Eficienta Cheltuielilor Publice

Extras din referat Cum descarc?

Eficienta cheltuielilor publice exprima o dimensiune optima a unui raport deteminat intre eforturile financiare (consumul de resurse financiare publice) si efectele comensurabile sau, estimative, optenabile pe seama obiectivelor finantate de catre stat.
Analiza eficientei cheltuielilor publice se face raportand eforturile financiare la efectele masurabile (prezente sau estimate) ale finantarii de catre stat a unor obiective de interes public. 
Evaluarea eficientei cheltuielilor publice este responsabilitatea factorilor de decizie ai aparatului politic, fiind realizata prin utilizarea indicatorilor continuti in bugetul anual si in programele pe termen mediu si lung.
Se poate obtine o eficienta a cheltuielilor care sa duca, implicit, la bunastare sociala daca se intalnesc urmatoarele conditii: exista posibilitatea alegerii, dintre mai multe alternative, a variantei celei mai ieftine in raport cu efectul final obtinut asupra serviciului (ce se dorea imbunatatit); are loc o modernizare in producerea serviciului, care maximizeaza utilitatea resimtita de consumator; pretul platit pe acest serviciu cat si costul in utilizare sa fie minime; contextul economico-social sa fie predictibil pe perioade de timp indeajuns de mari.
O consecinta a existentei acestui tip de cheltuieli suportate de stat, este aceea ca are loc limitarea pietei intreprinzatorilor privati sau, din alta perspectiva, delimitarea activitatii economice intr-o dimensiune a pietei libere si una a statului, intr-un sector de piata si unul de non-piata, care urmareste indeplinirea unor obiective prestabilite, se are in vedere repartizarea resurselor intre utilizatorii competitori, pe de o parte, si valoarea imputurilor, pe de alta parte.
Eficienta cheltuielilor publice trebuie sa ia in considerare faptul ca resursele financiare publice sunt limitate si deci ele trebuie sa fie optimizate maximal. Sunt importante in evaluarea acesteia doua variabile:
-eficienta alocativa a resurselor;
-X - eficienta resurselor.
Analiza eficientei alocative a resurselor se intemeiaza pe conceptul de optimitate al lui Pareto, care poate fi operationalizat in trei dimensiuni:
-eficienta schimbului (permite adaptarea structurilor de consum ale indivizilor la preturile relative; conditia esentiala este ca rata marginala a substitutiei intre doua bunuri sa fie egala pentru toti consumatorii);
-eficienta tehnica (combaterea in mod optim a factorilor de productie, astfel incat rata marginala de substitutie intre oricare doi factori sa fie egala pentru toate bunurile produse);
-eficienta omniprezenta (presupune ca rata marginala a transformarii factorilor sa fie egala cu rata marginala comuna a substitutiei).
In privinta celui de-al doilea factor X-eficienta resurselor, putem afirma ca acesta se realizeaza atunci cand se obtine un cost mic in comparatie cu costurile inputurilor absolut necesare producerii unor anumite outputuri.
Studiile moderne asupra eficientei cheltuielilor publice recomanda ca: serviciile publice sa nu fie oferite neaparat gratuit iar, acolo unde exista posibilitatea, serviciile publice furnizate de stat sa fie inlocuite de cele private; de asemenea, introducerea de mecanisme cvasipiata (bonuri, cupoane).
Cheltuielile publice trebuie evaluate la cel putin doua nivele. Mai intai trebuie decis in ce mod si in ce scop sa fie cheltuiti banii publici (analiza de program) , iar apoi trebuie evaluat modul in care institutiile din sectorul public administreaza banii ce le-au fost incredintati in urma unei decizii.
Ca metode evaluative a eficientei cheltuielilor publice, din prisma eforturilor si efectelor acestora, enumeram:
- analiza de tip cost-beneficiu (in centru se afla avantajul rezultat din furnizarea unor servicii publice; iar criteriul de apreciere a eficientei acesteia il reprezinta valoarea minima a raportului cost -beneficiu si maxima a raportului inversat - beneficiu / cost);
- analiza de tip cost-eficacitate (nu este o evaluare monetara, ci una realizata pe baza unui indicator construit in prealabil);
- metode multicriticale (atunci cand exista o multitudine de criterii, imposibil de restrans prin elaborarea unui indicator sintetic, proiectele pot fi clasificate in grade de eficacitate conform fiecarui criteriu in parte; in final, tinandu-se cont de diferitele grade de eficacitate rezultate, se opteaza pentru o solutionare empirica a alegerii sau nu a proiectului).
Eficacitatea reprezinta o modalitate de dimensionare a calitatii activitatilor intreprinse. Din punct de vedere cantitativ, se determina ca raport intre ceea ce s-a realizat si ceea ce s-a propus a se realiza. Eficacitatea este definita prin calitatea unei actiuni de a produce rezultatele scontate, optiune favorabila, asteptata.
Analiza eficientei si eficacitatii cheltuielilor publice pentru asigurarile sociale de sanatate din Romania


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Cheltuielilor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!