Eficienta Cheltuielilor Publice pentru Educatie

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL I
Aspecte generale privind cheltuielile publice si eficienta lor
1.1 Caracterizare generala a cheltuielilor publice.4
1.2 Aspecte generale privind eficienta cheltuielilor publice .5
CAPITOLUL II 
Cheltuielile publice pentru educatie (invatamant)
2.1 Continutul economic al cheltuielilor publice pentru educatie.6
2.2 Factori ce influenteaza cresterea cheltuielilor publice.9
2.3 Factori ce influenteaza cresterea cheltuielilor publice pentru educatie.10 
2.4 Surse de finantare a cheltuielilor publice pentru educatie.10
CAPITOLUL III
Evolutia cheltuielilor publice pentru educatie
3.1 Evolutia si eficienta cheltuielilor publice pentru educatie in Romania.15
3.2 Evolutia si eficienta cheltuielilor publice pentru educatie in Europa.17
CONCLUZII.20
Bibliografie.21


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Economia din zilele noastre se bazeaza pe informatie, tehnologie noua si metode de productie care sa se diversifice rapid si constant, acesta fiind un efect al cresterii nivelului de educatie.
Rezolvarea problemelor complexe cu care se confrunta societatea contemporana, necesita strategii adecvate pentru formarea si perfectionarea fortei de munca, mecanisme si raporturi economice adecvate. In aceste conditii societatea trebuie sa se axeze asupra formarea cadrelor din invatamant. Doar prin eforturi deosebite in domeniul educational si prin valorificarea competentelor cetatenilor tarii, economia se poate dezvolta. Insa sistemul educational asigura doar cunostintele de baza, cu care cetateanul intra in productie dezvoltandu-si personalitatea si abilitatile personale la locul de munca si in viata sociala. De aici rezulta necesitatea de perfectionare in continuare, de a pune in valoare si de a dezvolta calitatile individului, pentru a nu irosi investitia facuta in scoala si a pierde calitatile initiale printr-o activitate de rutina.
Societatea romaneasca se afla intr-un proces de schimbare in care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua dinamica in incercarea de adaptare la conditiile prezente. Importanta invatamantului superior devine tot mai evidenta in societatea romaneasca. Universitatea devine resursa institutionala absolut indispensabila economiei si societatii romanesti pentru construirea societatii bazate pe cunoastere si realizarea obiectivelor de redefinire a fundamentelor competitivitatii.
1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CHELTUIELILE PUBLICE SI EFICIENTA LOR
1.1 Caracterizare generala a cheltuielilor publice
Nevoile indivizilor au evoluat in timp odata cu dezvoltarea societatii, astfel ca pe langa nevoile cu caracter individual, satisfacute pe seama bunurilor private procurate prin mecanismul pietei, exista si o serie de nevoi sociale a caror satisfacere necesita organizarea de catre autoritatile publice centrale si locale a unor actiuni cu ajutorul anumitor institutii publice.
Aceste nevoi sociale vizeaza invatamantul, cultura, sanatatea, protectia sociala, realizandu-se pe perioade mari de timp si presupun alocarea unor importante resurse banesti din partea societatii, indeosebi din partea statului. Aceste actiuni sunt prevazute in programe sociale care stabilesc si urmaresc in mod sistematic realizarea lor. Pentru a acoperi aceste nevoi ale cetatenilor sai statul realizeaza anual anumite cheltuieli, numite cheltuieli publice. 
Cheltuielile publice reprezinta cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, si anume aceea de a repartiza resursele financiare publice pe diverse destinatii. Utilizarea propriu-zisa a acestor resurse pentru realizarea obiectivelor cuprinse in programele guvernamentale privind activitatea sociala, economica si de alta natura, desfasurata pentru realizarea acestora se reflecta in cheltuielile publice. Prin aceste cheltuieli publice, statul acopera necesitatea de bunuri publice si de servicii considerate prioritare in fiecare perioada.
Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului in scopul inde plinirii functiilor acestuia. Continutul economic al cheltuielilor publice se afla in stransa legatura cu efectul produs de acestea pe destinatiile lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de produs intern brut, iar altele exprima o avansare de produs intern brut.
In ziua de astazi cheltuielile publice sunt extrem de diversificate. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona. Altele influenteaza direct mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru a-l ameliora. Fiind folosite ca instrumente de interventie, cheltuielile publice trebuie analizate nu numai prin prisma domeniului in care sunt efectuate, ci si din punctul de vedere al influentei pe care o pot avea asupra procesului general al repartitiei sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Cheltuielilor Publice pentru Educatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!