Diferența dintre creditul bancar și creditul comercial

Cuprins referat Cum descarc?

I. Creditul comercial 
1.1 Formele creditului comercial 
1.2 Relatiile de factoring - forma a creditului financiar 
1.3 Titlurile de credit 
1.2.1 Clasificarea titlurilor de credit 
1.2.2 Titluri de credit specifice 
II. Creditul bancar 
2.1 Caracteristicile si formele creditului bancar 
2.2 Functiile creditului bancar 
2.3 Rolul creditului bancar in economie


Extras din referat Cum descarc?

I. Creditul comercial
Firmele apeleaza tot mai mult la creditele comerciale atunci cand vor sa vanda sau sa cumpere, iar afacerea merge mai mult pe incredere intre partenerii de afaceri. Avantajul acestui schimb este de partea ambilor parteneri de afaceri: producatorul poate sa vanda mai mult, iar comerciantul sa achite cand face rost de bani. Cat de daunatoare sunt in schimb reactiile in lant la nivelul firmelor si cat de mult pot influenta debitorii in dificultate falimentul firmelor sanatoase?
Pentru a-si spori vanzarile, firmele incearca metode variate de atragere si pastrare a clientilor, iar una dintre aceastea este vanzarea de produse cu plata la o data ulterioara, stabilita de comun acord cu clientul care nu dispune de resursele financiare necesare. Astfel ca managementul efectelor comerciale de primit - managementul creditului comercial - este in prezent una dintre cele mai folosite metode de crestere a vanzarilor si a profitabilitatii afacerii.
Specialistii in macroeconomie sustin ca incapacitatile de plata care pot surveni in astfel de proceduri au o influenta minora pe plan macroeconomic, deoarece volumul net al creditului comercial nu este unul mare iar efectul este compensat la nivel agregat. Si totusi, pentru firmele care nu reusesc sa aplice un management eficient in relatiile economice pe care le desfasoara, creditul comercial poate fi unul vicios, iar falimentul clientilor poate fi de multe ori daunator si pentru ele. Aceasta procedura prezinta insa si riscuri, fiind un proces de vanzare-cumparare care merge pe incredere intre partenerii de afaceri. Procedurile de faliment arata ca antreprenorii considera neplata creditelor comerciale drept cauza principala a falimentului, inaintea vanzarilor slabe, iar neplata creditului comercial nu afecteaza numai companiile mari.
In practica, relatia comerciala dintre creditor si debitor are la baza doar increderea in partenerul de afaceri, prin urmare, inainte de realizarea schimbului, specialistii in management sfatuiesc furnizorii sa isi ia o marja minima de siguranta in fata clientilor cu care fac afaceri.
Cunoasterea debitorului inainte de furnizarea marfii, asigurarea anterioara ca acesta are o anumita bonitate, precum si limitarea volumului de marfa furnizata sunt cateva solutii binevenite pentru orice antreprenor care doreste sa-si asigure un rulaj financiar necesar, mai ales cand piata duce lipsa de lichiditate. Pentru orice firma, totalitatea efectelor comerciale de primit se calculeaza in functie de valoarea vanzarilor pe credit si perioada de vanzare si incasare a platilor. Aici intervin insa si schimbari care pot aparea intre timp pe piata. In functie de perioada in care debitorul urmeaza sa achite contravaloarea marfii, pot interveni modificari de pret ale produselor sau serviciilor pe piata sau deprecieri ale monedei de plata. Atat creditul comercial acordat, cat si cel primit influenteaza cifra de afaceri, viteza de rotatie a fondurilor, marimea fondului de rulment si, nu in ultimul rand, profitabilitatea afacerii pe viitor. Un volum mare de efecte comerciale de primit este in schimb costisitor si cere dupa sine un bun management al relatiilor comerciale pe piata, astfel incat costurile sa poata fi acoperite daca volumul vanzarilor creste.
Contractul de asigurare a creditului comercial protejeaza furnizorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client. Acest produs poate sa garanteze incasarile viitoare, atunci cand plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate se realizeaza la un anumit termen. Riscul de neincasare la termen al creantelor comerciale este transferat catre asigurator, care se obliga sa despagubeasca firma asigurata in cazul in care partenerul de afaceri refuza sa efectueze plata la scadenta, din diverse motive. Asigurarea de credit ajuta astfel la stabilizarea fluxului de numerar al unei companii. Pe langa protectia impotriva creantelor neincasate, o asigurare a creditelor comerciale aduce multe alte beneficii. Printre acestea se numara protectia fluxului de numerar, usurinta in obtinerea de credite bancare prin posibilitatea cesionarii politei de asigurare catre banca finantatoare, asistenta in acordarea de credite comerciale, cat si in recuperarea debitelor restante si nu in ultimul rand stabilitatea afacerii. Aproximativ 18% din companii intra in faliment din cauza unor creante neachitate si a intrarii in incapacitate de plata a unor parteneri de afaceri, potrivit unui studiu Coface .
Cat de daunatoare sunt reactiile in lant la nivelul firmelor si la nivel agregat si daca falimentul firmelor sanatoase poate fi cauzat de debitorii acestora, ramane de vazut.
Pe de-o parte, conducatorii firmelor in general afirma ca falimentul clientilor lor este daunator situatiei financiare a firmelor. Pe de alta parte, specialistii in macroeconomie sustin, totusi, ca astfel de incapacitati de plata au o influenta minora pe plan macroeconomic, deoarece volumul net al creditului comercial este neglijabil si, ca atare, efectul este compensat la nivel agregat.
Potrivit calculelor facute, la nivel microeconomic, se observa ca atunci cand clientii au probleme financiare, probabilitatea ca firma sa aiba la randul ei dificultati financiare este intre 4,1% si 12,8%. La nivel macroeconomic, se observa ca incapacitatea de rambursare a creditelor comerciale duce la o scadere de cel putin 0,4% a PIB. In cea de-a doua jumatate a anilor '90, aceste pierderi s-au dublat, ducand la scaderi intre 0,9% si 2,3% a PIB.
1.1 Formele creditului comercial
Creditul comercial este acea forma a creditului de la care pleaca celelalte relatii de credit in economia de piata. Se individualizeaza in ansamblul relatiilor de credit prin urmatoarele caracteristici : 
- participantii la relatia de credit comercial sunt intreprinzatori activi din diverse ramuri ale economiei care se imprumuta reciproc; 
- obiectul creditului comercial il constituie transmiterea de capital de imprumut sub forma de marfa (vanzare pe datorie a marfurilor, fara ca in acel moment sa fie transmisa si suma echivalenta de la cumparator la vanzator). Capitalul transmis apare sub forma de marfa, iar transmiterea imbraca forma baneasca si se concretizeaza in documente corespunzatoare (cambii, bilete la ordin) care contin valoarea rezultata prin insumarea valorii marfii vandute pe datorie cu dobanda cuvenita; 
- posibilitatile de acordare a creditului cresc direct proportional cu cresterea volumului capitalului industrial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferenta dintre Creditul Bancar si Creditul Comercial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!