Decizii de Finantare a Investitiilor

Extras din referat Cum descarc?

Problemele finantarii intreprinderilor, descrise de Balzac cu aproape 160 de ani in urma, sunt si astazi in actualitate. Realizarea obiectivului principal al gestiunii financiare al intreprinderii de maximizare a valorii acesteia si, implicit, a bunastarii actionarilor, necesita nu numai fixarea unei strategii investitionale ci, si elaborarea unei strategii financiare corespunzatoare.
Atingerea obiectivului de maximizare a valorii presupune nu numai maximizarea cash-flow-urilor estimate a fi obtinute prin deciziile de investitii luate la nivelul intreprinderii ci, si minimizarea costului finantarii angajate in abordarea acestor investitii prin deciziile de finantare. Astfel, asa cum este evidentiat si in fig. nr. 1.1, intreprinderile sunt nevoite sa dezvolte o strategie financiara corespunzatoare care sa acopere elemente ca: structura capitalului, politica de dividend, atitudinile fata de risc, etc. 
Strategia financiara a unei intreprinderi reflecta modalitatile de finantare adoptate respectiv, selectia intre sursele de finantare interne, apelarea la imprumuturi, emisiuni de actiuni sau la alte surse (actiuni preferentiale, leasing, etc.). Finantarea investitiilor la nivelul unei intreprinderi constituie, nu doar un proces de mobilizare si alocare al capitalurilor in vederea realizarii unor obiective stabilite ci, reprezinta in primul rand o decizie strategica care conditioneaza realizarea obiectivelor respective.
Regula cea mai semnificativa care ghideaza procesul de finantare al investitiilor unei intreprinderi este cea a echilibrului financiar potrivit careia necesarul de finantare pe termen scurt se acopera din resurse financiare pe termen scurt, in timp ce necesarul de finantare pe termen mediu si lung trebuie acoperit pe baza unor resurse financiare disponibile pe acelasi termen. Deciziile de finantare ale investitiilor se incadreaza in categoria deciziilor de finantare pe termen mediu si lung. Ele influenteaza, in mod preponderent, capitalul permanent al intreprinderii atat in privinta nivelului acestuia, cat si sub aspectul structurii lui.
Problematica finantarii investitiilor la nivelul unei intreprinderi include trei elemente majore:
- determinarea necesarului de finantare;
- stabilirea unei structuri corespunzatoare a capitalului;
- selectia surselor de finantare pe termen mediu si lung.
MODALITATI DE FINANTARE A INVESTITIILOR
In luarea deciziilor privind sursa si modul de obtinere a fondurilor pe termen lung, este importanta alegerea intre sursele private si pietele publice.
Finantarea directa sau plasamentul privat implica obtinerea fondurilor direct de la o persoana sau un numar mic de persoane fizice sau institutii financiare cum sunt bancile, societatile de asigurari sau fondurile de pensii.
Finantarea publica implica punerea in vanzare a titlurilor de finantare, direct sau prin intermediul unor institutii specializate, catre un numar mare de investitori atat persoane fizice cat si institutii financiare.
a) Finantarea directa(plasament privat)
O intreprindere recurge la finantare directa in conditiile in care fondurile necesare sunt furnizate fie de o institutie financiara cum ar fi, de exemplu, o banca, o companie de asigurari, un fond de pensii, un fond mutual, fie de la o persoana fizica, sau chiar de la o societate nefinanciara.
Titlurile de valoare utilizate pot fi obligatiuni, actiuni preferentiale sau actiuni comune.
In cele mai multe cazuri, plasamentul privat este realizat prin intermediul unei banci de investitii care actioneaza doar in calitate de agent negarantand subscrierea titlurilor.
Un instrument utilizat, in mod frecvent, in cadrul plasamentelor private il constituie imprumutul la termen. Asemenea imprumuturi se negociaza direct intre intreprinderile care le solicita si institutiile financiare si au, in general, maturitati cuprinse intre 1 si 15 ani.
Finantarea directa ofera intreprinderilor trei avantaje importante in raport cu emisiunea publica de titluri, si anume: viteza, flexibilitate si costuri de emisiune scazute.
Deoarece banca de investitii actioneaza numai in calitate de agent, comisioanele de subscriere sunt relativ scazute. De asemenea, datorita faptului ca imprumuturile pe termen sunt negociate direct intre furnizor si utilizator, procedurile formale sunt minime. Clauzele imprumutului pot fi puse la punct mai rapid si cu mai mare flexibilitate decat in situatia unei emisiuni publice. In cazul actiunilor plasate privat, memorandumul de oferta este mult mai putin cuprinzator decat prospectul necesar unei emisiuni publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decizii de Finantare a Investitiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!