Determinarea riscului de faliment la nivelul intreprinderii

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Riscul de faliment reprezinta posibilitatea de aparitie a incapacitatii de achitare a tuturor datoriilor scadente ca urmare a incheierii cu deficit a exercitiilor anterioare, obligatiile neacoperite ramanand exclusiv in sarcina creditorilor. 
Diagnosticarea companiilor cu privire la riscul de faliment este din ce in ce mai necesara, atat in vederea elaborarii deciziilor actuale, cat si viitoare. In majoritatea cazurilor, diagnosticarea intreprinderii este apreciata numai in momentul in care compania se afla in dificultate financiara; totusi, companiile cu un management responsabil utilizeaza acest instrument in mod continuu, chiar si atunci cand performanta lor financiara este crescuta.
Scopul acestui studiu este de a fundamenta un model empiric, eficace in determinarea riscului de faliment pentru companiile din economia romaneasca. Pe baza informatiilor financiare din perioada 2009-2017, pe un esantion de 10 companii , am elaborat un model econometric pentru determinarea riscului de faliment. Rezultatele obtinute pot constitui un punct de reper pentru intreprinderile romanesti in fundamentarea deciziilor, in scopul evitarii esecului financiar. 
Obiectivul unui astfel de model este de a construi o relatie care sa descrie, prezica si sa controleze riscul de faliment tinand cont de evolutia variabilelor independente.
2. Stadiul actual al cunoasterii
Aziz, Dar (2006) au analizat 89 de studii privind predictia riscului de faliment in perioada 1968-2003. Ei au efectuat o analiza critica a metodologiilor si a constatarilor empirice ale aplicarii acestor modele in 10 tari diferite si au constatat ca modelele multi variabile (Z-Score) si logistice au fost cele mai populare in cele 89 de lucrari studiate.
Matus Mihalovic (2016) a elaborat doua modele bazate pe analiza discriminatorie si regresia logistica, pentru prognoza falimentului in Slovacia. Ambele predictii privind falimentul au fost estimate utilizand date contabile pe un esantion de grupuri de firme slovace, sanatoase si nesanatoase. Concluziile la care a ajuns autorul au fost ca metoda analizei discriminatorie nu este o metoda recomandata pentru predictia falimentului in Slovacia, deoarece : (i) modelului nu se explica proportia adecvata a variabilitatii; (ii) unele presupuneri statistice sunt incalcate; - multicoliniaritatea, prezenta valori anormale a rapoartelor. In ceea ce priveste estimarea modelului logit, autorul a concluzionat ca acesta este inutil. O astfel de afirmatie a fost evidentiata de semnificatia generala a diferentelor de deviere (p-value-0.0851). Aceasta indica faptul ca valorile asteptate nu difera semnificativ de cele observate. De asemenea, poate conduce la concluzia ca modelul propus in versiunea sa nu este aplicabil in mediul de afaceri slovac. Acest lucru se poate datora faptului ca au fost selectate variabile nepotrivite.
3. Metodologia cercetarii
In aceasta sectiune sunt prezentate esantionul si variabilele utilizate in cercetare. De asemenea, in cea de-a doua sub-sectiune vor fi descrise modelele econometrice.
3.1. Prezentarea variabilelor si a esantionului
Baza de date folosita pentru aceasta cercetare cuprinde 10 companii nefinanciare listate la Bursa de Valori Bucuresti. Am utilizat date cu o frecventa anuala acoperind perioada 2009-2017. Datele pentru acest studiu au fost obtinute de pe platforma Bloomberg.
Pentru a analiza riscul de faliment, am selectat rate financiare din diferite domenii ale evaluarii sanatatii financiare. Colectarea unui set cuprinzator de rate financiare, reprezinta un proces fundamental pentru o abordare predictive.
-  Scorul Z Altman 
Acest model este unul dintre cele mai utilizate modele de analiza a riscului de faliment, fiind adesea considerat un punct de referinta in acest domeniu de analiza. Avand in vedere faptul ca modelul include un indicator obtinut pe baza capitalizarii bursiere, acest model este aplicabil numai companiilor listate. Cu toate acestea, in timp, scorul Altman a fost adesea adaptat chiar si pentru entitatile necotate pentru a raspunde necesitatilor lor de informare a partilor interesate (banci, furnizori, etc.)
Acest model este utilizat in cea mai mare parte in tarile industrializate si se bazeaza pe urmatoarea functie:
Z = 1,2 XI + 1,4 X2 + 3,3 X3 + 0,6 X4 + 1,0 X5
Variabilele considerate pentru acest model au urmatoarea forma:
XI = capital circulant / total activ
X2 = profit reinvestit / total activ
X3 = profit inaintea platii impozitului si a dobanzilor / total activ
X4 = capitalizare bursiera / datorii pe termen lung
X5 = cifra de afaceri / total activ
Din continutul informational al indicatorilor rezulta faptul ca nivelurile lor sunt chiar mai bune daca inregistreaza o valoare absoluta mai mare. Prin urmare, scorul Z este interpretat dupa cum urmeaza: 
-  cand scorul Z este mai mic sau egal cu 1,8 , starea de faliment este iminenta;
-  cand scorul Z este mai mare decat 2,99, situatia financiara este buna , probabilitatea de faliment este foarte scazuta, neglijabila;
-  cand scorul Z este situat intre valorile 1,8 si 2,99, situatia financiara a intreprinderii este dificila, performantele sunt clar diminuate, iar probabilitatea de faliment este ridicata. Intr-o astfel de situatie, intreprinderea poate reincepe activitatea, daca adopta o activitate financiara adecvata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea riscului de faliment la nivelul intreprinderii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Edward I. Altman -  Financial ratios, discriminant analysis and the prediction of corporate bankruptcy, The Journal of Finance, nr.4, septembrie 1968, 589- 609;
Ohlson, J. 1980. Financial Ratios and the Probabilistic Prediction of Bankruptcy. - Journal of Accounting Research, Vol. 18 (1), pp. 109-131.
Damodar Gujarati -  Econometrics by example, Red Globe Press 2011


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!