Dimensiunile sectorului public

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere: ...pg.3 
1.1.Statul, actor economic pg.4 
1.2.Definirea sectorului public .pg.5-6
1.3. Economia sectorului public pg.7
1.4.Rolul sectorului public si importanta .pg.7-9
1.5. Functiile sectorului public ..pg.9 
1.6. Conducerea sectorului public .pg.9
Concluzii: .pg.10
Bibliografie .pg.11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Dimensiunea sectorului public si privat este relativa. Nimeni nu poate sa spuna cu precizie care este dimensiunea optima a sectorului public si care este dimensiunea optima a sectorului privat. ,, De cand ne nastem si pana murim, vietile noastre ne sunt afectate in nenumarate randuri de activitatea guvernamentala:
-  Ne nastem in spitale care sunt publice, nasterea este apoi inregistrata public ( prin certificatul de nastere) din care reies drepturile si obligatiile noastre de cetateni ai statului.
-  Cei mai multi dintre noi, 90%, urmeaza scoli publice.
-  Cu totii primim la un moment dat al vietii banii de la Guvern (stat), prin intermediul programelor, ce se concretizeaza in burse alocatii, ajutor de somaj, ajutor de somaj, ajutoare sociale, asistenta sociala si asigurare medicala.
-  Cu totii platim taxe statului ( taxe pentru vanzari, pentru facilitati, pentru necesitati: benzina, telefon, calatorii, taxe pentru salubritate, asigurari sociale,etc.)
-  O parte din forta de munca este angajata a statului si pentru restul statul are un rol important cu privire la conditiile de angajare si munca.
-  Statul administreaza si controleaza ceea ce consumam, unde traim, si in ce fel de case locuim.
-  Calatorim pe drumuri publice si pe autostrazi; resturile menajere ne sunt colectate de agentii publice; apa necesara ne este oferita de companii publice.
-  Legile dupa care traim reglementeaza si disputele dintre indivizi sau intre firme.
-  Fara normele de protectia mediului multe din orase ar fi nelocuibile. Fara regulile de circulatie, riscul in trafic ar fi mult mai mare.
In toate activitatile economice ce deservesc interesul general statul isi manifesta prezenta intr-o oarecare masura.
Inca din 1980, in Europa, fenomenul de privatizare (transformarea intreprinderilor guvernamentale in firme private) a avut un trend ascendent, insa rolul statului s-a pastrat."
Stiglitz Joseph
1.1.Statul, actor economic
De-a lungul secolului XX si in special intre cel de-al II-lea razboi mondial si sfarsitul anilor `70, sectorul public a cunoscut o expansiune formidabila. Talia sa, masurata prin volumul cheltuielilor publice totale si prin produsul intern brut s-a triplat, cel putin in unele tari marindu-se chiar de circa 4 ori, pentru ca la inceputul anilor `90 sa atinga 40-50% in aproape toate tarile OCDE .
Omniprezenta statului in viata economica si sociala se manifesta sub dublu aspect:
- pe de o parte, el furnizeaza colectivitatii nenumarate prestatii adesea foarte costisitoare in domenii foarte variate precum: securitate, aparare, asigurari medicale si pentru batranete, educatie, cercetare, transporturi, energie, comunicatii, cat si pentru protectia mediului.
- pe de alta parte, el intervine, in mod continuu, asupra functionalitatii economiei de piata prin intermediul unor masuri de reglementare sau financiare pentru a fixa regulile jocului si pentru a corecta deficientele acestuia.
Aceste interventii au fie caracter reglementar, de exemplu atunci cand statul fixeaza normele maxime admise de poluare, fie financiar, atunci cand acesta incearca sa modifice distributia veniturilor sau atunci cand incearca o relansare a activitatii economice printr-un program de crestere a cheltuielilor publice. Aceasta activitate intensa a sectorului public joaca un rol economic considerabil. Statul recurge din plin la resursele economice limitate, la factorii de productie (munca, capital, pamant, resurse naturale si energie) cat si la bunuri si servicii produse de catre sectorul privat insa totodata opereaza importante transferuri de venituri intre diferitele grupuri ale populatiei. In plus, activitatea sa are repercusiuni considerabile in domeniul economico-social, chiar daca adesea ele sunt mai putin vizibile. In realitatea de zi cu zi, politicile initiate in domeniul economiei publice, ca si in celelalte domenii ale politicii economice, sunt profund dominate de catre doctrinele partidelor politice si interesele grupurilor de presiune si rareori se bazeaza pe o analiza stiintifica riguroasa. Contributia stiintei economice se concretizeaza, in principal in trei aspecte:
- identificarea si descrierea activitatii publice si repercusiunilor sale asupra economiei si societatii;
- punerea in evidenta a relatiilor cauza-efect si a mecanismelor sub-adiacente;
- ameliorarea eficacitatii politicilor urmarite, gratie unei mai bune cunoasteri a acestor mecanisme.
Domeniul analizei economice ce consacra o atentie deosebita studiului statului, ca actor economic adeseori admite denumiri diferite precum: ,,economie publica" sau ,,finante publice". Economia publica ca disciplina stiintifica axata pe studiul statului, ca actor economic, constituie un subiect vast si diversificat. Studiul statului, ca actor economic, sub alta denumire economia publica, impune in prealabil cunoasterea unui anumit numar de notiuni generale referitoare la campul de investigatie economica si la mediul sau. In primul rand, trebuie precizate principalele caracteristici ale sectorului public si, pe de alta parte, trebuie stabilite legaturile care o aproprie de economia politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunile sectorului public.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. "Economie si Finante Publice. Management Financiar" - coautor alaturi de Conf. Univ. Dr. Alina Profiroiu, Prof. Univ. Dr. Mihaly Hogye, Cluj Napoca, 2011(suport de curs)
2. Nuta Alina Cristina, Nuta Florian Marcel, 'Finante publice - Editie revizuita si adaugita', pp.1-158, Editura Universitara Danubius, Galati, 2013
3. http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/platis/2.htm
4. https://referat-referate.blogspot.ro/2016/09/functiile-sectorului-public.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!