Datoria Publica

Extras din referat Cum descarc?

I. Conceptul de datorie publica
Datoria publica cuprinde totalitatea sumelor imprumutate de autoritatile publice centrale, de unitatile administrativ-teritoriale si de alte entitati publice, de la persoanele fizice sau juridice pe piata interna si in strainatate si ramase de rambursat la un moment dat. In masura in care se tine seama de deprecierea (sau aprecierea) suferita in timp de moneda respectiva, acest indicator face posibila studierea dinamicii datoriei publice si, pe aceasta baza, desprinderea tendintei inregistrata de aceasta in perioada considerata. 
Gradul de indatorare a tarii la un moment dat se determina prin raportatea soldului datoriei publice la produsul intern brut. Indicatorul astfel stabilit arata in ce masura valoarea adaugata intr-un an este grevata de datoria publica. Sau, altfel spus, daca datoria publica a tarii ar trebui rambursata integral in anul de referinta, cat din produsul intern brut ar trebui utilizat : 30%, 50%, 80% sau mai mult ? Sunt cazuri in care nici chiar intregul produs intern brut realizat intr-un an nu ar fi suficient pentru rambursarea datoriei publice. Acest indicator are o valoare pur teoretica, deoarece nici o tara nu ar putea aloca intregul produs intern brut amortizarii datoriei publice, ci numai partea din acesta ramasa dupa efectuarea prelevarilor absolut indispensabile la fondul de consum si la formarea bruta de capital. 
Pentru a putea face comparatii internationale, este necesar a exprima datoria publica a tarilor cuprinse in analiza intr-o moneda avand o larga circulatie pe plan mondial. Desi calculele facute intr-o asemenea moneda contin un grad mai mare sau mai mic de aproximatie, din cauza fructuatiei cursurilor de schimb si a neconcordantei dintre puterea reala de cumparare a unei monede exprimate intr-o alta moneda si cursul la care se schimba acele monede, totusi, ele ofera informatii utile despre marimea datoriei publice medii pe un locuitor. In practica, in comparatiile internationale, se foloseste dolarul SUA, euro, sau Drepturile Speciale de Tragere. 
In tabelul 1 sunt cuprinse date privind datoria publica a unui numar de 20 de tari dezvoltate, in curs de dezvoltate si in tranzictie, ca marime absoluta exprimata in moneda nationala si in dolari SUA, ca marime medie in dolari pe un locuitori si ca pondere in produsul intern brut.
Tabelul 1
Datoria publica a 20 de tari in moneda nationala, in dolari SUA si in procente fata de produsul intern brut
Nr.
Crt. 
Tara 
Moneda 
nationala 
Produsul
Intern brut in dolari SUA pe locuitori.in anul 2000 
Anul de referinta 
Datoria publica 
In mld.unitati
Moneda nationala
In mld.dolari
1.Se refera la datoria publica cumulata a federatiei ( administratiei publice centrale), a statelor, provinciilor sau regiunilor membre ale federatiei si unitatilor administrativ-teritoriale, fara deducerea datoriei intraguvernamentale ;
2.Se refera la datoria adminstratiei publice centrale si a unitatilor administrativ-teritoriale, fara eliminarea datoriei intraguvernamentale.
3.Se refera la datoria publica a administratiei centrale de stat.
Nota : Tarile au fost ierarhizate in ordinea descrescatoare a produsului intern brut in dolari SUA, realizata in anul 2000.
Produsul intern brut si datoria publica sau calculate in dolari SUA la cursul de schimb valutar mediu anual si al monedei nationale din anul de referinta.
Sursa : Calculat pe baza datelor din Government Finance Statistics Yearbook 2001, I.M.F.; International Financial Statics, April 2001, I.M.F., Human Development Report 2002; World Bank Atlas 2002.


Fisiere in arhiva (1):

  • Datoria Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!