Declinul băncilor de investiții

Extras din referat Cum descarc?

1. Istoricul bancilor de investitii
In anii `20, pe o piata cu o crestere fantastica, bancile comerciale (cele care fac depozite de economii, dau imprumuturi pentru case etc.) s-au aruncat cu nesabuinta sa dea imprumuturi facile, sa faca investitii si sa cumpere actiuni.Cand balonul a explodat, in 1929, expunerea de pe Wall Street a tras in jos bancile comerciale. Un deceniu de maxime bursiere a luat brusc o intorsatura negativa in saptamanile dinainte de 29 octombrie1929, zi cunoscuta drept Martea Neagra. Actiunile au intrat intr-o cadere libera care a decimat sistemul financiar american. Pana la momentul final al crizei, in 1932, titlurile au pierdut aproape 90% din valoare. Declinul, pus pe seama speculatiilor si a colapsului serviciilor publice, a fortat inchiderea a 11.000 din cele 25.000 de banci ale tarii. In absenta unor depozite asiguratoare si a altor metode de protejare, rezultatul a fost devastator. Caderea Wall Street a luat cu ea bancile si negoturile pentru oamenii obisnuiti. Raspunsul politic a fost construirea unui zid intre bancile de investitii si cele comerciale, un zid care a trait cu doua decenii mai mult decat Zidul Berlinului. 
Franklin Delano Roosevelt si Congresul dominat de democrati iau o decizie pentru a rezolva ceea ce s-a numit Marea Depresiune si anume promulga Actul Glass-Steagall. Actul Glass-Steagall este cel care a separat, dupa Marea Depresiune, bancile comerciale si cele de investitii. Cele patru sectiuni Glass Steagall au devenit cunoscute sub denumirea de GS Act. Potrivit GS Act, bancile comerciale nu aveau voie sa emita obligatiuni cu exceptia celor municipale si sa faca plasamente private. Bancile de investitii nu aveau voie sa ofere servicii bancare comerciale. Obiectivele actului erau sa descurajeze intelegeri secrete intre firme in sectorul bancar si sa previna o eventuala criza bancara intre 1930 si 1933.
Primele banci de investitii din America au marit capitalurile pentru corporatii mari si pentru guvern, prin emitere de obligatiuni si au aranjat fuziuni si achizitii. Totusi, inca din a doua jumatate a anilor '80, legislatia a permis marilor banci comerciale sa desfasoare unele activitati de investitii, precum subscrierea de obligatiuni corporatiste, cu conditia ca veniturile aduse de aceste activitati sa nu depaseasca 20% din veniturile totale ale bancii.
In ultimii 50 de ani, veniturile generate de activitatile bancilor de investitii la nivel mondial au urmat o evolutie crescatoare continua, ajungand in 2007 la 84,3 miliarde de dolari. Aceasta a reprezentat o crestere cu 21% fata de anul precedent si o dublare a nivelului din anul 2003. In ciuda faptului ca anul 2007 a fost un an in care s-au raportat valori record ale veniturilor din comisioane, multe banci de investitii au inregistrat pierderi substantiale generate de expunerile lor fata de investitiile in derivative avand ca suport active din piata imobiliara americana. 
In 2007 bancile de investitii din SUA au generat 53% din totalul veniturilor la nivel mondial, fiind urmate de cele din Europa (inclusiv Orientul Mijlociu si Africa) cu 32% si Asia cu 15%.
In ultimii 10 ani veniturile bancilor de investitii americane provenind din comisioane au crescut cu 80%, in timp ce cele ale bancilor din Europa si Asia au inregistrat cresteri mult mai spectaculoase de 217%, respectiv 250%. Acest fapt denota puternica traditie a bancilor de investitii americane fata de cele europene si asiatice ale caror piete de profil s-au dezvoltat mai recent valorificandu-si la maximum potentialul de crestere. O alta caracteristica a acestui sector ce trebuie mentionata este gradul ridicat de concentrare in cadrul catorva mari centre financiare precum New York, Londra sau Tokyo. 
Sectorul bancilor de investitii reprezinta unul dintre cele mai globalizate sectoare de activitate, aflat intr-o continua dezvoltare prin generarea de noi si noi produse financiare. De-a lungul timpului, datorita puternicului interes manifestat de cumparatori pe piata, o mare parte a produselor oferite de bancile de investitii au fost standardizate si tranzactionate la bursa, dar si pe pietele OTC. Pe piata americana cele mai importante banci de investitii sunt: Bank of America,Bank of Montreal, Barclays, CIBC (Canadian Imperila Bank og Commerce), Citigroup,JP Morgan Chase, Key Bank, Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank,Waschovia Corporation si Wells Fargo&Co.
2. Activitatile bancilor de investii si rolul acestora
2.1. Bancile universale
Aceste banci ofera toata gama de produse bancare, impreuna cu servicii nebancare, sub o singura entitate. In plus, bancile au legaturi directe intre ele si fac comert prin cross-shareholdings si printr-un management comun. Activitatile financiare includ urmatoarele: 
- intermedierea si lichidarea depozitelor;
- imprumuturilor, comert cu instrumente financiare; 
- asigurari,activitati bursiere; 
- servicii corporative de supraveghere, incluzand fuziuni si achizitii.
Germania este tara mama a bancilor universale, ca Deutsche Bank si Dresdner. Desi bancile germane pot detine concerne comerciale, suma investitiilor bancare(in valoare de 10% din capitalul firmei comerciale) plus alte investitii fixe nu pot intrece capitalul total al bancii. Influenta bancilor e crescuta deoarece micii actionari numesc banca sa-i reprezinte cand fac un depozit cu actiunile lor la banca. Deutsche Bank este actionar majoritar ca de exemplu la Daimler-Benz (automobile), Allianz, Metallgesellshaft, Philip Holzman (constructii) si Munich Re (o larga firma de asigurari).Aici intervine rolul bancilor comerciale si de investitii.Expansiunea activitatilor a ajutat la diversificarea acestor firme, dar nu fara probleme.De exemplu, la Lehman Brothers, Goldman Sachs si altii, cresterea schimburilor a determinat o tensiune intre noii clienti si banca. Principalul rol al bancilor de investitii este acela de a crea si intretine o piata a informatiei care faciliteaza tranzactiile cu titluri, tranzactii in cadrul carora informatia joaca un rol esential. O banca de investitii este definita ca un intermediar financiar care ofera clientilor sai-persoane juridice (mari companii si corporatii) o gama larga de produse financiare cum sunt: cumpararea, subscrierea si tranzactionarea de titluri pe piata de capital, consultanta in cadrul tranzactiilor de tipul achizitii si fuziuni, sau managementul activelor.Bancile de investitii moderne au un set largit de activitati:emiterea de obligatiuni,fuziuni si achizitii,schimburi de obligatiuni, proprietati,consultanta financiara si custodie globala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Declinul Bancilor de Investitii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!