Datoria publică

Extras din referat Cum descarc?

I.1 Mecanismul formarii si caracteristicile creditului public
In economia de piata, veniturile procurate de stat din impozite, taxe si contributii, precum si veniturile nefiscale adesea nu acopera integral cheltuielile bugetare ordinare. In asemenea situatii, autoritatile publice se adreseaza persoanelor fizice si juridice care dispun de mijloace banesti temporar libere, cerandu-le sa le incredinteze o parte din acestea pentru acoperirea diferentei dintre cheltuielile si veniturile bugetare. Cu alte cuvinte in caz de dezechilibru bugetar completarea veniturilor publice se face cu resurse de imprumut, adica pe calea creditului public.
Redat schematic, creditul public rezulta din urmatoarea inegalitate:
Venituri ordinare < Cheltuieli ordinare => deficit bugetar => CREDIT PUBLIC
Statul apeleaza la imprumuturi fie din necesitati de trezorerie, fie din necesitati de echilibru bugetar. In primul caz, veniturile bugetare prevazute a se realiza in anul considerat acopera integral cheltuielile bugetare. Desi pe intregul an bugetul de stat se prezinta echilibrat, totusi pe parcursul acestuia, si cu deosebire in primele luni ale anului, poate sa nu existe o concordanta de plina intre termenele la care se incaseaza veniturile si cele la care se efectueaza cheltuielile. Ca urmare, in unele perioade platile devanseaza incasarile, ceea ce provoaca un gol de casa, adica o insuficienta temporara de resurse, in timp ce in altele se inregistreaza un plus de resurse fata de ritmul normal al platilor.
In cazul in care veniturile fiscale si nefiscale ordinare nu acopera integral cheltuielile bugetare pe intregul an, pentru finantarea deficitului rezultat, statul se imprumuta pe piata interna sau in strainatate.
Sursa imprumuturilor de stat o reprezinta disponibilitatile banesti ale populatiei si ale altor agenti economici. Contractarea se poate face fie direct de catre stat, fie prin intermediul unor institutii financiare care gestioneaza plasarea imprumutului. Principalele conditii pentru acordarea creditului sunt: garantia, rata dobanzii si termenul de rambursare.
In cazul in care creditul este acordat din surse ale populatiei sau ale altor agenti economici, cu exceptia Bancii Centrale, masa monetara nu creste, deoarece sursa de finantare o reprezinta disponibilitatile banesti ale acestora. In cazul in care creditorul este Banca Centrala, este posibila cresterea masei monetare pe seama emisiunii suplimentare de moneda. 
Ca urmare a preluarii unui credit, statul emite inscrisuri cu statut de titluri financiare:
In cazul creditelor din nevoi de trezorerie
(inscrisuri privind creditul pe termen scurt si atesta, de regula, un credit pe piata interna;)
? polite/bonuri de tezaur, 
? certificate/bonuri de impozite 
? certificate de trezorerie
sau in cazul creditelor de echilibrare a bugetului ( inscrisuri privind credite pe termen lung si atesta un credit ce poate fi preluat fie pe piata interna, fie pe piata externa.)
? obligatiuni de stat,
? titluri de renta sau 
? titluri de renta perpetua; 
Toate aceste titluri pot fi sau nu tranzactionabile pe piata de capital, in raport cu faptul ca preluarea creditului s-a facut dintr-un cerc larg, respectiv restrans de creditori, sau ca piata de capital initiaza sau nu tranzactii cu astfel de titluri. Uneori, bonurile de tazaur pot fi cu putere circulatorie, adica pot participa la circuitul obisnuit al numerarului; in acest caz ele functioneaza ca bani de hartie. 
Acoperirea golului temporar de trezorerie sau a deficitului bugetar annual prin imprumuturi in loc de impozite prezinta unele avantaje: 
? operativitatea (deoarece evita un proces legislativ de regula de lunga durata, strict obligatoriu in cazul impozitelor), 
? evitarea nemultumirii sociale (deoarece, fara exceptie, cresterea fiscalitatii este o decizie guvernamentala total neagreata nici de populatie, nici de intreprinzatori) 
? diminuarea relativa in timp a efortului fiscal (deoarece actioneaza efectele inflatiei, in masura in care dobanda angajata ajunge in timp sa nu mai acopere integral rata inflatiei).


Fisiere in arhiva (1):

  • Datoria Publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!