Dinamica PIB al Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Elemente introductive 3
Clasificarile ramurilor de activitate 3
Dinamica ramurilor de activitate in Romania in trecut 4
Strucutura ramurilor de activitate in Romania 5
Analiza domeniului de activitate conform clasificarii CAEN 6
Concluzii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Elemente Introductive
Institutul Economiei Nationale este cel mai vechi asezament institutional public de cercetare economica din Romania .In anii 90, in programul de cercetare al institutului au fost inscrise lucrari cu o bogata arie tematica referitoare la : Efectele macroeconomice ale restructurari si privatizarii in Romania; Corelatia dintre dezvoltarea economica , ocuparea fortei de munca, formarea si distributia veniturilor, nivelul de trai si dezvoltarea umana; Guvernarea corporativa in economia romaneasca; Relatii industriale; Impactul asocierii si preaderarii Romaniei la Uniuniea Europeana asupra competivitatii firmelor, integrarea sistemului cercetare- dezvoltare in spatiul european al cercetarii, protectia mediului, resursele si dezvoltarea economica etc.
Clasificarile ramurilor de activitate
Ramura economica nationala reprezinta activitati organizate intr-un mod specific si desfasurate in scopul producerii aceleiasi categorii de produse sau furnizarii aceleiasi categorii de servicii. Economia nationala poate fi structurata si pe sectoare :
o sectorul primar care ii apartine agricultura, silvicultura, industria extractiva;
o sectorul secundar car cuprinde ramurile industriei prelucratoare, constructiile etc.;
o sectorul tertiar care ii apartine serviciile ;
Serviciile realizeaza relatiile intre diferite ramuri ale economiei nationale, dar si utilitati necesare existentei umane, acestea au unele caracteristici comune cu produsele rezultate din procesul de productie si anume: 
o produsele si serviciile rezulta dupa ce munca a fost cheltuita;
o produsele si serviciile satisfac nevoi de natura productiva , sociala sau personala, fiind utile societatii;
Dinamica ramurilor de activitate in Romania in trecut
In istoria diviziuni ale muncii prima ramura de activitate care a aparut agricultura, in urma celei de a doua mestesugurile . 
In perioada de sclavagism apar celelalte mari ramuri de activitate cunoscute astazi cum ar fii constructiile, invatamantul, sanatatea, comertul, artele si stiintele , administratia, apararea etc.
Ramura predominata pana in secolul al XIX-lea a fost agricultura, dar in a doua jumate secolului a avut loc ,,revolutia industriala", care a insemnat inlocuirea munca manuala cu masinismul. Efectul acestei revolutii emite cresterea productiei ,fiind procesul muncitorului a devenit doar supravegherea, reglarea si alimentarea acestor masini. Cu aceasta ramura dezvolta ramuri industriale, si ramuri electrotehnica , chimica a automobilelor. In urma acestei schimbari investitiile sau orientat spre industrie , iar rolurile sau inversat , industria trecand pe primul loc depasind agricultura. 
Caderea regimului comunist , pentru tara a reprezentat un deceniu de instabilitate si economic si aceasi timp, consecinte provocate de o adminstrare defectuoasa si corupta.
Strucutura ramurilor de activitate in Romania 
Figura 1.Ramuri de activitate
Aceasta figura ne arata situatia ramurilor de activitate in Romania , inainte si dupa recensamantului, adica anul 2008 si 2011.Dupa compararea acestei doua structuri putem lua concluzia, fiind ceea mai mare ramura de activitate a ramas industria ,iar in anul 2011 a crescut fata de anii precendente, adica cu 3,7 procente. In aceasi timp a crescut si alte ramuri de activitate cum ar fii agricultura cu 2 procente, impozitele nete cu 1,2 procente .Ca urmare ramura de comert a scazut cu 1,9 procente,si administratia publica a scazut cu 4,7 procente, ramura financiara a scazut doar 1 procent fata de anii precedent.
Aceasta miscare se poate datora faptului schimbarii TVA-lui , ca fiind inainte avea 19%, dupa care a crescut la 24% .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dinamica PIB al Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!