Curtea de Conturi

Extras din referat Cum descarc?

Apare prin sec.XIX, fiind o institutie a statului de drept. Primele Curti de Conturi au fost infiintate in prima jumatatea a sec. XIX, in Austria (1809), in Franta 1807, in Bavaria 1812, Prusia 1824, Spania 1851. 
Curtea de conturi este o institutie cu mare traditie in tara noastra, avand o istorie de peste 135 de ani. Primul proiect de infiintare a curtii de conturi este legea din 8 ianuarie 1864, semnata de Cuza.
Aceasta institutie a fost desfiintata in 1948 prin decretul 550. dupa 25 de ani prin legea 2 / 28 martie 1973 (dupa regimul comunist) s-a infiintat Curtea Superioara de Control Financiar. Aceasta reinfiintare a fost impusa de necesitatea existentei unui organ special de control in domeniul controlului financiar. A functionat pana in 1989, decembrie. La inceputul lui 1990 a fost desfiintata prin decretul 24.
Dupa revolutie s-a impus reinfiintarea curtii de conturi. Aceasta a fost prevazuta in art.152 din Constitutia Romaniei si a fost elaborata si aprobata legea 94 / 8-09-1992, legea pentru infiintarea si organizarea curtii de conturi. Efectiv, curtea de conturi a inceput sa functioneze cu 1-03-93, odata cu depunerea juramantului de catre consilierii de conturi numiti de parlament.
Curtea de conturi a Romaniei este institutia suprema de control financiar asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si sectorului public. Curtea de conturi exercita si actiuni jurisdictionale in conditiile legii de organizare si functionare pe langa parlamentul Romaniei. Isi desfasoara activitatea in mod independent in conformitate cu dispozitiile prevazute in Constitutia Romaniei si in legile tarii.
Curtea de conturi decide in mod autonom asupra programului sau de control. Controalele curtii se initiaza din oficiu si nu pot fi oprite decat in parlament si in cazul depasirii competentelor stabilite prin lege.
Hotararile camerei deputatilor si senatului, prin care cer curtii de conturi efectuarea unor controale in limitele competentelor sale sunt obligatorii. Nici o alta autoritate publica nu o mai poate obliga sa efectueze controale. Curtea de conturi inainteaza parlamentului rapoarte in domeniile in care au fost efectuate controale. Aceste rapoarte sunt publicate in Monitorul Oficial.
Curtea de conturi are acces neingradit la acte, documente si informatii necesare executarii functiilor sale de control si jurisdictionale oricare ar fi p.f. sau p.j. detinatoare. Persoanele detinatoare sunt obligate sa-i transmita actele, documentele si informatiile solicitate la termenele stabilite de curte. Controlul se desfasoara la sediul firmei verificate sau la sediul curtii.
Daca in exercitarea functiilor sale, curtea de conturi ia cunostinta de informatii care constituie secret de stat, de serviciu, comerciale sau individuale, aceasta este obligata sa respecte caracterul lor si sa le faca cunoscute numai autoritatilor indreptatite. 
Curtea de conturi isi intocmeste buget propriu care se prevede distinct in bugetul de stat. Salarizarea se face prin lege speciala.
Organizarea si conducerea Curtii de Conturi:
Curtea de conturi se compune din:
-doua sectii de control ulterior, in care functioneaza divizii
-sectia jurisdictionala
-colegiul jurisdirectional al curtii de conturi
-camerele de conturi jedetene si a municipiului Bucuresti
-secretariatul general
Pe langa curtea de conturi functioneaza procurori financiari. Membrii curtii de conturi sunt consilieri de conturi in numar de 25 care alcatuiesc plenul curtii de conturi.
Conducerea curtii de conturi se exercita de catre:
-plen 
-comitetul de conducere
-presedinte si vicepresedintii curtii 
Comitetul de conducere este compus din: presedinte, vicepresedinti, presedinti de sectii, 5 consilieri de conturi. Cele 2 sectii de control ulterior sunt formate din 13 consilieri de conturi si din controlori financiari, organizati pe divizii sectoriale si directii teritoriale.
Sectia jurisdictionala este instanta de fond si de recurs si se constituie din 9 consilieri de conturi. 
Colegiul jurisdictional al curtii de conturi este instanta de fond; se compune din judecatori financiari si este condus de un presedinte de colegiu.
Camerele de conturi judetene si ale Mun. Bucuresti exercita functiile curtii de conturi in unitatile administrativ teritoriale; se compun din compartimente de control financiar in care functioneaza controlori financiari si din colegiul jurisdictional al camerei format din judecatori financiari.
Secretariatul general al curtii de conturi este condus de un secretar general, in care functioneaza compartimente: arhiva, serviciul de secretariat.
Ministerul Public Financiar format din procurorul general financiar si procurorii financiari isi exercita atributiile pe langa sectiile curtii de conturi, colegiul jurisdictional al curtii de conturi si camerele judetene.
Numirea si statutul personalului curtii de conturi. Membrii Curtii de conturi (25) sunt numiti de parlament la propunerea comisiei pentru politica financiara, bancara si bugetara a Senatului si camerei deputatilor. Inainte de a-si incepe mandatul, membrii curtii depun juramant in fata presedintilor celor 2 camere ale parlamentului Romaniei. Acest juramant este depus si de judecatorii financiari si de procurorii financiari in fata plenului.
Parlamentul numeste in functie pe presedintele curtii de conturi, pe vicepresedinti si pe presedintii sectiilor. Conditiile pentru numirea consilierilorde conturi: vechime in activitatea economica si juridica de minim 15 ani; studii superioare in economie si jurdice de inalta competenta. Judecatorii si procurorii: studii juridice, competenta profesionala, vechime in functii juridice de inim 14, 11 sau 8 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de Conturi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!