la doua momente diferite in timp;
- Selectarea in portofoliu a acelor titluri care sunt subevaluate la un anumit moment in timp. Aceasta operatie va fi urmata, in mod evident, de vanzarea titlurilor atunci cand ele vor fi supraevaluate. Selectarea titlurilor nu permite insa o larga diversificare a portofoliului.
Conform ipotezei pietelor eficiente, cele doua tipuri de management activ nu pot fi aplicate pe termen lung intr-un mediu financiar competitiv, intrucat ele conduc la distrugerea portofoliului. 
Riscul si rentabilitatea titlurilor financiare
Riscul reprezinta o componenta indispensabila a oricarei decizii de investitii, in mediu incert. El poate fi definit in mai multe moduri, insa este unanim acceptat faptul ca riscul reprezinta renuntarea la un avantaj cert imediat in favoarea unui castig incert viitor.
Conceptul de risc este asadar legat de incertitudine si rentabilitate. Obiectivul investitorilor nu este insa evitarea riscului, ci obtinerea unei rate de rentabilitate care sa recompenseze nivelul de risc asumat. In decizia de investitii se porneste de la premisa ca, in general, investitorii au aversiune fata de risc, astfel incat, la acceasi rata de rentabilitate, un nivel mai scazut de risc este preferat unui nivel mai ridicat de risc. De aceea, asumarea unui nivel de risc pozitiv se asteapa sa fie recompensata de o speranta de rentabilitate superioara celei specifice investitiei cu grad zero de risc.
In functie de inclinatia investitorilor fata de risc, acestia se clasifica in urmatoarele categorii:
- Investitori care au aversiune fata de risc - ei penalizeaza rata de rentabilitate asteptata, asociata unui proiect cu grad ridicat de risc.
- Investitori neutri fata de risc - apreciaza proiectele de investitii doar prin prisma sperantei de rentabilitate, fara a penaliza riscul acestuia.
- Investitori care iubesc riscul - prefera proiectele care se caracterizeaza printr-un grad de risc ridicat, atat pentru ,,suspansul" conferit, cat si pentru speranta de rentabilitate superioara unui proiect cu risc mai redus.
Functiile de utilitate ale investitorilor sunt intotdeauna monoton crescatoare, deoarece utilitatea marginala este pozitiva pentru orice nivel al averii investitorului. In functie de inclinatia spre risc a investitorilor, identificam trei functii de utilitate:


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente Funamentale de Teoria Portofoliului si Utilitatea Sa in Analiza Pietelor Financiare Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!