Definirea si Cuantificarea Riscului Valutar - Studiu de Caz

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Definirea si cuantificarea riscului valutar.
Riscul valutar reflecta probabilitatea de a se inregistra pierderi din contractele comerciale internationale sau din alte raporturi economice datorita modificarii cursului de schimb al valutei in perioada de la incheierea contractului si pana la scandeta. 
In literatura de specialitate se intalnesc diverse definitii ale riscului valutar, toate bazandu-se pe trei pilotni:
- Averea actionarilor;
- Activele firmei;
- Pozitia financiara a firmei.
Toate acestea pun in evidenta faptul ca autorii au acordat o atentie deosebita riscului valutar ca element specifiv mediului extern al corporatiei moderne si mai putin riscului valutar ca risc specific sistemului bancar.
Riscul valutar, denumit si riscul de schimb, ca o componenta a riscului de piata exprima posibilitatea ca fluctuatia cursului de schimb sa afecteze negativ profitul banca.
Deasemenea prin risc valutar se mai poate intelege probabilitatea unei pierderi sau a unui castig in urma modificarii dimensiunilor valorice ale etaloanelor monetare sub influenta factorilor economici, monetari, financiari, sociali si politici.
Riscul valutar reprezinta posibilitatea ca variatia cursului valutar de piata sa influenteze negativ marja dobanzii bancare. Cauza acestui risc o poate constitui operatiunile bancare in valuta - pasivele si activele externe. Deoarece aceste elemente sunt posturi bilantiere ale bilantului bancar sonsolidat exprimat in moneda nationala la cursul zilei, variata crusului de schimb poate determina castiguri sau pierderi rezultate idiferent de efortul bancii si nici nu depinde de calitatea managementului.
Tipuri de expunere la riscul valutar:
- Expunerea tranzactionala;
- Expunerea economica;
- Expunerea de translatie sau de conversie.
Expunerea tranzactionala rezulta din evidentele contabile si consta in utilizarea mai multor valori ale cursului de schimb pentru a evalua acelasi active. Expunerea are o anumita semnificatie numai pe termen scurt putand fi minimizata prin operatiuni de hedging.
Expunerea economica cuantifica influenta fluctuatiilor cursului de schimb asupra valorii bancii, a firmelor si chiar a statului.
Expunerea de translatie sau de conversie apare in cazul firmelor care deruleaza tranzactii internationale. 
Datorita Globalizarii se mai pot identifica urmatoarele riscuri asociate expunerilor traditionale la riscul valutar:
- Riscul de (ne)decontare;
- Riscul fata de partener;
- Riscul contabil.
Riscul de (ne)decontare este determinat de locatiile diferite in timp si spatiu ale partilor implicate in decontare care pot genera pierderi reduse sau considerabile, in raport cu evolutia cursului de schimb.
Riscul fata de partener rezulta din incapacitatea partenerului de a efectua plata.
Riscul contabil este general de procesul de conversie a rapoartelor financiare ale sucursalelor situate in strainatate.
Principalele elemente supuse riscurilor datorate globalizarii sunt creantele de incasat, datoriile, repatrierea veniturilor sau dividentelor etc.
Un agent economic poate fi supus in acelasi timp la mai multe tipuri de riscuri. De exemplu, daca o companie care deruleaza operatiuni de import - export poate fi afectata de neonorarea platii partenerului extern si de evolutia nefavorabila a cursului de schimb.
Riscul valutar imbraca forme variate si poate fi evident sau ascuns. Acest risc poate exista pentru o companie, fara ca aceasta sa iti dea seama de existenta lui. Preznesa riscului valutar si tipurilede manifestare ale acestuia trebuie identificate inainte ca acestea sa poata fi administrate efectiv.
Exemple in care intervine riscul valutar
1. O companie de import din SUA a cumparat portelan ,,Wedgwood" de la un furnizor din Anglia, iar facturarea s-a efectuat in lire sterline. Suma trebuia platita dupa 30 de zile. In acest scop, compania americana de import trebuia sa cumpere lire sterline in intervalul de timp dintre data in care a fost facutacomanda si data efectiva a platii sumei respective. 
2. O companie de export din SUA a vindut un echipament de taiat copaci unei companii din Tailanda. Pentru a fi competitiva, compania din SUA trebuia sa intocmeasca factura pentru clientul sau in moneda nationala a Tailandei, respectiv in ,,Thai baht". Compania americana exportatoare a trebuit sa converteasca ,,Thai baht" in dolari americani dupa primirea chitantei de plata. 
3. New Products Inc. isi exporta produsele in Nigeria si isi factura clientul in dolari americani. Plata sE efectua intr-un interval de zece zile de la data livrarii marfii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea si Cuantificarea Riscului Valutar - Studiu de Caz.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!